Prekybos vietose jau draudžiama dalyti plastikinius maišelius

Nuo sausio pradžios įsigaliojo draudimas prekių ar produktų pardavimo vietose neatlygintinai dalyti lengvuosius plastikinius pirkinių maišelius, kurių sienelės storis yra nuo 15 iki 50 mikronų. Tai storesni maišeliai, dažniausiai su prekybos centro logotipu. Draudimas netaikomas labai lengviems plastikiniams pirkinių maišeliams, kurių sienelės storis yra iki 15 mikronų ir kurie dažniausiai naudojami higienos tikslais arba kaip pirminė pakuotė nefasuotiems maisto produktams.

Šis draudimas įvestas atsižvelgus į Europos Sąjungos reikalavimus mažinti vienam gyventojui tenkantį sunaudojamą plastikinių pirkinių maišelių kiekį. Taip siekiama mažinti aplinkai daromą žalą, nes lengvieji plastikiniai pirkinių maišeliai sunkiai atskiriami nuo kitų atliekų ir tik maža jų dalis patenka į perdirbimą, o atsidūrę gamtoje tokie plastikiniai gaminiai ilgai nesuyra.
„Jau galime pasidžiaugti, kad keičiasi mūsų šalies gyventojų požiūris – jie vis dažniau renkasi daugkartinio naudojimo maišelius. Todėl mažėja lengvųjų plastikinių pirkinių maišelių sunaudojamas kiekis”, – sakė aplinkos viceministras Martynas Norbutas.
Lietuvos prekybos įmonių asociacijos pateiktais duomenimis, pastaraisiais metais labai lengvų plastikinių maišelių ir lengvųjų plastikinių pirkinių maišelių sunaudojimas šalyje mažėja. 2017 metais vienam gyventojui apytikriai teko 226 labai lengvi ir 34 lengvi plastikiniai pirkinių maišeliai, o, pavyzdžiui, 2014 m. – 260 labai lengvų plastikinių pirkinių maišelių ir 39 lengvi.

Aplinkos ministerijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas