Nuo mažens aviamodeliavimo liga sergantis R. Kiburtas įamžina bažnyčias

Dusetų Kazimiero Būgos bibliotekoje tris mėnesius veikė uteniškio aviamodelisto, mokytojo Roberto Kiburto paroda „Lietuvos bažnyčios“. Gausioje ekspozicijoje – net 65 bažnyčių nuotraukos, kuriose šventovės įamžintos iš paukščio skrydžio.

Lietuvoje priskaičiuojama apie 600 maldos namų. Anot R. Kiburto, jam tik nedidelė dalis beliko įamžinti. Į vieną parodą sutalpinti tokios gausos fotografijų niekaip nepavyktų, tad bibliotekos darbuotojos su fotografu susitarė, kad ši paroda Dusetose bus tęstinė, todėl bus galima pamatyti ne tik šventovių, bet ir peizažų – fotografas taip pat įamžina ežerus, piliakalnius ieškodamas įdomių rakursų įvairiais metų laikais.
Vaizdus R. Kiburtas fiksuoja dronais. Skraidykles, galinčias pakelti fotoaparatus, aviamodelistas anksčiau konstruodavo pats, bet atėjus dronų erai, jų neapsimoka gaminti. Geri kvadrokopteriai yra nepigūs, tačiau jais padarytos nuotraukos labai kokybiškos, valdymas lengvas. Buvęs ukmergiškis, dabar Utenoje gyvenantis R. Kiburtas papasakojo, jog vienuolikos metų susirgęs aviamodelizmu, juo serga ligi šiol. Mokydamasis Ukmergės Jaunųjų technikų stotyje, Robertas išbandė jėgas foto ir kino kūrime, laivų modeliavime, bet labiausiai tiko ir „prilipo” aviamodeliavimas ir fotografija.
R. Kiburtas – Europos ir pasaulio čempionatų dalyvis, Lietuvos Respublikos rinktinės narys. Jis septynis kartus yra tapęs čempionu Lietuvoje, užėmė 17-ąją vietą pasaulio čempionate Amerikoje, 19-ąją – Kroatijoje. Pasaulio taurės etapuose du kartus laimėjo antrąsias vietas ir vienąkart trečiąją. Keliskart buvo geriausių Utenos sportininkų penketuke. Šiandien aviamodeliuotojo kolekcijoje per 70 iškovotų taurių, daugybė medalių. R. Kiburtas aviamodeliavimo paslapčių moko ir jaunuosius entuziastus, supažindina juos tiek su savo kurtais bepiločiais orlaiviais, tiek su šiuolaikiniais kvadrokopteriais.

Kodėl stengiatės įamžinti šalies maldos namus?

Savadarbiu lėktuvėliu, į kurį buvo įmontuota filmavimo kamerytė, apskraidžiau visą Uteną, jos apylinkes. Man įdomiausia yra pačiam viską pasidaryti negu nusipirkti. O nauja įranga kainuoja tikrai nemenkus pinigus. Iš pradžių nusitaikiau į 100 malūnų, taip pat ir į dvarus. Sykį pasidomėjau šalies bažnyčiomis – jų yra išties labai daug ir visos gražios. Daugelį Aukštaitijoje esančių maldos namų įamžinau, todėl patraukiau į kitus vakarinius Lietuvos rajonus. Dar liko neįamžina dalis Dzūkijos, Suvalkijos ir Žemaitijos bažnyčių. Norint važiuoti į kitą Lietuvos pusę, reikia ten ir pasilikti kelioms dienoms. Kažkiek mano darbus riboja ir metų laikai. Aš žiemų nemėgstu, nes dronui nepatinka šaltis – jis gali skraidyti iki 5 laipsnių šalčio. Štai tuoj sužaliuos medžiai – bus ypatingai gražu, o ypač iš viršaus. Rudenį – taip pat fantastika.

Ar skaičiavote, kiek bažnyčių esate įamžinęs?

Sunku pasakyti tikslų skaičių. Veikiausiai šis skaičius siektų gerokai daugiau nei 400. Turiu žemėlapį, kuriame sužymėti miesteliai su bažnyčiomis. Aš tuos žemėlapius atsisiunčiu, susižymiu bažnyčias, kurias reikia aplankyti. Juk svarbu ir laikas – negali filmuoti ir fotografuoti, kai saulė netinkamai apšvietusi. Nebus vaizdo. O kai nėra saulės – irgi gerai. Kartais apsiniaukęs oras net geresnis nei saulėtas.

Ar susiduriate su iššūkiais?

Kai nuvažiuoju į miestelį ar bažnytkaimį, neišvengiamai susiduriu su žmonėmis. Baisu, kad kažkas neatsitiktų su dronais ir nenukentėtų žmonės. Nukris ant žmonių – turėsiu problemų. Laimei, tokių nesklandumų nėra buvę.

Ar mėgstate fotografuoti žmones?

Nelabai. Kartais su žmona kur nors nuvykstame, selfius pasidarome. Dabar puikiai tą galima padaryti ir su dronais.

Parengė Lina NARČIENĖ

Vytauto Ridiko video, nuotr. iš asmeninio R. Kiburto albumo

      

{youtube}dsEA-niXaYE&feature{/youtube}

 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas