Lietuvos miestuose sužibo žvakutės organų donorams pagerbti

Spalio 19 dieną, penktadienį, jau penktus metus iš eilės Lietuvoje surengta žvakučių akcija, skirta Pasaulinei ir Europos organų donorystės dienai paminėti bei organų donorams pagerbti. Akciją inicijavo Lietuvos Asociacija „Gyvastis“. Jau tradicija tapusi iniciatyva šiemet įtraukė net 13 šalies miestų, o sostinėje uždegtos 1 607 žvakelės – lygiai tiek, kiek per 48 metus Lietuvoje buvo organų donorų.

Žvakelės organų donorams tradiciškai liepsnojo Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Marijampolėje, Alytuje, Mažeikiuose, Vilkaviškyje, Viekšniuose, Valkininkuose, o šiemet iniciatyvos rengėjus pradžiugino ir dar du prie akcijos prisijungę miestai – Prienai ir Skuodas. Taip pat savo miestuose Žvakučių akcijas inicijavo ir donorų artimieji, dalyvavę asociacijos „Gyvastis” organizuotame Padėkos medikams ir donorams renginyje.

Skuodo rajono savivaldybės atstovai atkreipė dėmesį, kad šios akcijos dalyvius vienijo tikėjimas, jog padėdami vienas kitam galime keisti gyvenimus, galime juos nuskaidrinti ir pripildyti vilties. Dovanoti organai daro stebuklus – grąžina sunkiai sergantį žmogų į visavertį gyvenimą.
Vilniuje, Rotušės aikštėje, buvo uždegta 1 607 žvakelės – lygiai tiek, kiek per 48 metus Lietuvoje buvo organų donorų, išgelbėjusių daugybės sunkių ligonių gyvybes. 320 iš jų tai — gyvieji donorai, dovanoję vieną inkstą ar dalį kepenų šeimos nariams, ir 1 287 mirę donorai, kurių persodinti organai dovanoję gyvenimą kitiems.
Visuose miestuose sužibo iš žvakučių sudėliotos širdys, reiškiančios pagarbą donorams ir begalinį dėkingumą donorų artimiesiems, kurie sunkią netekties akimirką nesudvejojo — dovanojo savo artimojo organus ir gelbėjo gyvybes kitiems. Žvakutes uždegė žmonės, gyvenantys su donorų širdimis, inkstais, kepenimis ar plaučiais, jų šeimos nariai, pritariantieji organų donorystei savanoriai, vaikų darželių kolektyvai, moksleiviai, studentai, savivaldybių atstovai, organizacijų ir bendruomenių nariai.
Su persodintais organais gyvenantys žmonės pasakojo savo istorijas, dėkojo už galimybę gyventi. Akcijos dalyviai džiaugėsi sulaukę didelio praeivių palaikymo ir dėmesio. Gyvenantieji su donorų organais, tačiau negalėję prisijungti prie iniciatyvos, žvakeles už savo donorą degė namuose.
Lietuvoje su donorų organais gyvena apie 1 000 žmonių. Lietuvos Asociacijos „Gyvastis” prezidentė Aušra Degutytė sako, jog dėl kilnios aukos – dovanoto organo – šie žmonės gali matyti, mylėti, dirbti, auginti vaikus, būti naudingi visuomenei ir savo artimiesiems. Gražiu renginiu – žvakučių akcija – norisi padėkoti donorų artimiesiems už tai, kad nesuabejojo, kad išdrįso ir sutiko.
Vis dėlto, dar beveik 400 sergančiųjų laukia transplantacijos. Todėl viešomis akcijomis „Gyvastis” siekia atkreipti ir plačios visuomenės dėmesį į opią organų donorystės problemą. Tikimasi, kad tokio pobūdžio iniciatyvos paskatins žmones daugiau su artimaisiais kalbėti apie organų donorystę ir išreikšti savo apsisprendimą po mirties paaukoti savo organus.

Nacionalinio transplantacijos biuro inf.

 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas