ESO jau išmokėjo vieną milijoną eurų kompensacijų už servitutus

ESO daugiau nei pusei pateikusiųjų prašymus kompensuoti už naudojimąsi servitutais, išmokėjo kompensacijas. Beveik 16 tūkst. pareiškėjų pasiekė 1 008 472 eurų suma. Vidutinė kompensacija siekia daugiau nei 62 eurus.

Iki vasario 1 dienos ESO gavo daugiau nei 32 tūkst. prašymų, iš kurių ESO specialistai operatyviai išnagrinėjo daugiau nei 30 tūkst. Iš jų, kiek daugiau nei pusei – beveik 16 tūkst. pareiškėjų, jau išmokėtos kompensacijos. Kompensacijos už servitutus pradėtos mokėti nuo 2018 m. lapkričio ir išmokamos periodiškai. Paskutiniu – vasario 4 d. – mokėjimu, pinigai išmokėti beveik 1400 pareiškėjų: pastarojo mokėjimo vidutinė išmokėta suma siekė apie 75 eurus.
„Kliento lūkesčiai ir jų išpildymas – ESO prioritetinė veikla. Servitutų kompensavimo klausimas buvo ir yra sprendžiamas kuo operatyviau. Išmokėtas pirmasis milijonas eurų liudija, kad ESO labai greitai ir sklandžiai analizuoja paraiškas bei laiku ar net anksčiau išmoka klientams kompensacijas už naudojimąsi servitutais,” – sakė ESO Paslaugų tarnybos vadovas Renaldas Radvila.
Pagal Vyriausybės 2018 m. liepą patvirtintą nutarimą žemės savininkams apskaičiuojamos ir mokamos tik vienkartinės, iki 10 proc. siekiančios sklypo dalies vertės kompensacijos už naudojimąsi nustatytu žemės servitutu. Kompensacijų dydis nustatomas atsižvelgiant į Registrų centro masinio vertinimo metu identifikuotas vidutines sklypų vertes. Kompensacijos tikslas – žemės savininkams atlyginti nuostolius dėl nustatyto servituto, dėl kurio jie praranda galimybę naudoti žemės sklypą ar jo dalį, pagal paskirtį dėl to, kad juose yra įrengti elektros stulpai ir / ar kiti energetikos objektai.
Nėra nustatyta termino kada kompensacijos bus baigtos mokėti, kaip ir nėra nustatyta termino iki kada žemės savininkas gali teikti prašymą kompensacijai už servitutą.
Energetikos ministerija, įvertinusi Registrų centro pateiktus sklypų duomenis, masinio vertinimo metu identifikuotas vidutines sklypų kainas Lietuvoje, suskaičiavo, kad kompensacijoms gali prireikti apie 43 mln. eurų.

ESO inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas