Kultūros ministerijoje iškilmingai apdovanotos uteniškės

Gruodžio 14 dieną Vilniaus Rotušėje kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson laureatams iškilmingai įteikė Aukščiausią ministerijos apdovanojimą ir išdalijo 2017 metų Kultūros ministerijos premijas.

Kultūros ministerijos garbės ženklas „Nešk savo šviesą ir tikėk“ įteiktas trims Lietuvos kultūrai ir menui nusipelniusiems žmonėms, tarp jų ir Utenos Antano ir Motiejaus Miškinių viešosios bibliotekos Informacijos išteklių ir inovacijų diegimo skyriaus vedėjai Laimai Lapinienei, o Kultūros ministerijos premija atiteko uteniškei tautodailininkei Anelei Araminienei.

Aktyvi pedagogė, vargonininkė, Vilniaus religinės muzikos centro pirmininkė Renata Marcinkutė–Lesieur taip pat pelnė Aukščiausią ministerijos apdovanojimą – ji apdovanota už svarų indėlį ir ypatingus nuopelnus Lietuvos kultūrai ir menui, už iniciatyvas, inspiruojančias bendruomenę pozityviai veiklai, už asmeninę atsakomybę, kuriant kultūrinę ir dvasinę aplinką.

Antrasis garbės ženklas įteiktas daug dėmesio projektinei veiklai bibliotekų srityje skiriančiai L. Lapinienei. Per pastaruosius penkerius metus jos įgyvendinti projektai išsiskiria idėjomis, originaliais technologiniais sprendimais. Laureatės inicijuotas interaktyvus, motyvacinis mokomasis žaidimas „Iššūkis“ buvo įdiegtas 57 mokyklose septyniose Lietuvos savivaldybėse. Didelis L. Lapinienės indėlis – bibliotekų mokymų organizavimas nacionaliniu ir tarptautiniu mastu.

Už nuopelnus Lietuvos kultūrai ir menui apdovanotas ir ilgametis Lietuvos esperantininkų sąjungos Valdybos pirmininkas Povilas Jegorovas. Laureatas ženkliai prisideda prie esperanto kalbos populiarinimo ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje.

Vilniaus Rotušėje kultūros ministrė L. Ruokytė-Jonsson iškilmingai įteikė ir 2017 metų Kultūros ministerijos premijas.

2017 metų Jaunojo kūrėjo premijos įteiktos savo kūrybos išskirtinumu ir profesionalumu bei originalumu, aktyvia kūrybine veikla bei pasiekimais pasižymėjusiems jauniesiems menininkams. Jaunojo kūrėjo premija apdovanota ne vieną garbingą laimėjimą pelniusi kino režisierė Marija Stonytė.

Jaunojo kūrėjo premija apdovanotas kino operatorius Eitvydas Doškus. Šio kino operatorius darbai išsiskiria emocionalumu ir meninėmis įžvalgomis. Jis kuria savitą atmosferą, dirbdamas su spalvomis, šviesa bei filmuodamas daugiaprasmius peizažus. Savo darbais pasižymėjo ir Jaunojo kūrėjo premija apdovanotas fotomenininkas, vienas iš aktyviausių lietuviškos humanistinės fotografijos mokyklos tęsėjų, Tadas Kazakevičius.

Už įvairiapusę meninę veiklą, kuri pristato šokio kultūrą ir plečia suvokimą apie Lietuvos miesto aplinkoje gimusio ir besivystančio šokio sklaidą, šokio spektaklių pastatymus ir pasirodymus Lietuvoje ir už jos ribų, Jaunojo kūrėjo premija apdovanoti urbanistinio šokio teatro „Low Air“ kūrėjai Airida Gudaitė-Žakevičienė ir Laurynas Žakevičius. Jaunojo kūrėjo premija skirta ir gausiam šiuolaikinės muzikos ansamblio „Synaesthesis“ kolektyvui – meno vadovui Karoliui Variakojui ir ansamblio nariams Gundai Baranauskaitei, Donatui Butkevičiui, Džiugui Daugirdai, Martai Finkelštein, Artūrui Kažimėkui, Pranui Kentrai, Monikai Kiknadzei, Vytautui Oškiniui, Diemantei Ievai Merkevičiūtei.

Kultūros ministerijos Metų debiuto premija apdovanota viešosios įstaigos „Studija 501“ jaunų ir ambicingų, ką tik Vilniaus Gedimino technikos universitete studijas baigusių, architektų komanda – architektai Austėja Balčiūnaitė, Ieva Bogušaitė, Mindaugas Karanevskis, Martyna Kildaitė ir Martynas Norvila. Jauniesiems architektams premija paskirta už vystomą aktyvią kūrybinę veiklą ir Panevėžio miesto Laisvės aikštės ir jos prieigų erdvės projektinį pasiūlymą, kuris miesto konkurse buvo įvertintas kaip geriausias projektas.

Kaip ir kasmet, kultūros ministrė L. Ruokytė-Jonsson Kultūros ministerijos premijas įteikė kultūros srityje savo darbais pasižymėjusiems kultūros žmonėms ir kultūros įstaigų darbuotojams.

Už aktyvią, kūrybingą veiklą kultūros centruose premija įteikta Gražvydai Tušienei, Ukmergės kultūros centro kultūrinės veiklos vadybininkei ir kino programų koordinatorei.

Už geriausiai parengtus ir vykdytus vaikų ir jaunimo kultūrinės edukacijos projektus premijos įtektos dailės pedagogei Irenai Mikuličiūtei, istorikui, pedagogui Aurelijui Noruševičiui, viešosios įstaigos „Kultūrinių projektų centras“ vadovei Astai Valčiukaitei.

Kasmet skiriamos premijos už tradicinės kultūros puoselėjimą ir skleidimą skirtos uteniškei tautodailininkei Anelei Araminienei, Lietuvos dailės muziejaus Liaudies meno skyriaus vedėjai, etnografei, istorikei Daliai Bernotaitei-Beliauskienei bei Lietuvos folkloro judėjimo metraštininkui Leonui Vytautui Glinskiui.

Premija už muziejininkystės darbus įtekta Daliai Tarandaitei, Lietuvos dailės muziejaus Vaizduojamosios dailės skyriaus vyriausiajai dailėtyrininkei, rinkinio kuratorei.
Lietuvos dailės muziejaus P. Gudyno restauravimo centro Keramikos restauravimo skyriaus vadovė Rasa Bieliauskaitė-Mikolaitienė premija įvertinta už muziejų vertybių restauravimo darbus.

Už bibliotekininkystės, bibliografijos, knygotyros mokslinius tyrinėjimus bei praktinę veiklą bibliotekose premija apdovanota Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto Informacijos mokslų ir bibliotekininkystės instituto Skaitmeninių medijų laboratorijos docentė dr. Zinaida Manžuch.

Kultūros ministerijos premijos kasmet skiriamos už kultūros ir meno darbuotojų profesinę veiklą, įvertinti geriausius jų pasiekimus ir darbus.

Kultūros ministerijos ir laikraščio „Utenos diena“ inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas