Utenos krašto kūrėjas J. Grunda

Portale udiena.lt pristatome Utenos krašto kūrėjus. Kviečiame aktyviai domėtis jų kūryba ir gyvenimu. Šį kartą kviečiame trumpai susipažinti su skulptoriumi, dailininku Jonu Grunda. Kviečiame būti aktyviais ir siųsti į el. paštą udiena.lt@gmail.com Jus dominančius klausimus šiam kūrėjui iki birželio 26 dienos, o atsakymus į klausimus pateiksime vėliau.

Amžinų vertybių puoselėjimas ir išsaugojimas – pagrindinė Jono Grundos kaip kūrėjo dailininko misija, tad savitą teosofinę žmogaus būties pasaulėžiūrą jis įprasmina skulptūrinėse formose. Juose gausu krikščioniškų simbolių, metaforų, citatų. Tačiau gyvenimo džiaugsmas yra visą apimanti kūrinių tema, kuri ir atsispindi dinamikos, žaismo ir žmogiškos šilumos pripildytuose kūriniuose. Skulptorius apmąsto gyvenimo reiškinius juos išanalizuodamas per sociakultūrinę ir asmeninę patyrimo prizmę, tačiau tyrinėjimo objektai kasdieniniai ir artimi paprastam žmogui, todėl kiekvienam atpažįstami ir suprantami.
„Gyvename skubos pasaulyje, kuriame bėgama nuo tikrovės, todėl vienas iš sunkiausiai pasiekiamų dalykų – harmonija su gamta ir aplinka” – teigė J. Grunda. Skulptorius gyvenimo harmonijos siekia vadovaudamasis pamatinėmis žmogiškosiomis vertybėmis: meile artimam, grožėjimusi gyvenimu, šeimos ir namų židinio puoselėjimu, betarpišku žmonių bendravimu, o viską apjungia krikščioniška dailininko pasaulėjauta. J. Grunda tiki, kad svarbu neprieštarauti gamtos ir Dievo suteiktai žmogaus prigimčiai, įgimtomis duotybėmis, nes jų nepaisymas atima kasdienę gyvenimo laimę.
J. Grunda išpuošė Ignalinos miestą ir jo apylinkes savo meno kūriniais – fontanu, skirtu Ignalinos 145 metų jubiliejui, skulptūra „Ramybė” šalia miesto kultūros namų, miesto ženklais pakelėse, atvykstant nuo Dūkšto ir nuo Palūšės. Taip pat jis dalyvavo trijų menininkų projekte, kuriant medžio skulptūrų ansamblį bibliniais motyvais Antalksnės kaime. J. Grundos pagaminti mediniai baldai, medžio paveikslai, suvenyrai atsidūrė ne tik kraštiečių, bet ir įvairių Aukštaitijos ir kitų Lietuvos miestų erdvėse. Ignalinos mieste įkūrė privačią dailės galeriją „Skaptukas”.

Laikraščio „Utenos diena” inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas