Vasario 3-ią Dusetose – ne vien žirginio sporto entuziastų šventė

Tradicinės respublikinės ristūnų žirgų lenktynės „Sartai 2018“ ir jų programą praturtinanti, nacionalinį paveldą bei etnines vertybes propaguojanti žiemos šventė, kurią organizuoja žemės ūkio ministerija kartu su Zarasų rajono savivaldybe, laikantis ilgamečių tradicijų Dusetose bus surengta kitąmet vasario 3-ią, pirmąjį antrojo mėnesio šeštadienį.

Renginio data patvirtinta žemės ūkio ministerijoje įvykusiame šios šventės organizacinio komiteto posėdyje, kurį vedė „Sartai 2018“ organizacinio komiteto pirmininkas, ministro pavaduotojas Saulius Savickis.

„Ko gero neberasi žmogaus, kurio nebūtų pasiekęs aidas apie per kelis amžius gilias tradicijas įgijusią žirginio sporto žiemos šventę – Sartų lenktynes, garsinančias ne tik šį Aukštaitijos kampelį, bet ir visą šalį, – lenktynių spaudos centrui, viešųjų ryšių agentūrai „Visus Bonus“ sakė S. Savickis. – Kasmet randasi vis daugiau norinčių pasigėrėti eikliaisiais, pasagomis ledą skeliančiais ristūnais ir laimingais, šalčio parausvintais skruostais jų vadeliotojais ar nepakartojamu koloritu renginį gaubiančia muge, tampančia savotiškomis kultūrinio paveldo puoselėtojų varžytuvėmis“.

Renginio organizacinio komiteto pirmininko nuomone, 2018-ųjų vasario 3-ią vyksianti „Sartų 2018″ šventė bus dar įstabesnė ir turiningesnė, nes ji įtraukta į Lietuvos valstybės atkūrimo 100-čiui skirtų renginių sąrašą. O tai įpareigoja tiek pačius renginio organizatorius, tiek visus šventės dalyvius.

Organizacinio komiteto nariai apžvelgė būtiniausius pasirengimo šioms tarptautinėms varžyboms darbus, numatė terminus iki kada jie turi būti padaryti ir kas juos atliks.

Pagal per eilę metų susiklosčiusias renginio tradicijas ir 2018-aisiais ristūnų lenktynės bus orientuojamos į devynis pagrindinius važiavimus, o visą žirginio sporto žiemos šventę Dusetose vainikuos „Didysis žiemos prizas“, kurį tradiciškai steigia Žemės ūkio ministerija ir kuris įteiktas eikliausiojo ristūno vadeliotojui.

Šios šventės dalyviai Dusetų hipodromo ledo take varžysis ir dėl kitų garbingų trofėjų, kurių fondas, kaip tiksi organizatoriai, nebus mažesnis nei pernai.

Į šią žiemos šventę bus kviečiami geriausi Lietuvos, Latvijos, Estijos, Lenkijos, Prancūzijos, Rusijos ir kitų šalių žirginio sporto puoselėtojai.

„Sartai 2018“ organizatoriai daug dėmesio skirs ne tik sportinei renginio daliai, bet ir tradicinėms mugėms, parodoms, koncertams ir kitoms priemonėms, populiarinančioms mūsų nacionalinį paveldą ir etnines vertybes”, – akcentavo organizacinio komiteto narys, Zarasų rajono savivaldybės meras Nikolajus Gusevas.

Rengiantis šiai šventei nelengva darbų našta tenka varžybų šeimininkams, zarasiškiams, per eilę metų įgijusiems nemenką patirtį ir daug prisidedantiems, kad kiekvienas, atvykstantis į Dusetas, būtų pasitinkamas ir išlydimas kaip laukiamiausias svečias.

Meras akcentavo, jog „Sartų 2018“ šventė irgi bus vienas didesnių bei svarbesnių renginių rajone, skirtų garbingam valstybės atkūrimo 100-čiui.

Lenktynės žiūrovams – nemokamos.

Žirgų lenktynės šalia legendomis apipinto Sartų ežero, o anksčiau – ir ant jo ledo, pradėtos rengti XVIII amžiuje. Tai vienas seniausių masinių renginių šalyje, kasmet pritraukiantis kelias dešimtis tūkstančių žiūrovų. Kai kurie išlikę šaltiniai byloja, kad šiemetinės žirgų lenktynės kaip organizuojamas, ne stichiškas renginys Dusetose bus jau 220-tosios, o oficialios – 110-tosios. Respublikinėmis paskelbtos 1955 metais.

Viešųjų ryšių agentūros „Visus Bonus“ inf., Algimanto Brazaičio nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas