Pirmasis projekto „Šviesioji gyvenimo pusė“ dalyvių susitikimas nušvito šypsenomis ir jaukumu

Praėjusį žvarbų lapkričio mėnesio vidurio penktadienį į Leliūnuose įsikūrusiame Vytauto Valiušio keramikos muziejuje vykusį įvadinį projekto „Šviesioji gyvenimo pusė“ renginį „Menas bendrauti“ rinkosi jo dalyviai: organizatoriai, savanoriai, neįgalieji ir jų šeimų nariai. Nors už lango pilkavo niūri rudens pabaigos diena, viduje skambėjo kalbos, netilo juokas, kone kiekvieno veide žydėjo šypsena ir, manau, viduje buvo labai šilta bei jauku.

Kad visiems būtų jauku ir šilta…

Nors bene kiekvienas renginys turi oficialiąją dalį, kuri dažnai prailgsta, ši buvo visai kitokia – kalbėjusieji organizatoriai ir svečiai dalijosi savo šiltomis emocijomis ir įžiebė jas kiekvieno susirinkusiojo širdyje.
Utenos kraštotyros muziejaus direktorė Lilija Jovarienė pakvietė kiekvieną peržengti vakarykštį save ir pristatė projekto idėją. „Paprastai žmogiškai norisi palinkėti, kad mums visiems čia būtų gera, smagu, jauku, kad mes čia jaustumėmės drąsiai ir patirtume bendrą kūrybos džiaugsmą, kad pamokytume ir padrąsintume vienas kitą bei vienas iš kito pasimokytumėme, gal ko nors ir išmoktumėme, ką galėtume pritaikyti savo kasdieniame gyvenime, savo buityje, – vardijo L. Jovarienė. – Norėtųsi, kad pabūtumėme kartu ir išgertumėme puodelį arbatos, kurį patys pasidarysime. Kad tie mūsų susitikimai, į kuriuos mes kviesime, būtų šilti ir jaukūs – toks yra pagrindinis mūsų tikslas.” Direktorė taip pat pristatė projekto organizatorius, į kuriuos dalyviai visada galės kreiptis pagalbos. Priminusi, jog tądien kaip tik minima Tarptautinė tolerancijos diena, muziejaus vadovė taip pat palinkėjo tolerancijos vieni kitiems.
Utenos rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja ir Utenos regiono vietos veiklos grupės, globojančios projektą, pirmininkė Zita Ringelevičienė prisipažino, kad jau atvažiuojant į renginį ją viltingai nuteikė prie muziejaus durų stovintys autobusai, kuriais atvyko gausus šventės dalyvių būrys. O labiausiai savivaldybės atstovę džiugino siekiami projekto rezultatai ir tai, kiek reikšmingai jis prisidės prie socialinės atskirties mažinimo. Ji taip pat linkėjo visiems gerų potyrių, bendravimo džiaugsmo bei sėkmės projekto veiklose.
Savanorių veiklą koordinuojanti ir Utenos kraštotyros muziejaus padaliniui Tradicinių amatų centrui „Svirnas” vadovaujanti Dalia Urbonienė pristatė būsimas veiklas, kurios tęsis kone visus ateinančius metus, ir minėjo, kad kiekviena veikla papildys kitą – jei viename užsiėmime bus renkamos žolelės arbatai, tai kitame – gaminamas maišelis žolelėms laikyti, lipdomi puodeliai arbatai gerti ar kepami meduoliai prie arbatos. D. Urbonienė minėjo, jog svarbu tai, kad projekto dalyviai susipažins su Utenos krašto amatais ir su žmonėmis, pristatančiais šiuos amatus visuomenei. Muziejaus direktorė išvardijo renginius, kuriuose dalyvaus projekto dalyviai, ir informavo, kad baigiamasis projekto renginys „Partnerystės dialogas” maždaug po metų vėl vyks Vytauto Valiušio keramikos muziejuje, kur bus apibendrinti projekto rezultatai. D. Urbonienė pasakė, kad apie šio projekto veiklas ir renginius informaciją galima rasti Utenos kraštotyros muziejaus tinklapyje arba feisbuke.

Smagi susipažinimo ceremonija…

Kadangi renginyje pirmą kartą susirinko kol kas vienas kito nepažįstantys būsimi projekto dalyviai, jie buvo pristatyti vieni kitiems. Savanoriams, pasiryžusiems padėti ir baigusiems bendrųjų ir specifinių įgūdžių mokymus, buvo įteikti savanorio pažymėjimai ir regalijos – savanorio ženkliukas, vardo kortelė, ryški oranžinė kaklaskarė ir džemperis. Projekte savanoriauti sutiko trisdešimt labai skirtingo amžiaus ir profesijų uteniškių, tarp jų – nemažai Utenos rajono tautodailininkų, vesiančių būsimus užsiėmimus. Tai ir vėlimo meistrė Jolita Juneliūnienė, ir audėja Vaiva Lašienė, ir keramikė Ramūnė Pranckevičiūtė, ir karpinių bei medžio drožinių meistrė Odeta Tumėnaitė-Bražėnienė, ir prieverpsčių drožėjas Albinas Šileika, ir žolininkė Aleksandra Stasytienė bei kiti.
Visi likusieji šventės dalyviai, susodinti grupėmis, turėjo ant pasirinktos spalvos popieriaus lapo surašyti komandos narių vardus, kuriuos vėliau vienas iš prisijungusių savanorių garsiai perskaitė ir paaiškino, kodėl grupė pasirinko būtent tokios spalvos lapą. Tarp dalyvių buvo Utenos neįgaliųjų draugijos, Utenos socialinės globos namų, Utenos specialiojo ugdymo ir užimtumo centro atstovai bei pavieniai, jokioms neįgaliųjų organizacijoms nepriklausantys, bet projekte panorę dalyvauti asmenys.

…ir improvizuotos kūrybinės dirbtuvės

Susipažinę ir prisistatę dalyviai, padrąsinti keramikės R. Pranckevičiūtės, iš molio spaudė ir įvairiais raštais dekoravo simbolinį kalėdinį žaisliuką, kuris, muziejaus direktorės teigimu, įamžins pirmąjį susitikimą bei viso projekto metu puoš Utenos Tradicinių amatų centrą „Svirnas”. Susikaupę ir susidomėję šventės svečiai formelėmis spaudė molį, raižė jį įvairiais raštais, paskui dengė glazūros sluoksniu. Kai kas spėjo padaryti ne po vieną, o net po kelis molinius Kalėdų simbolius. Kiekvienas pagal savo fantaziją ir norą spaudė, minkė, dailino žaisliukus, kurie vėliau bus išdegti krosnyje.
Po kūrybinės veiklos visi susirinkusieji buvo pakviesti arbatos, prie kurios atsirado ir vaišių, ir šnekos. Prie atskirų stalelių sėdinčios grupelės ne tik bendravo tarpusavyje, bet ir vienas ar kitas atsiskirdavo bei prieidavo prie kitų staliukų, todėl širdis šildė ne tik arbata, bet ir šypsenos. Po arbatos gėrimo ceremonijos organizatoriai paprašė įsivertinti savo nuotaiką ir buvimą šiame renginyje. Tikriausiai visai nenuostabu, kad daugiausia – linksmų ir pašėlusių emocijų.
Puodžių karalius, muziejaus įkūrėjas V. Valiušis pakvietė renginio dalyvius susipažinti su lietuvių liaudies keramika, tradicija ir jos tąsa paties V. Valiušio ir kitų keramikų darbuose.
Tądien vykęs renginys suteikė viltį, kad bendradarbiavimas ir dalyvavimas neįgaliųjų socializacijoje stiprins vietos bendruomenę ir kurs gerą bendradarbiavimo praktikos modelį.

Autorės nuotr.

         

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas