Utenoje eksponuojamas rekordu pripažintas paveikslas iš pašto ženklų

Uteniškiai turi unikalią progą pamatyti Jolitos Vaitkutės iš daugiau nei 10 tūkst. pašto ženklų sukurtą tautos patriarcho dr. Jono Basanavičiaus portretą ir Utenos kolegijos studentų, dėstytojų bei mokinių iš pašto ženklų sukurtas skiautinių mozaikas. Kūriniai eksponuojami Utenos centriniame pašte.

„Simboliška, kad Lietuvai švenčiant Valstybės atkūrimo šimtmetį, vieno iškiliausių tautinio atgimimo iniciatorių – dr. Jono Basanavičiaus – portretas apkeliavo didžiuosius miestus ir miestelius. Tai – lietuvybės veidas iš praeities, pavaizduotas netikėta originalia forma, kuri suprantama ir dabartinei kartai. Jaunimas, kurį ne visada galima sudominti Lietuvos istoriniu palikimu, turėtų ateiti bent jau dėl rekordo – pasižiūrėti, kaip atrodo iš tūkstančių pašto ženklų suklijuota asmenybė, žinoma iš vadovėlių”, – šypsojosi Lietuvos pašto Korporatyvinių reikalų departamento vadovė Vaida Budrienė.
Utenos centriniame pašte be dr. J. Basanavičiaus portreto bus eksponuojami ir unikalūs Utenos kolegijos studentų, dėstytojų bei kolegijos draugų sukurti darbai. Parodoje „Lietuvai ir lietuviškam pašto ženklui – 100″ pristatoma dalis iš 100 atrinktų pašto ženklų mozaikų skiautinyje. Likusieji skiautinių darbai nuo spalio 10 dienos bus eksponuojami Utenos Kraštotyros muziejuje.
„Džiaugiamės, kad laimės miestui Utenai suteikiama galimybė susipažinti su unikaliu dalyku – iš pašto ženklų jaunos kūrėjos Jolitos Vaitkutės sukurtu tautos patriarcho daktaro J. Basanavičiaus portretu. Kas sakė, kad mūsų jaunimas nekūrybingas, nesidomi Lietuvos istorija ir asmenybėmis, kūrusiomis Lietuvą? Ši paroda pašte paneigia visus negatyvizmus apie jaunimą ir skatina didžiuotis jaunais žmonėmis, jų patriotiškumu ir pilietiškumu”, – sakė Utenos rajono savivaldybės meras Alvydas Katinas.
Mozaika iš galioti nustojusių ir iš apyvartos išimtų lito nominalo pašto ženklų buvo sukurta 2016 metų pabaigoje. Šitaip tąsyk kūrybiškai atsisveikinta su daugiau nei du dešimtmečius leistais „litiniais” pašto ženklais, kuriuos pakeitė euro nominalo pašto ženklai. Šį neįprastą paveikslą sukūrė dailininkė J. Vaitkutė. Jaunoji menininkė, visą pasaulį stebinanti savo unikaliais kūriniais iš maisto produktų ir kitų netikėčiausių daiktų bei medžiagų, pašto ženklus kūrybai buvo pasitelkusi pirmąkart.
Rekordus fiksuojanti agentūra „Factum” pripažino, kad iš daugiau nei 10 tūkst. pašto ženklų suklijuotas dr. J. Basanavičiaus portretas yra vienintelė ir didžiausia pašto ženklų mozaika.
Iš Panevėžio į Uteną atkeliavęs kūrinys jau buvo eksponuotas Vilniuje, Kaune, Marijampolėje, Alytuje, Klaipėdoje, Tauragėje, Telšiuose, o po šios parodos sugrįš atgal į Vilnių, Nacionalinį dailės muziejų.
Šiemet po Lietuvą keliaujanti pašto ženklų mozaika yra viena iš iniciatyvų, skirtų paminėti atkurtosios Valstybės šimtmetį ir 2018-aisiais minėsimą Lietuvos pašto 100 metų sukaktį. Svarbiems Lietuvos istorijos įvykiams, žymintiems kelią į Nepriklausomybę ir modernios valstybės kūrimą, įamžinti yra leidžiami pašto ženklai, vyksta kiti renginiai.

Lietuvos pašto inf., Linos Narčienės nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas