Jaunieji šauliai „matavosi“ ugniagesio gelbėtojo profesiją

Jau antrus metus iš eilės besibaigiant vasarai Utenos Plk. Prano Saladžiaus šaulių 9-oji rinktinė kartu su Utenos apskrities priešgaisrine gelbėjimo valdyba (APGV) rengia Utenos šaulių dieninę vasaros stovyklą, kuri vyksta rugpjūčio 17-22 d. Viešnagės Utenos APGV metu jaunieji šauliai susipažino su ugniagesio gelbėtojo profesija, pagrindinėmis gaisrinės saugos taisyklėmis, sužinojo kaip elgtis su gaisro gesinimo priemonėmis.

Šauliams buvo papasakota ir apie gaisrų gesinimo bei gelbėjimo techniką ir įrangą, kurią jie galėjo apžiūrėti. Su dideliu noru ir užsidegimu šauliai matavosi gelbėtojų apsauginius drabužius, cheminius kostiumus, vyniojo gaisrinę žarną.
Stovyklautojai supažindinti su gyventojų perspėjimo ir informavimo sistema bei jos veikimu. Jiems išaiškinti šios sistemos privalumai, padėta nusistatyti telefonus, priminta, kokie yra gyventojų perspėjimo signalai, kokiais atvejais juos galima išgirsti ir kokių veiksmų reikėtų imtis išgirdus civilinės saugos sirenų signalą. Jiems nurodyti kolektyvinės apsaugos statiniai Utenos mieste ir Utenos rajone bei primintas specialusis ženklas, kuriuo šie statiniai žymimi.
Jaunuoliai turėjo progą pademonstruoti savo sportinį pasirengimą, dalyvaudami surengtose sporto varžybose. Jie varžėsi gaisrinės žarnos traukimo ir kovinio išsidėstymo bei lipimo kopėčiomis rungtyse. Šauliai turėjo galimybę susipažinti su ugniagesių rankinėmis kopėčiomis ir jų naudojimo būdais.
Šauliai taip pat dalyvavo išvykoje į Visagino priešgaisrinę gelbėjimo valdybą, kur turėjo galimybę pabendrauti su Visagino ugniagesiais gelbėtojais, apžiūrėti jų turimą gaisrinę techniką, priešgaisrinės valdybos patalpas. Vėliau aplankė Ignalinos atominės elektrinės informacijos centrą, kuriame žiūrėjo filmuotą vaizdinę medžiagą apie atominę elektrinę.
Įpusėjus stovyklai jaunieji šauliai išklausė saugaus elgesio vandenyje taisykles, sužinojo, kuo pavojingas neatsargus elgesys prie vandens ir vandenyje, susipažino su Utenos komandos narų darbu, taip pat su kokiomis problemomis jiems tenka susidurti gelbstint skęstančiuosius. Ugniagesiai priminė, kad specialiųjų įgūdžių stokojantys asmenys, bandantys gelbėti skęstantįjį, patys rizikuoja tapti vandens auka. Narai praktiškai ir teoriškai pademonstravo kaip saugiai, nekeliant pavojaus sau, galima suteikti pagalbą skęstančiajam.
Stovyklautojai kartu su ugniagesiais gelbėtojais lankėsi prie Utenos mieste esančio Vyžuonaičio ežero, kur galėjo apžiūrėti ir išbandyti gelbėjimo valčių galimybes, gelbėjimo įrangą, pasimatuoti naro kostiumą. Jiems buvo suteikta puiki galimybė pamėginti gelbėti „skęstantį” savanorį jaunuolį – numesti jam į vandenį virvę, gelbėjimosi ratą ar kitas parankines priemones, taip pat išmokti apsisaugoti nuo supanikavusio „gelbėjamojo” neatsargių judesių vandenyje ir pačiam netapti vandens auka, parplukdyti į krantą nusilpusį ar net sąmonę praradusį žmogų, suteikti pirmąją pagalbą, kol atvyks medikai.
Jaunųjų šaulių laukia ir kiti įdomūs renginiai: vyks pliažo tinklinio varžybos „Šaulių rinktinė” – „Ugniagesiai”. Po jų visi susirinks šaulių košės degustacijai. Už šaunų dalyvavimą Utenos šaulių rinktinės dieninėje vasaros stovykloje bus apdovanoti trys aktyviausi stovyklos dalyviai. Jiems bus  įteikti diplomai ir asmeninės dovanėlės.
Penktadienio rytą visi vyks į Vilniaus apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos 6-ąją komandą ir Bendrąjį pagalbos centrą. Ten laukia pažintis su šių tarnybų darbo specifika. Jaunieji šauliai sužinos, kokiais atvejais skambinti į Bendrąjį pagalbos centrą, kaip bendrauti ir kokią informaciją pateikti paskambinus bendruoju pagalbos telefonu 112.
Rugpjūčio 22 d. Utenos šaulių rinktinės dieninės vasaros stovyklos viešnagę vainikuos dažasvydžio ir lazerinių ginklų lauko taktinės pratybos.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo valdybos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas