Europos Sąjungos lėšos – regiono kultūrai

Regione gyvenantys žmonės dažnai pajaučia didesnę atskirtį nuo kultūrinių, pramoginių įvykių nei, tarkim, didžiųjų miestų gyventojai. Todėl labai svarbu regionuose išlaikyti kultūrinius židinius. Utenos regione atsiranda vis daugiau kultūros židinių, kurie labai svarbūs tos vietovės bendruomenei. Prie to nemaža dalimi prisideda įvairūs projektai, finansuojami tiek Europos Sąjungos (ES) fondų, tiek Kultūros ministerijos lėšomis.

Dėmesys mažiesiems
Jau kurį laiką ignaliniečiai džiaugiasi naujomis ir šviesiomis Ignalinos rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje įrengtomis patiems mažiausiems ir jų tėvams skirtomis patalpomis. Parengus projektą „Ignalinos rajono savivaldybės viešosios bibliotekos infrastruktūros pritaikymas vietos bendruomenės poreikiams“, kuriam lėšų iš 2014–2020 m. ES investicijų veiksmų programos skyrė į Lietuvos regionų kultūros objektus investuojanti Kultūros ministerija, jam pritarė ir Utenos regiono plėtros taryba. Iš panaudotų 70 588 eurų, iš kurių ES skyrė 60 tūkst. Eur, savivaldybė prisidėjo 10 588 Eur, įkurta skaitykla skambiu pavadinimu – „Palėdos Paulės mažylių skaitykla“.

Kaip pasakojo šios bibliotekos direktorė Loreta Aleknienė, pati skaitykla įrengta atsižvelgiant į Marijampolės bibliotekos pavyzdį. Tačiau ignaliniečių siekiamas tikslas – pritraukti mažuosius lankytojus kartu su tėvais, kurie drauge skaitytų, dalyvautų įvairiose edukacinėse veiklose. „Pastebėjome, kad jaunos mamos nelabai moka lopšinių, kėkavimų, tad vienas iš aspektų – propaguoti liaudies kultūrą, prisiminti tautos lobynus per edukacines veiklas, mokomuosius, lavinamuosius žaidimus. Patalpa nėra didelė, tačiau ją suskirstėme į skirtingas zonas, skirtas skaitymui, individualias erdves, kuriose yra specialus namukas su įvairiais žaidimais. Tokie žaidimai skatina bendrauti, dalytis žaislais ir t. t. Tai sukuria ypač gerą atmosferą”, – pasakojo direktorė ir pridūrė, kad mažųjų sulaukiama ir šeštadieniais, kai neužimti tėvai.

Už šio projekto lėšas nupirkta ir naujos kompiuterinės technikos, interaktyvus stalas vaikams, vykdomos edukacijos, kurias kuria patys bibliotekos darbuotojai.

Anksčiau biblioteka Ignalinos mokinius galėjo pakviesti tik į Vaikų literatūros skyrių, bet nebuvo erdvės, skirtos vaikams nuo gimimo iki 8 metų. Tad daugelis naudodavosi suaugusiems skirta skaitykla, todėl iškildavo įvairiausių nepatogumų. „Džiaugiamės, kad šias lėšas panaudojome prasmingai: nenaudojamas rūsio patalpas pavertėme „Palėdos Paulės mažylių skaitykla”, kuri turi atskirą įėjimą. Kasdien sulaukiama nuo 14 iki 30 mažųjų ignaliniečių”, – pasidžiaugė L. Aleknienė, teigianti, kad tai – puiki vieta vaikams pabūti ir pažaisti tuomet, kai tėvai užsiėmę ir trumpam nori saugiai palikti savo mažuosius.

Bibliotekos darbuotojai įsitikinę, kad ši paslauga prisideda prie Ignalinos miesto patrauklumo vietos gyventojams ir miesto svečiams iš kitų Lietuvos regionų, užsienio.

Vasaros estrada pranoko lūkesčius
Molėtuose šią vasarą iškilusios šiuolaikiškos vasaros estrados molėtiškiams gali pavydėti ne tik aplinkinių Utenos apskrities rajonų, bet ir didmiesčių gyventojai. „Anksčiau prieš kiekvieną renginį surenkamą sceną tekdavo nuomotis, – sakė Molėtų kultūros centro direktorė Inga Narušienė. – Kaskart nuomotis sceną nebuvo naudinga. Mums daug parankiau pinigus išleisti kultūros renginių turiniui gerinti, o ne scenos statymui.” Direktorė I. Narušienė džiaugėsi, kad naujai įrengtoje didžiulėje scenoje gali sutilpti net visas „Lietuvos” dainų ir šokių ansamblis su kapela.

Molėtų rajono savivaldybės administracija ir Kultūros centro darbuotojai ieškojo galimybių ir nišų, kaip atnaujinti pasenusią lauko sceną. Projektas „Molėtų miesto laisvalaikio ir pramogų infrastruktūros atnaujinimas ir plėtra (Labanoro g. 18)” buvo įgyvendintas per kelis šių metų mėnesius. Bendra projekto vertė 263 922,88 Eur, ES lėšos – 224 334,44 Eur, savivaldybės lėšos – 39 588,44 Eur.

Įgyvendinus minėtą projektą atnaujinta lauko estrada ir teritorija, aplinka, ją pritaikant šiuolaikiškam ir moderniam kultūros paslaugų teikimui. Projekto metu įrengta aikštelė prie vasaros estrados ir estradą aptarnaujančios technikos aikštelė, kuri naudojama autobusų ir techniniam renginių aptarnavimui. Teritorijoje įrengtas apšvietimas, scena, patalpos artistams.

Projektas „Molėtų miesto laisvalaikio ir pramogų infrastruktūros atnaujinimas ir plėtra” įgyvendintas vos per kelis 2017 metų mėnesius. Direktorės teigimu, dabar šioje jaukioje aplinkoje bus ne tik minimos miesto šventės, švenčiamos Jonines, bet ir rengiami vasaros uždarymai, kiti renginiai.

ES investicijos, administruojamos LR kultūros ministerijos, pasieks arba jau pasiekė šiuos objektus:
• Ignalinos biblioteką;
• Antazavės dvarą;
• Videniškių vienuolyną;
• Utenos dailės mokyklą;
• Lauko estradą Molėtuose;
• Okuličiūtės dvarelį Anykščiuose;
• Lietuvos etnokosmologijos muziejų;
• Zaraso ežero salos renginių infrastruktūrą;
• Buvusią „Sedulinos” mokyklą Visagine – pastatas bus pritaikytas Kultūros, turizmo ir verslo centrui.

Projektas „Lietuvos Respublikos kultūros ministerija – informavimas apie veiksmų programą”, projekto Nr. 12.0.1-CPVA-V-202-01-0007, finansuojamas Europos socialinio fondo finansuojamo veiksmų programos 12 prioriteto „Techninė parama, skirta informuoti apie veiksmų programą ir jai vertinti” ir Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšomis.
Daugiau informacijos www.esinvesticijos.lt.

Autorės nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas