Medicinos pagalba svetur: vieniems apmokės ligonių kasos, kitiems – privatus draudimas

Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) informuoja, kad dėl ekstremalios situacijos Europos Sąjungos (ES) šalyse esantys Lietuvos apdraustieji privalomuoju sveikatos draudimu, turintys Europos sveikatos draudimo kortelę (ESDK), ir toliau gali naudotis jos teikiamomis garantijomis.

VLK primena, kad ESDK – tai dokumentas, patvirtinantis apdraustojo teisę gauti Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšomis apmokamas būtinosios medicinos pagalbos paslaugas laikino buvimo ES, Europos ekonominės erdvės šalyse ir Šveicarijos Konfederacijoje metu.

Jei šiuo metu susiklostė tokia situacija, kad žmogus yra ES, tačiau neturi ESDK, o jam reikalinga medicinos pagalba, dėl išlaidų kompensavimo turėtų susisiekti su viena iš Lietuvos teritorinių ligonių kasų ir paprašyti atsiųsti sertifikatą. Jis bus atsiųstas medicinos įstaigai, užsienyje suteikusiai medicinos paslaugas. Ar turintiems ESDK bus kompensuojamas koronaviruso nustatymo testas, jei jo prireiktų, reikia teirautis tos šalies, kurioje jis daromas, medicinos įstaigoje. Nes, primenama, būtinoji medicinos pagalba suteikiama pagal toje šalyje nustatytas pagalbos apimtis ir už ją sumokama tos šalies teisės aktais nustatyta tvarka ir įkainiais.
Lietuvos piliečiai, kurie šiuo metu vieši už ES ribų, kur ESDK negalioja, prireikus pagalbos turėtų kreiptis į savo privačius draudėjus ir išsiaiškinti rūpimus klausimus.
Pernai ligonių kasos išdavė apie 230 tūkst. ESDK kortelių ir 7 tūkst. sertifikatų. Šiuo metu tokias galiojančias korteles iš viso turi beveik 600 tūkst. Lietuvos gyventojų.

Valstybinės ligonių kasos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas