Ignalinoje nuaidėjo liaudiškos muzikos festivalis

Balandžio 6 dieną Ignalinos kultūros ir sporto centre surengtas respublikinis liaudiškos muzikos festivalis „Oi padainuosim ir pašoksim mes suėję”, kuriame koncertavo ignaliniečiai ir šaunios svečių kapelos iš Visagino, Utenos, Švenčionių, Zarasų rajonų, tarmiškai sakmes ir pasakas porino, dainavo mažieji Ignalinos krašto pasakoriai bei dainininkai. Šventės vedėjai Miglė ir Eimantas pasveikino gausiai susirinkusius ignaliniečius, pailsėjusius, margučiais pasidalinusius, su šeimynykščiais linksmai pasibuvusius, kvietė linksmintis ir džiaugtis pavasariu. Juk pagal senuosius papročius, pačios didžiausios linksmybės prasideda antrąją Velykų dieną.

Pirmieji scenoje pasirodė šeimininkai – Ignalinos kultūros ir sporto centro kapela „Ringė” (vad. Frančeska Skačkauskienė). Nuo 2010 metų gyvuojanti, jaunus ir vyresnius muzikantus bei dvi šaunias dainininkes jungianti kapela dažnai koncertuoja įvairiose rajono šventėse, mėgsta ir pakeliauti, kitiems miesteliams ar net svečioms šalims lietuvišką muziką ir dainą pristatyti.
Šauniai prisistatė neseniai susikūrusi Ignalinos rajono Ceikinių jaunimo kapela „Keiziukai” (vad. Rūta Mudinaitė). Ji debiutavo praėjusių metų lapkričio mėnesį Švenčionėliuose vykusiame regioniniame liaudiškos muzikos festivalyje „Ant Sarios krantų”.
Linksmą ir trankią programą į Ignaliną atvežė Utenos krašto žmonių su negalia sąjungos liaudiškos muzikos kapela „Dar ne sutema” (vadovė Zita Kviklienė). Kapela gyvuoja jau dvejus metus, per tą laiką spėjo aplankyti daugybę visoje Lietuvoje vykusių švenčių ir kapelų varžytuvių, smarkiai prisideda ir prie tradicinių Utenos krašto žmonių su negalia sąjungos organizuojamų kapelijų varžytuvių, kurios šiemet vyks jau aštuntąjį kartą.
Jaunatviškumu ir energija žiūrovus žavėjo liaudiškos muzikos kapela „Linksmuolė” iš Visagino (vad. Tomas Kochanka). Šis kolektyvas jau keturiolika metų džiugina ne tik visaginiečius, bet ir keliauja po įvairių Lietuvos miestų šventes. Jauni muzikantai ir dvi žavios dainininkės – daugkartiniai Lietuvos dainų švenčių dalyviai ir įvairių konkursų prizinių vietų laimėtojai – 2013 metais tapo Lietuvos televizijos laidos „Duokim Garo” antros vietos laimėtojai.
Koncerto pabaigoje gero ūpo ir trankios muzikos negailėjo garsioji Zarasų rajono Sadūnų kaimo kapela (vad. Ramūnas Lisinskas). Velykinius juokelius palaidę, Kultūros centro vadovei Danutei margutį padovanoję, vyrai žiūrovus išjudino – grojo iš peties ir dainavo iš širdies. Sadūnai daug groja savame krašte bei koncertuoja po visą Lietuvą, Europą, 2014 metais aplankė Australiją. Išleisti trys kapelos albumai „Griež armonika vakarą tylų” , „Ups dralala”, ,,Duodam trunksmą”.
Šie metai Lietuvoje paskelbti Etnografinių regionų metams. Visoje šalyje vienas po kito vyksta įvairiausi renginiai, kurių dalyvių prašoma kalbėti ar dainuoti būtent savo krašto tarme. Šios šventės organizatoriai pasikvietė mažuosius liaudiškos kūrybos atlikėjus, konkurso „Tramtatulis” dalyvius ir nugalėtojus pradžiuginti žiūrovus savo sugebėjimais. Po kiekvienos kapelos pasirodymo buvo kviečiami jaunieji talenčiukai.
Pirmasis į sceną drąsiai žengė jauniausias šventės dalyvis keturmetis Joris Paukštė. Juokingos jo pasakaitės, artistiškumas ir tarmiškas kalbėjimas visus tiesiog sužavėjo. Vėliau pasirodė kiti šaunūs pasakoriai: sesutė ir broliukas – Jurgita (5 m.) ir Algirdas (10 m.) Pauliukėnai iš Didžiasalio „Ryto” gimnazijos, Ignas Aleksejevas ir Dovydas Vaitkevičius iš Česlovo Kudabos pagrindinės mokyklos. Skambiais balseliais džiugino liaudies dainas atlikę „Šaltinėlio” mokyklos auklėtiniai Mantas Bendorius ir Gabrielė Zabulytė.
Ši Velykų šventė buvo skirta liaudies kūrybos lobynui – muzikai, dainai, sakmei, pasakai. Festivalis „Oi padainuosim ir pašoksim mes suėję” ignaliniečiai pasidžiaugė ir mažaisiais, ir jaunimu, ir vyresniais atlikėjais, šauniais ir kūrybingais liaudies kultūros puoselėtojais. Koncerto pabaigoje visus suvienijo bendra daina.

Ignalinos r. savivaldybės administracijos inf.  

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas