Dirbusiems užsienyje: kaip susigrąžinti mokesčius iš Jungtinės Karalystės ir Vokietijos?

Į svečias šalis dažniausiai išvyksta jauni žmonės, ką tik įgiję vidurinį išsilavinimą ar studentai, trokštantys užsidirbti įmokoms už mokslą. Jie dažnai nepasidomi mokesčių susigrąžinimo galimybe iš kitos šalies, tačiau tai yra labai realu ir netgi – reikalinga. Pakalbėkime apie mėgstamiausias emigrantų šalis – Jungtinę Karalystę ir Vokietiją. Ką reikia žinoti siekiant susigrąžinti mokesčius iš šių šalių?

 Jungtinė Karalystė

Visų pirma, mokesčių permokos gali būti grąžinamos tik tiems asmenims, kurie turėjo oficialius darbinius santykius Jungtinėje Karalystėje ir mokėjo pajamų mokesčius. Dažniausiai patiems darbuotojams šiomis įmokomis rūpintis neverta, jas nuskaičiuoja darbdaviai nuo atlyginimo. Dažnai pasitaiko, jog nuskaičiuojama didesnė mokesčių suma nei priklauso iš tikrųjų (ypač jeigu buvo dirbta daugiau nei viename darbe), todėl darbuotojai gali susigrąžinti permokėtą mokesčių dalį. Nepateikus reikiamų dokumentų niekas šių permokų negrąžins.

Darbuotojų grupės. Dirbantys žmonės skirstomi į dvi pagrindines grupes: laisvai samdomus darbuotojus ir dirbančius pagal darbo sutartį. Didžioji dalis Jungtinėje Karalystėje laisvai samdomų ar dirbančių pagal darbo sutartį žmonių turi teisę susigrąžinti permokėtus mokesčius už praėjusius mokestinius metus, nepaisant to, kokioje šalyje šiuo metu gyvena. Laisvai samdomi darbuotojai gali susigrąžinti permokėtus mokesčius jeigu deklaravo savo pajamas ir su darbu susijusias išlaidas mokesčių deklaracijoje (angl. Tax Return). Dirbusieji pagal darbo sutartį taip pat turi teisę susigrąžinti permokėtus mokesčius jeigu jie dirbo nepilnus mokesčių metus, neišdirbo neapmokestinamo minimumo, mokėjo mokesčius pagal atsarginį mokesčių kodą (angl. emergency tax code) ar buvo studentai ir dirbo atostogų arba praktikos metu, bet mokėjo mokesčius nustatyta bendra tvarka.

Kaip pradėti mokesčių grąžinimo procesą?

Jungtinėje Karalystėje tai itin paprasta procedūra. Mokesčių inspekcijai privaloma pateikti šiuos dokumentus:

  • Asmens tapatybės arba paso kopiją;
  • Valstybinio draudimo numerį ir jo dokumento kopiją (NINO – National Insurance Number)
  • Originalias formas P45 ar P60 iš visų darbdavių su kuriais buvo turėta darbo santykių per paskutinius finansinius metus;
  • Neturint P45, P60 formų arba mėnesinių pajamų išrašų, galima pateikti paskutinius algalapius (angl. Payslip) iš kiekvienos darbovietės, kurioje buvo dirbta per paskutinius finansinius metus;
  • UTR numerį iš CIS registracijos pažymos (dirbusiems savarankiškai).

Mokesčių susigrąžinimo dydis. Grąžinamų mokesčių suma dažniausiai kiekvienam būna skirtinga, kadangi tai priklauso nuo permokėtų mokesčių dydžio. Paprastai turintiems darbo santykių nuskaičiuojama 20%, o kartais net ir 30% nuo uždirbtų pinigų sumos. Grąžinama tik permokėta mokesčio dalis, o ne visi sumokėti mokesčiai, išskyrus tuos atvejus kai darbuotojo atlyginimas iš tiesų buvo mažas ir neviršijo neapmokestinamų pajamų limito.

Mokesčių susigrąžinimo trukmė ir laikas. Susigrąžinti permokėtus mokesčius iš Jungtinės Karalystės galima iki šešerių metų nuo mokestinių metų pabaigos. Kiek truks mokesčių grąžinimo procesas priklauso nuo pateiktų duomenų tikslumo bei nuo pačios mokesčių inspekcijos darbo. Būna, kad mokesčių grąžinimas iš Jungtinės Karalystės trunka vos kelias dienas ar savaites, o kartais užsitęsia ir ištisus mėnesius. Svarbiausia reikalingus dokumentus pateikti be klaidų, kad mokesčių inspekcijai nekiltų papildomų klausimų. Norint išvengti klaidų patariama kreiptis į profesionalus, kurie padės greitai ir sklandžiai susigrąžinti mokesčius.

Vokietija

Siekiantiems susigrąžinti mokesčius iš Vokietijos, privaloma turėti mokesčių mokėtojo kortelę, nes būtent joje yra daromi įrašai apie mokesčių mokėjimą. Mokesčių apskaičiavimo procesas vyksta remiantis mokesčių lentelėmis bei specialiomis programomis. Dokumentai dėl mokesčių grąžinimo gali būti pateikiami ištisus metus už praėjusį laikotarpį iki 4 metų. Mokestiniai metai Vokietijoje prasideda sausio 1 d., o baigiasi gruodžio 31 d.

Vokietijoje galioja progresyvinė mokesčių sistema. Neapmokestinamo minimumo dydis yra 8004 €. Jei per metus asmens pajamoms neviršija šios sumos, bus grąžinti visi sumokėti mokesčiai. Jei suma buvo viršyta, bus grąžinti mokesčiai nuo permokėtos sumos. Pagrindinis veiksnys, lemiantis grąžinamų mokesčių sumą yra sumokėto pajamų mokesčio dydis. Taip pat Vokietijoje atsižvelgiama ir į vedybinį statusą, turimų nepilnamečių vaikų skaičių, sutuoktinio uždirbtų pajamų skaičių. Iš anksto atsakyti kokia bus grąžinta permokėtų mokesčių suma yra praktiškai neįmanoma.

Kaip pradėti mokesčių grąžinimo procesą?

Visi dirbusieji Vokietijoje, pasibaigus mokestiniams metams, turi teisę kreiptis į mokesčių inspekciją dėl permokėtų mokesčių sugrąžinimo. Prašoma pateikti šiuos dokumentus:

  • Asmens tapatybės kortelės arba paso kopiją;
  • Užpildytą anketą.

Kiek truks procesas?

Pateikus visus reikalingus dokumentus mokesčių inspekcijai ar mokesčių grąžinimo iš užsienio įmonei, procesas paprastai tęsiasi apie 6 mėn. Mokesčių grąžinimas su Lohnsteuerkarte ir/arba Lohnsteuerbescheinigung formomis yra daug patikimesnis ir greitesnis, nei naudojant paskutinių darbo užmokesčių algalapius, nes juose dažnai pateikiama ne visa mokesčių grąžinimui reikalinga informacija ir tai komplikuoja patį mokesčių grąžinimo procesą. Mokesčių inspekcijai reikia pateikti daugiau duomenų, todėl mokesčių grąžinimo procesas užtrunka ilgiau.

Ar verta rinktis įmonę, kuri padeda susigrąžinti mokesčius iš užsienio?

Vienareikšmiškai taip. Klientas, kuris kreipiasi į mokesčių grąžinimo paslaugas teikiančią įmonę gali būti tikras, jog šis procesas vyks sklandžiai. Prieš pateikiant dokumentus užsienio šalies mokesčių inspekcijai, svarbu atkreipti dėmesį į turimus duomenis. Paprastai tokios įmonės iš anksto pastebi trūkumus ir žino kaip juos išspręsti. Gerai nemokančiam užsienio kalbos žmogui tai tikras palengvėjimas. Be to, tokios įmonės dažniausiai neprašo išankstinio apmokėjimo. Paslaugos dydis priklauso nuo grąžinamos mokesčių sumos, todėl jeigu pajamų mokesčio permokų nebuvo, įmonei taip pat mokėti nereikia. Dirbusių žmonių svečiose šalyse nuomone, ši paslauga palengvina mokesčių grąžinimo procesą ir viskas įvyksta žymiai greičiau. 

 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas