Renovacija: didžiulė įtaka Lietuvos ekonominiams procesams

2004 metais Lietuvoje prasidėjęs daugiabučių namų modernizavimo projektas tęsiasi iki šiol. Nuo 2004 iki 2012 m. buvo renovuota apie 480 namų, nuo 2013 m. iki dabar jau renovuota per 1 220 namų, vien tik praėjusiais metais visiškai modernizuoti 574 namai. Tai – didžiulis šuolis vykdant daugiabučių namų atnaujinimo programą (toliau – Programa). Šiai Programai skatinti spalio mėnesio pradžioje Aplinkos ir Finansų ministerijos kartu su Europos investicijų banku įsteigė Rizikos pasidalijimo fondą (toliau – Fondas), kuris leis sėkmingai tęsti šalyje vykdomą renovaciją ir suteiks galimybę gyventojams lengvatinėmis sąlygomis šiam tikslui skolintis lėšų iš privačių bankų.

Šios programos vykdymą koordinuoja VšĮ Būsto energijos taupymo agentūra (BETA). Pasak BETA direktoriaus Valiaus Serbentos, šiais metais šalyje visiškai baigti įgyvendinti 487 daugiabučių atnaujinimo projektai, o dar prie daugiau nei 700 šalies daugiabučių šiuo metu vyksta renovacijos darbai. Kaip „Utenos dienai” aiškino direktorius, šiuo metu vyksta ir rangos darbų pirkimai dėl beveik 160 daugiabučių namų atnaujinimo. „Finansų įstaigos yra pritarusios daugiau nei 90 daugiabučių namų atnaujinimo kreditavimui ir šių pastatų administratoriai artimiausiu laiku skelbs rangos darbų pirkimus”, – tvirtino BETA direktorius V. Serbenta.
Šiuo metu niekas neabejoja, kad renovacija padeda šalies miestams gražėti, o gyventojams taupyti pinigus, kuriuos jie anksčiau išleisdavo būstui šildyti. Daugeliui kyla klausimas, kokią ilgalaikę naudą kuria Lietuvoje intensyviai vykdoma renovacija? Į šį klausimą atsako šiuo metu intensyviai Lietuvoje rengiami mokymai ir seminarai savivaldybių darbuotojams bei gyventojams. Anot BETA atstovų, šių seminarų bus ir daugiau, todėl tiek gyventojai, tiek gyventojų būstus administruojančių įmonių atstovai turės dar daugiau žinių apie šią Programą.
Renovacijos nauda – akivaizdi ir tiesiogiai pasireiškia įvairiose ekonomikos bei socialinio gyvenimo srityse. Kaip aiškino specialistai, nuo 2013 m. pradėjus įgyvendinti naująjį finansinį modelį ir modernizavus per 1 200 daugiabučių namų, į šį sektorių investuota apie 400 mln. eurų, iš kurių daugiau kaip 30 proc. (apie 130 mln. eurų) įvairių mokesčių, kurie PVM, GPM, pelno, „Sodros“ ir sveikatos draudimo įmokų pavidalu grįžta į šalies biudžetą. Kaip aiškino specialistai, taip pat mažinamos viešųjų finansų išlaidos pašalpoms ir kompensacijoms mokėti, mažinamas importuojamo iškastinio kuro poreikis, gerinama aplinkos būklė. Renovacijos nauda pirmiausia įsitikina patys gyventojai: sumažėja sąskaitos už šildymą, gerėja pastatų būklė, mažėja būsto išlaikymo išlaidos. 2014 m. atliktas visų atnaujintų daugiabučių energinis auditas parodė, jog po renovacijos daugumoje daugiabučių (82 proc.) sutaupoma nuo 50 iki 80 proc. šilumos energijos. Renovuotas būstas tampa vertingesnis – nekilnojamojo turto vertė išauga 20–30 proc. Ne vienas „Utenos dienos“ kalbintas renovuotame name gyvenantis uteniškis teigė, jog jam pasidarė svarbu ne tik namo išvaizda, bet ir komfortas, kuris po renovacijos atsiranda jo gyvenamajame būste.
Renovacija yra naudinga ir statybų sektoriaus plėtrai. Programoje šiandien dalyvauja daugiau kaip 300 Lietuvos statybos sektoriaus bendrovių. Taip pat yra kuriamos naujos darbo vietos, kurių priskaičiuojama per 3 tūkst.
Utenoje savo komfortu ir pagerėjusiomis gyvenimo sąlygomis gali džiaugtis 16 daugiabučių namų gyventojai, kurių namų modernizavimas jau baigtas, keli namai kiek anksčiau renovuoti pačių gyventojų iniciatyva. Kaip sakė Programos Utenoje vykdytojas Utenos butų ūkio direktoriaus pavaduotojas Bronius Šaukeckas, jau greitu laiku prasidės namų modernizavimas Aukštakalnio mikrorajone Taikos gatvės 7, 9, 11 ir 17 numeriais pažymėtuose namuose. Šie namai patenka į analogų Lietuvoje neturintį tarptautinį projektą, kurio sutartį dėl inovatyvių projektų vykdymo pasirašė Vokietija ir Lietuva.
Kaip „Utenos dienai“ tvirtino Utenos butų ūkio direktoriaus pavaduotojas B. Šaukeckas, su gyventojais nuolat vyksta pokalbiai, todėl šiuo metu Aukštakalnio mikrorajono 25 namų butų savininkai pageidavo paruošti investicijų planą dėl renovacijos.
Šiuo metu Lietuvoje yra apie 34 tūkst. galimų modernizuoti daugiabučių gyvenamųjų namų. Manoma, kad iki 2023 metų bus modernizuota daugiau nei 14 proc. šių namų. Blogos energetinės būklės namų yra skaičiuojama apie 5 tūkst., juos numatoma modernizuoti iki 2023 m. Iki 2023 m. renovacijos darbus vykdyti leisiantis Fondas pratęs anksčiau daugiabučių atnaujinimą Lietuvoje finansavusios programos JESSICA darbą.
Fondą sudarys 100 mln. eurų. Fondas garantuos už komercinių bankų lėšomis suteiktas paskolas daugiabučių namų modernizavimui. Planuojama, kad komercinių bankų suteiktų paskolų, pasinaudojant garantija, portfelis bus 500 mln. eurų. Naudą turėtų pajausti ir privatūs Fondo investuotojai – jų lėšos bus patikimai įdarbintos. 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas