„Šoktinyje“ uteniškiai demonstravo originalumą su puodais, šaukštais ir suoleliais

Etnografinių regionų metus Plungės kultūros centras pradėjo respublikiniu liaudiškos muzikos ir šokio konkursu „Šoktinis 2015″, kuriame šalies vaikų ir jaunimo šokių kolektyvai turėjo parengti savo regioną pristatančią programą. Pirmą kartą surengtame konkurse dalyvavo 7 vaikų ir jaunimo šokių kolektyvai iš visos Lietuvos. Kiekvienas kolektyvas savo programą parengė kuo autentiškiau ir originaliau.
Ypač originaliai savo kraštą pristatęs Utenos kultūros centro šokių ir dainų ansamblis ,,Vieversa” ne tik sužavėjo komisijos narius, bet ir savo atliekamais pasirodymais aplenkė kitus kolektyvus ir pelnė pirmąją vietą.

 

Šiame konkurse dalyvavo pripažinimą ne tik Lietuvoje, bet ir kitose šalyse pelnę kolektyvai: Jonavos Janinos Miščiukaitės meno mokyklos tautinės muzikos ir šokių ansamblis ,,Ratilėlis”, Trakų meno mokyklos šokių kolektyvas ,,Žvaigždūnė”, Alytaus miesto dainų ir šokių ansamblis „Tarškutis”, Utenos kultūros centro šokių ir dainų ansamblis ,,Vieversa”, kultūros centro Panevėžio bendruomenių rūmų vaikų ir jaunimo liaudiškų šokių ansamblis „Grandinėlė”, Tautinių instrumentų orkestras ,,Žilvitis”, Klaipėdos jaunimo centro vaikų ir jaunimo tautinių šokių ansamblis ,,Vijurkas”, Klaipėdos tautinės muzikos ansamblis ,,Ralio”, Klaipėdos jaunimo centro vokalo studija ,,Vega” ir Plungės kultūros centro vaikų ir jaunimo liaudiškų šokių ansamblis ,,Žirginėliai”. Savo šokiais džiugino ir svečiai iš Latvijos respublikos Tukumo miesto, moksleivių namų kolektyvas ,,Luste”. Konkurso metu kolektyvai pristatė 15 minučių jų regioną reprezentuojančią programą, kurioje atsispindėjo atstovaujamo regiono šokiai, dainos ir muzika.
Konkurso dalyvius vertino itin profesionali ir puikiai Lietuvoje žinoma komisija: Leokadija Dabužinskaitė, Živilė Adomaitienė, Jolanta Kisielytė-Sadauskienė, Povilas Budginas.
Komisijos sprendimu I vieta atiteko Utenos kultūros centro šokių ir dainų ansambliui ,,Vieversa”, II vieta atiteko Klaipėdos jaunimo centro vaikų ir jaunimo tautinių šokių ansambliui ,,Vijurkas”, o III vietą pelnė Plungės kultūros centro vaikų ir jaunimo tautinių šokių ansamblis ,,Žirginėliai”. Komisija skyrė ir du diplomus: už ,,Geriausią vaikų liaudies muzikos kapelą” atiteko Alytaus jaunimo centro dainų ir šokių ansambliui ,,Tarškutis”, o diplomas už ,,Ansambliškumą” atiteko kultūros centro Panevėžio bendruomenių rūmų vaikų ir jaunimo tautinių šokių ansambliui ,,Grandinėlė”.
Konkurse dalyvavęs uteniškių kolektyvas komisijos buvo įvertintas už originaliai atliktus kūrinius. „Kiekvienas kolektyvas turėjo reprezentuoti savo kraštą. Mes vilkėjome aukštaitiškais drabužiais, o atlikome Povilo Velikio sukurtą dainą, kuriai skambesį ir atitinkamą melodiją išgavome naudojant Puodžių karaliaus V. Valiušio žiestus puodus ir medinius šaukštus. O šokyje „Per suolelį op” išdykavo aukštaičiai piemenys. Tai du kūriniai, kuriais mes išsiskyrėme iš kitų konkurse dalyvavusių kolektyvų”, – pasibaigus konkursui sakė Utenos kultūros centro šokių ir dainų ansamblis ,,Vieversa” vadovė Roberta Macelienė, neslėpusi džiaugsmo, patirto laimėjus I vietą.
Jį sakė esanti dėkinga esamiems dvyliktokams, kuriems šiuo metu ypač sudėtinga suderinti ruošimąsi artėjantiems brandos egzaminams su repeticijomis ir dalyvavimu konkursuose.
Ypatingas, profesionalus ir abejingų nepalikęs koncertas, skirtingi Lietuvos regionų jaunimo šokių kolektyvai bei ansambliai, jų tautinių kostiumų savitumas, liaudies dainos, muzika, instrumentų įvairovė, regioninių ypatumai, liaudies šokio charakteringumas – visa tai vainikavo Plungės kultūros centro organizuotą respublikinį liaudiškos muzikos ir šokio konkursą – „Šoktinis 2015″.

„Utenos dienos” inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas