Karštas savaitgalis pareikalavo aukos

Išsiilgę šiltų orų praėjusį savaitgalį poilsiautojai apgulė ežerų pakrantes, paplūdimius. Tačiau savaitgalio džiaugsmus prie vandens apkartino jaunuolio žūtis – tvenkinyje nuskendo jaunas žmogus.

Nelaimė atsitiko birželio 14-os dienos priešpietę. Ugniagesiams gelbėtojams buvo pranešta, kad Mockėnų kaime (Utenos seniūnija) esančiame tvenkinyje skęsta žmogus. Skubiai į nelaimės vietą atvykę ugniagesiai gelbėtojai 10 metrų nuo kranto bei 3 metrų gylyje rado nuskendusio M. Ž. kūną. Medikai nelaimėlį dar bandė gaivinti, tačiau atlikę dirbtinį kvėpavimą 29 metų vyrui jau niekuo nebegalėjo padėti. Jam konstatuota mirtis.

Kad būtų išvengta skaudžių netekčių, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas primena gyventojams, kokių taisyklių prie vandens telkinių privalu laikytis.

– Jose patariama nesimaudyti nežinomose, nuošaliose vietose – geriau pasirinkti paplūdimį arba vietą, kur maudosi daugiau žmonių ir kur budi gelbėtojai. Nė akimirkai be priežiūros nereikėtų palikti prie vandens mažamečių vaikų.
– Nepatartina stovėti ir žaisti ten, kur galima netikėtai įkristi į vandenį. Tai gali būti prieplaukos ar molo kraštas, tiltas, status krantas.
– Negalima plaukti už plūdurų ir į laivų farvaterį arba artintis prie praplaukiančių laivų, nes plaukiantįjį vandens srovė gali įtraukti po laivo sraigtais. Nešokinėti į vandenį nežinomoje vietoje, kur galima susižaloti atsitrenkus į dugne esančius kietus arba aštrius daiktus.
– Neplaukiokite ant pripučiamų čiužinių, padangų kamerų, savadarbių plaustų ar kitų priemonių. Ypač pavojinga išdykauti valtyje, vaikščioti joje, nes valtis gali labai greitai apvirsti.
– Nesimaudyti iškart po valgio, išgėrę alkoholinių gėrimų. Perkaitę saulėje, nešokti staiga į vandenį, prieš tai juo reikėtų apsišlakstyti.
– Pradėjus skęsti, pasistengti įkvėpti kuo daugiau oro, o dėmesį į save atkreipti mojuojant rankomis.
– Pamatę skęstantį žmogų, šaukiant atkreipti aplinkinių dėmesį ir kviesti gelbėjimo tarnybas bendruoju pagalbos telefonu 112. Tada verta apsidairyti, ar šalia nėra gelbėjimo arba parankinės priemonės (gelbėjimo rato, valties, čiužinio ir kt.), kuria būtų galima padėti skęstančiajam. Jeigu įmanoma, pamėginkite pasiekti stora medžio šaka arba numeskite jam virvę.
– Būtina įsidėmėti, jog gelbėti skęstantį gali tik geras plaukikas, kuris išmano gelbėjimo būdus ir moka tai atlikti praktiškai.

udiena.lt inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas