Saugus poilsis vaikų vasaros stovyklose

Netrukus skambutis vaikams paskelbs nekantriai lauktą žinią, kad prasidėjo taip ilgai lauktos ir daug svajonių suteikiančios vasaros atostogos. Po įtemptų mokslo metų norisi ne tik pailsėti, bet ir atgauti darbingumą bei gerą fizinę savijautą. Dėl to tėvams ir vaikams ramybės neduoda klausimas, kur praleisti vasaros atostogas.

Nemaža dalis vaikų skubės į kaimą pas senelius, kiti leisis į keliones, bus ir tokių, kurie atostogų dalį praleis vaikų poilsio stovyklose.

Norime priminti kelis dienos režimo ir sveikatos priežiūros organizavimo reikalavimus vaikų stovyklose. Vaikų dienos režimas stovykloje organizuojamas pagal stovyklos vadovo patvirtintą programą ir turi atitikti vaikų amžių ir sveikatos būklę. Į stovyklą priimami tik turintys Vaiko sveikatos pažymėjimą (forma Nr. 027-1/a), išduotą ne anksčiau kaip prieš metus, ar jo kopiją vaikai.

Stovykloje turi būti įmonės pirmosios pagalbos rinkinys, lengvai pasiekiamas stovyklos darbuotojams visą stovyklos darbo laiką. Vaikui susirgus stovykloje, apie tai informuojami jo tėvai (globėjai), o esant būtinumui nedelsiant kviečiama greitoji medicinos pagalba. Jei per vieną ar dvi dienas du ar daugiau vaikų pasireiškia panašūs į užkrečiamosios ligos simptomai (pvz., vėmimas ar viduriavimas su arba be karščiavimo), stovyklos vadovas apie tai telefonu nedelsdamas informuoja Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą prie Sveikatos apsaugos ministerijos.

Nemažas dėmesys vaikų poilsio stovyklose turi būti skiriamas vaikų maitinimui organizuoti: stovyklose vaikai turi būti maitinami ne rečiau kaip keturis kartus per dieną, kas 3,5–4 valandas. Vaikų maitinimas stovykloje turi būti organizuojamas pagal stovyklos vadovo patvirtintus ir su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba suderintus vaikų maitinimo valgiaraščius. Vaikų maitinimo valgiaraščiai sudaromi atsižvelgiant į rekomenduojamas paros energijos ir maistinių medžiagų normas vaikams. Esant poreikiui, turi būti organizuojamas pritaikytas maitinimas.

Stovykloje turi būti sudaromos saugios vaikų poilsio, ugdymo ir priežiūros sąlygos. Primename, kad stovyklos darbuotojai gali dirbti teisės aktų nustatyta tvarka pasitikrinę sveikatą ir įgiję žinių higienos ir pirmosios pagalbos teikimo klausimais.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas