Užpaliai ir vėl išsiskyrė savo unikalumu

Nubėgo, nuvilnijo per šalį Liepos 6-osios renginiai. Turime būti dėkingi jachtos „Ambersail“ įgulai, prieš devynerius metus padėjusiai pagrindinį akcentą išreiškiant pilietiškumą – 21 val. (Lietuvos laiku) visi lietuviai prisimename savo gimtąją kalbą, atlikdami „Tautišką giesmę“. Tai mus vienija, o tautinę savimonę skatinančias veiklas galime susikurti patys. Užpaliečiams švęsti kitaip nėra naujiena, kaip ir panaudojimas kelių lauko erdvių neužsisėdint vienoje vietoje, todėl buvo planuota veiklų, kuriose kiekvienas galėjo pasijusti bekuriantis Valstybės dienos šventę. Be to, kaip Mažoji kultūros sostinė Užpaliai turi ir privalo būti lyderiai.

Netikėčiausias prašymas – ateinant į šventę apsirengti pagal tarpukario laikotarpio (1918–1940 m.) aprangos stilių – dar iki renginio kėlė įvairių diskusijų. Aprangos kodo laikotarpis pasirinktas neatsitiktinai. Minint Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną nemažai dėmesio skirta prieš 125 metus Utenos rajono tuometiniame Užpalių valsčiuje Alinaukos vienkiemyje (dabar – Sudeikių sen.) gimusiam geografui Kaziui Pakštui. Profesoriaus idėjų pasekėjai Lietuvos geografų draugijos (LGD) ir Lietuvos žurnalistų sąjungos nariai supažindino su organizuojama ekspedicija „Brydė per pasaulį 2018″. Brydės idėją padiktavo poeto publicisto Kazio Bradūno ir profesionaliosios geografijos Lietuvoje pradininko K. Pakšto veikla Jungtinėse Amerikos Valstijose buriant lietuvių bendruomenę ir garsinant Lietuvos vardą. Baltoskandijos akademijos direktorius Arūnas Bliūdžius pasidalijo įžvalgomis, kad Lietuvos geografo, keliautojo vizijose Lietuva buvo panaši į Mindaugo kuriamą Lietuvą, t. y. atspindinti dabartinę Lietuvos realiją turint pripažinimą kitų šalių politinėse erdvėse. Renginio svečiai, dalyvaudami „Žygeivių slėnio” (vadovas Giedrius Indrašius) suorganizuotoje improvizuotoje išvykoje Užpaliai–„Hondūras”–Užpaliai (prof. K. Pakšto takais – aut. past.), Lietuvos šviesuolio gimtinėje užpildė kapsulę žeme, kuri bus užkasta Čikagoje, iškilios asmenybės kape. Užpalietė LGD prezidentė Genovaitė Kynė pažadėjo pasibaigus ekspedicijai su dalimi komandos atvykti į Užpalius ir pasidalyti įspūdžiais.
Išsamiau susipažinti su prof. K. Pakšto mintimis ir idėjomis buvo galima apsilankius vizionieriui atminti skirtoje parodoje, kuri Užpalių gimnazijos mokytojos Onos Sirvydienės iniciatyva papildė koncertinę erdvę.
Meninę programą poetiniu žodžiu, liaudiška daina ir užpalietiška šnekta pradėjo Utenos kultūros centro (UKC) Užpalių skyriaus saviveiklininkės Nijolė Staponienė, Ramūnė Žemaitienė ir Vida Baronienė. Seniūnui Eugenijui Keraminui susirinkusiuosius pasveikinus Valstybės dienos proga, scena buvo užleista Žemės ūkio ministerijos inicijuoto projekto „Tautos šimtamečiai ąžuolai” vedėjui Deividui Norvilai, kuriam vėliau talkino žmona Renata. Projekto tikslas – visuose šalies regionuose paminėti atkurtos modernios Lietuvos pirmąjį šimtmetį, pagerbiant ir apdovanojant labiausiai valstybei nusipelniusius ir šimtametes tradicijas išlaikiusius bendruomenių narius, asmenis, idėjas, iniciatyvas, akcijas, organizacijas ir kt. Į Užpalius atvykęs žemės ūkio viceministras Venantas Griciūnas apdovanojimus įteikė 15 nominantų, tarp kurių įvardyta Užpalių gimnazijos bendruomenė ir žirgininkystės tradicijų puoselėtoja Viktorija Jovarienė, kuri į šventę atvyko su karieta, lydima „Ašvienių fanų” klubo komandos. Jaunųjų žirgų mylėtojų iniciatyva norintys galėjo pasivažinėti karietomis arba pajoti Gabrielės Tarnauskaitės vedžiojamu žirgu.
Į užpalietišką dvasią visus sugrąžino ne tik žirgai, bet ir ką tik iš Dainų šventės atvykusių kolektyvų meninės programos. Užpalietės Dalios Magylienės vadovaujamas UKC folkloro ansamblis „Davila”, pristatęs Dainų šventėje rodytą programą apie prof. K. Pakštą, neleido ilgam užsisėdėti. Žiūrovai buvo pakviesti į šokio sūkurį skambant liaudiškai muzikai. Užpaliečių kanklininkų ansamblio „Pasagėlė” (vadovė Jolita Novikienė) pasirodymas buvo kiek santūresnis, bet to ir reikėjo pasitinkant į miestelio centrą atnešamą tautinę vėliavą.
Šį sykį vėliava savo kelią iki pagrindinės miestelio gatvės pradėjo labai neįprastu būdu. Už sugalvotos idėjos įgyvendinimą dėkojame kaimo turizmo sodybos „Širvynė” šeimininkams ir Audriui Sirvydžiui. Iššūkių nepabijojusi darni jaunimo komanda tautinę vėliavą plukdė baidarėmis Šventosios upe. Gintarė Malinauskaitė, Austina Tarvydaitė, Dominykas Šarakauskas, Tomas Gražys, Marius Šileikis, Aušrys Zabulis, Lukas Indrašius, Agnius Pivoriūnas gražia ir pilietiškumą skatinančia veikla įprasmino užpaliečių Valstybės dienos minėjimo renginį. Neabejotinai tai ilgam pasiliks užpaliečių atmintyje, bus ką papasakoti anūkams, kurie galbūt atkartos pirmą kartą Užpalių miestelio, o gal ir šalies istorijoje užfiksuotą įvykį – šešių metrų ilgio tautinės vėliavos plukdymas baidarėmis per ilgiausią tik Lietuvoje tekančią Šventosios upę.
Smagu džiaugtis švente, kurią sukuriame patys sau, o kūrybiniame procese gali atsiremti į augančią kartą.

Jono Bučelio, Edvino Meškauskio, Petro Lozdos nuotr.

 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas