Kur veda viso pasaulio keliai

„Pasaulis yra knyga, ir tie, kurie nekeliauja, skaito tik pirmą puslapį”, –  teigė šventasis Augustinas. Mums, Utenos trečiojo amžiaus universiteto klausytojams, galimybę „paskaityti daugiau” suteikė šio universiteto Kultūros ir turizmo fakulteto vadovė Birutė Jatautienė, pasiūliusi vykti į Italiją. Lankytini šios šalies objektai atmintinai žinomi iš mokyklinių vadovėlių, apie juos daug skaityta, bet pamatyti savo akimis buvo nepakartojama…
Kelionės, kuri mums giliai įsirėžė į atmintį, paliko pačius geriausius prisiminimus, įspūdžiais norime pasidalyti ir su portalo udiena.lt skaitytojais.

Nors širdis plaka su „permušimais”

Kovo, balandžio mėnesiai nėra tas metas, kuomet veržiamasi atostogų. Tokią galimybę turi tik nedirbantys senjorai ar tie, kam atsitiktinai ,,išpuola” atostogų metas. Daugelis žmonių prasmingai praleidžia laiką keliaudami. „Nors ir metų nemažai, ir kojas gelia naktimis, bet akys nori matyti, o širdis kaip jaunystėj žvali, nors kartais ir plaka su ,,permušimais”, – sakė vieną iš mano bendrakeleivių.

Į kelionę susiruošėme prieš šventas Velykas, Didžiąją savaitę. Nusprendėme aplankyti Romą ir Vatikaną. Keliavome autobusu, todėl važiuodami dairėmės aplinkui, bendravome su vienminčiais, o išlipę vis naujame regione jautėme vis skirtingas gamtos permainas.

Muzikos genijų ir diduomenės pokylių tėvynė

Pervažiavę Lenkiją, nakvojome Čekijoje (Brno mieste), o jau kitą dieną žvalgėmės po Vieną. Viena – didžiausias Austrijos miestas. Čia pilna didingą praeitį menančių pastatų, muziejų ir kitų lankomų vietų. Senamiestyje negali atsigrožėti didinga Šventojo Stepono katedra ir aikšte. Ši katedra, tapusi Vienos simboliu, pritraukia daugybę turistų. Iš šiaurinio katedros bokšto, kur į 96 m aukštį pakylama liftu, galima pasigrožėti miesto panorama. Iš čia miestas kaip ant delno, tik vėjas rauna nuo pečių lengvas mūsų skrandutes. Katedros požemiuose saugomos kai kurių Habsburgų palaikų urnos.
Hofburgo rūmai, esantys  Vienos senamiestyje, atspindi 600 metų Habsburgų imperijos istoriją. Rūmų komplekse – apie 2600 patalpų, kuriose įsikūrusi Prezidentūra, Austrijos nacionalinė biblioteka, Žiemos jojimo mokykla (įkurta XVI a.), koplyčia, įvairūs muziejai: ginklų, senovinių muzikos instrumentų, etnografijos.

Ypač visus sudomino įspūdingas paminklas parke kompozitoriui V. A. Mocartui su smuiko raktu iš gėlių. Negalima be dėmesio palikti Vienos operos teatro. Habsburgų valdymo metu Vienoje buvo sumanytas ir surengtas pirmasis pokylis, kokius lietuviai ir dabar vadina Vienos pokyliu.
Kasmet Vienoje vyksta 300 ar daugiau iškilmingų šokių vakarų, kurių kiekvienas skiriamas konkrečiai temai ar istoriniam laikotarpiui. Tai yra renginiai, kuriuos svečiuojantis Vienoje aplankyti rekomenduoja visi Vienos turizmo vadovėliai. Skaičiuojama, kad įvairius Vienos pokylius kasmet aplanko apie 200 tūkst. turistų. Tačiau įspūdingiausias pokylis kartą per metus rengiamas Vienos valstybiniame operos teatre. Patekti į jį gali tik išrinktieji. Daugeliui verslininkų, politikų ir ryškiausių pramogų pasaulio žvaigždžių – tai pats prestižiškiausias metų įvykis, kurio nevalia praleisti. Pokylių sezonas prasideda Kaizerio pokyliu imperatoriškuosiuose Hafburgo rūmuose Naujųjų metų vakarą.

Alpių grožis

Riedame toliau. Alpių kaimeliai labai žavūs – čia ir didelės senos sodybos, ir erdvūs valstiečių namai, ir jaukios kalnų trobelės. Austrijoje gausu tokių senų etnografinių sodybų. Austrijos gamtos grožis traukia kiekvieno turisto akį. Gražūs kraštovaizdžiai, aukšti kalnai, apvainikuoti sniegynų, ledynai, nykios keistos uolos, puikūs kalnų kloniai, sraunios upės, veržlūs kriokliai, kalnų ežerai, švelnūs priekalnių peizažai, o prie jų prisiglaudę tvarkingi namukai.
Tai šalis, kurios kraštovaizdis gražiausias ir įvairiausias Europoje, ji garsėja ramiu žmonių požiūriu į gyvenimą, kompozitoriais Mocartu, Haidnu, Šubertu, Štrausu, o smaguriams puikiai žinoma vieta, kur galima įsigyti nepakartojamo skonio saldainių, pyragų bei pyragaičių. Zalcburgas – miestas, kuriame gimė V. A. Mocartas, o filmo ,,Muzikos garsai” melodijos tarsi pabirusios po visus vaizdingus Alpių kalnus.

Prie kultūros lobynų

Važiavome per Toskanos regioną link Renesanso kultūros lopšio – Florencijos.
Toskanos regionas apskritai labai charakteringas ir neįtikėtinai turtingas gamtos bei kultūros stebuklų. O Florencija yra kultūros palikimo širdis! Muziejų ir kitokių lankytinų vietų sąrašas čia tiesiog neišsemiamas. Toskanos regiono sostinė Florencija (370 tūkst. gyventojų) yra tarsi muziejus po atviru dangumi.
Florencijos gatvėse gyvenimas kunkuliuoja dieną ir naktį. Šis miestas turi daugybę skirtingų veidų, ir kiekvienas čia gali rasti tai, ko jam reikia. Ekskursiją pradėjome nuo puikiai išlikusio viduramžiško senamiesčio. Vienas iškiliausių Florencijos architektūrinių paminklų yra katedra Santa Maria delFiore. Šį milžinišką pastatą statė garsus architektas Filipas Bruneleskis. Pastato fasadas itin prašmatnus ir gausiai išpuoštas spalvotu marmuru. Florencijos katedros statybos prasidėjo XIII a., o šis fasadas buvo užbaigtas tik XIX a. Greta katedros puikuojasi garsioji Kampanilė – itališkas varpinės bokštas, kurį pastatė legendinis dailininkas ir architektas Džotas.
Katedros kupolas įspūdingai atsiveria nuo greta stovinčios varpinės, o visu katedros kompleksu galima grožėtis nuo atokiau esančių kalvų. Katedros kupolas yra 91 m aukščio, 463 pakopos veda į jo viršūnę
Norisi stabtelėti prie XIV a.Vekjo rūmų. Tai buvę Florencijos valstybės vyriausybės rūmai, kur šiuo metu įsikūręs meno muziejus, Florencijos miesto mero ir tarybos rezidencija. Esant ypatingoms progoms miestelėnus susirinkti kviesdavo rūmų varpas. Įėjimą į rūmus puošia žymioji Mikelandželo skulptūra „Dovydas”.

Senojoje sostinėje

Visi keliai veda į Romą – šis nuo Viduramžių išlikęs posakis prasmingas ir šiandien.
Romos istorija įspūdinga. Miestas įsikūręs ant septynių kalvų, dėl to dažnai vadinamas „miestu ant septynių kalvų”.
Pažintis su antikine Roma – tai atverstas mokyklinis vadovėlis: viskas žinoma ir kartu viskas nauja. Realybė persipina su vaizduotėje išlikusiais paveikslais apie Romos imperijos galybę, apie nesibaigiančias kovas, gladiatorių žūtbūtinius susirėmimus.
Didžiulį įspūdį palieka Koliziejus – didžiausias Romos imperijos amfiteatras ir Panteonas –geriausiai išsilaikęs antikinis statinys Romoje.

Šventojo Sosto spindesys

Kodėl verta aplankyti Vatikaną? Sakoma, kas buvo Romoje, bet neaplankė Vatikano, tas nepažino Romos širdies. Mažiausia pasaulyje valstybė, įsikūrusi Italijos sostinės viduje ant Vatikano kalvos, yra bene vienintelė pasaulyje išlikusi teokratija: jos valdovas yra ir aukščiausias religinis vadovas, t. y. popiežius – Romos katalikų bažnyčios vadovas. Į Vatikano valstybę iš Italijos sostinės galima patekti nekirtus jokios valstybinės sienos. Tereikia pereiti pro aukštą mūrinę sieną. Jo pavadinimas kildinamas nuo Vatikano kalvos. Vatikane yra svarbiausia katalikų šventovė – Šv. Petro bazilika – bei popiežiaus rezidencija. Vatikano muziejuose saugoma neįkainojama kultūros ir meno kūrinių kolekcija, kurią sudaro meno kūriniai iš įvairių epochų: Egipto kolekcija, antikiniai graikų ir romėnų meno kūriniai, etruskų kolekcija, krikščioniškojo meno kūriniai (viduramžių, Renesanso laikotarpių).
Čia pat ir Šventojo Petro bazilika. Bazilika pastatyta toje vietoje, kur kadaise imperatorius Neronas nukryžiavo apaštalą Petrą, kuris čia ir buvo palaidotas. Bažnyčia yra svarbiausia Romos katalikų bažnyčios šventovė ir didžiausia pasaulyje katalikų bažnyčia.
Šalia Šventojo Petro bazilikos – didžiulė aikštė Vatikano valstybės centre. Šventojo Petro aikštė buvo paskutinis stambus brandaus baroko statinys Romoje. Ir iki šiol ji yra viena didžiausių aikščių pasaulyje – užima net 3,5 hektaro plotą.

Mieste ant vandens

Nusipirkę lauktuvių ir suvenyrų skubėjome susipažinti su Italija. Aplankėme Veneciją – miestą ant vandens. Mūsų vadovė Lina surengė apžvalginę ekskursiją po miestą: pasibuvome šurmuliuojančioje Šventojo Morkaus aikštėje, aplankėme puošniąją Šventojo Morkaus baziliką su garsiuoju Aukso altoriumi ir arklių galerija, buvusios valstybės valdovų rezidenciją – Dožų rūmus – gotikos šedevrą. Venecija – stiklo meistrų miestas, garsūs čionykščiai spalvingų kaukių ir nėrinių reginiai.
Pradėjus kelionę atgal, per Austriją, Čekiją ir Lenkiją pasukome namų link. Grįžome praturtėję žiniomis, įspūdžiais, tvirtesni tikėjimu.
Smagu, kad radome jėgų pasitraukti nuo kasdienybės, prieiti prie dar nematyto, nepažinto grožio ir gėrio.

Eugenija KAMARAUSKIENĖ

 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas