Ypatingas dėmesys – brandos egzaminų sesijai

Lietuvos kriminalinės policijos biure (toliau – Biuras) lankėsi Nacionalinio egzaminų centro direktorė Saulė Vingelienė ir direktorės pavaduotoja Teresė Blazevičienė. Jau tradicija tapusio susitikimo metu buvo aptartos įstaigų bendradarbiavimo gairės, siekiant užtikrinti sklandžią ir skaidrią, šį šeštadienį startuojančią, 2017 metų brandos egzaminų sesiją.

Biuras su Nacionaliniu egzaminų centru bendradarbiauja ne vienerius metus. Kasmet, brandos egzaminų sesijos metu, pareigūnai vykdo tikslinę su egzaminais susijusios informacijos stebėseną internete. Bendrais Biuro ir Nacionalinio egzaminų centro veiksmais siekiama, kad egzaminų sesijos metu laiku būtų užkirstas kelias galimiems piktnaudžiavimams, o ypatingas dėmesys yra skiriamas socialiniuose tinkluose skelbiamos informacijos monitoringui.
Pasak Biuro viršininko Rolando Kiškio, egzaminų sesija – iššūkis ne tik abiturientams, bet ir pareigūnams, kurie stebi elektroninę erdvę.
Biuro pareigūnai atskleidžia, kad egzaminų užduočių ir atsakymų paviešinimo tema yra aktyviai naudojama asmenų, siekiančių populiarinti savo tinklapius ar uždirbti iš reklamos. Iš pradžių „pseudonaujienos” apie paviešintas egzaminų užduotis pasirodo socialiniuose tinkluose su žinutėse pridedamomis nuorodomis, kur galima pasiskaityti informaciją apie egzaminų užduotis. Paspaudę paskelbtas nuorodas, vartotojai patenka į tinklapius, kurie skelbia informaciją susijusią su egzaminų tema, tačiau nei užduočių, nei atsakymų ten nėra. Be to, prieš atsidarant tinklapiui, lankytojui tenka spausti nuorodas iššokančiuose languose. Pareigūnai atkreipia dėmesį, kad tokie iššokantys langai gali būti naudojami įvairiems tikslams. Neatmetama galimybė, kad paspaudę iššokančiuose languose esančias nuorodas ar reklamą, vartotojai gali būti nukreipti į kenkėjiškus tinklapius ir tokiu būdu gali būti bandoma užkrėsti jų kompiuterius. Nors tokių atvejų šiuo metu nėra užfiksuota, tačiau neatmetama galimybė, kad brandos egzaminų sesijos laikotarpis gali būti tam išnaudojamas. Taip pat, egzaminų sesijos metu suaktyvėja ir sukčiai, kurie siūlo pirkti tariamas brandos egzaminų užduotis.
Atkreiptinas dėmesys, kad egzaminų užduotys rengiamos ir administruojamos griežtai vadovaujantis Valstybės ir tarnybos paslapčių įstatymo nuostatomis, o už paslapties paviešinimą gresia baudžiamoji atsakomybė. Piliečius, pastebėjusius siūlymų parduoti egzaminų užduotis, prašome pranešti Nacionaliniam egzaminų centrui el. paštu: centras@nec.lt arba skambinti telefonu (8 5) 275 6180. Policiją galite informuoti palikdami pranešimą tinklapyje www.epolicija.lt, telefonu (8 5) 271 7933 arba elektroniniu paštu cyberpolice@policija.lt.

Lietuvos kriminalinės policijos biuro inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas