Utenoje lankėsi LR Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas Vitalijus Gailius

Utenos rajono savivaldybės tarybos nario ir kandidato į LR Seimą Utenos vienmandatėje apygardoje Marijaus Kaukėno kvietimu Utenoje lankėsi LR Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas, Teisės ir teisėtvarkos komiteto bei Narkomanijos ir alkoholizmo prevencijos komisijos narys Vitalijus Gailius. Politikai susitiko su Utenos teisėsaugos įstaigų bei Valstybinės mokesčių inspekcijos vadovais, aptarė įstaigų veiklą, kaip ją galima būtų pagerinti bei kylančias problemas ir kaip jas spręsti galėtų padėti įstatymų leidėjai.

Susitikimo metu su Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininku Vytautu Vaiškūnu buvo aptarta policijos sistemos reforma, jos eiga, pareigūnų darbo regione specifika, kaip po reformos keisis rajono gyvenvietėse dirbančių policininkų darbo pobūdis ir kiti su rajono gyventojų saugumu susiję klausimai. M. Kaukėnas domėjosi, kaip veikia 2011 metais įsigaliojęs Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymas. Policijos vadovas, remdamasis užsienio šalių patirtimis, pastebėjo, kad mūsų šalyje vis dar trūksta pagalbos smurtą patyrusioms moterims. Tyrimų duomenimis, psichologinį ar fizinį smurtą šeimoje patiria viena iš keturių moterų Lietuvoje. M. Kaukėno vertinimu, minėtas įstatymas yra gerosios praktikos pavyzdys, tačiau šalia teisinės bazės reikia tobulinti socialinę sritį. Įstatyme numatytos baudžiamosios priemonės smurtautojams ir specializuota pagalba aukoms, tačiau ne visada užtikrinama smurtą patyrusių asmenų apsauga, o kas dešimta moteris pakartotinai patiria smurtą. Specializuota pagalba turi būti pasiūlyta ne tik po įvykio, bet ir prevenciškai. V. Gailius akcentavo, kad smurtas turi būti eliminuotas iš artimos aplinkos, bet tam reikia užtikrinti augantį specializuotų pagalbos centrų finansavimą, tinkamas metodines, šviečiamąsias ir ugdomąsias priemones.
Dar viena aktuali Utenos regionui problema, kurią jau ne pirmus metus Utenos rajono savivaldybės taryboje kelia M. Kaukėnas – nepakankamas vaizdo stebėjimo kamerų skaičius miesto viešosiose erdvėse. Komisariato vadovas patvirtino, kad tai kelia rūpestį pareigūnams ne tik Utenoje, bet ir kituose regiono miestuose, nes kai kuriuose iš jų yra vos po dvi vaizdo stebėjimo kameras. Visagino mieste yra įrengtos 65, o Utenos mieste vos dvylika kamerų, kurių nepakanka saugumui užtikrinti, todėl pareigūnai tikisi savo ruožtu laimėti Europos Sąjungos finansuojamą projektą ir turėti galimybę miestą stebėti atidžiau. V. Gailius svarstė, kad problemą padėtų spręsti mobili vaizdo stebėjimo kamera ar bendra miesto stebėjimo sistema, kai visos mieste įrengtos kameros yra įjungtos į miesto sistemą – tokia praktika taikoma kai kuriose užsienio šalyse. M. Kaukėno nuomone, tokios priemonės būtinos norint apsaugoti ne tik miesto gyventojus ir svečius, bet ir už milijonines lėšas įrengtas miesto viešąsias erdves ir infrastruktūros objektus.
Ypatingą rūpestį V. Gailiui keliančiai Bendrojo pagalbos centro veiklai priekaištų turėjo ir policijos vadovybė. Prieita prie išvados, kad šioje srityje yra daug trūkumų, o bendradarbiavimas tarp pagalbą teikiančių institucijų turi būti glaudesnis, turėtų būti sukurta bendra pranešimų gavimo ir keitimosi informacija sistema. Susitikimo metu akcentuota, kad Lietuvos viešojo saugumo sistema turi veikti tiksliai, greitai ir tik susikalbėjimas tarp skirtingų tarnybų bei tinkamas jų aprūpinimas reikalingais resursais leis įgyvendinti saugios Lietuvos viziją.
Apsilankę Panevėžio apygardos prokuratūros Utenos apylinkės prokuratūroje V. Gailius ir M. Kaukėnas susitiko su vyriausiuoju prokuroru Audriumi Mačerausku ir domėjosi įstaigos veikla. V. Gailius pabrėžė prokurorų nepriklausomumo ir savarankiškumo priimant sprendimus būtinybę, kaip tai įtvirtinta LR Konstitucijoje, teikdamas, kad nuo to labai priklauso visos teisėsaugos sistemos veikla. Kartu Seimo narys kvietė juos glaudžiai bendradarbiauti, prokurorams domėtis registruojamais įstatymų projektais ir teikti pastabas bei pasiūlymus, kad priimami teisės aktai būtų apsvarstyti iš esmės ir išnagrinėti visais aspektais.
Besilankant teisėsaugos įstaigose akcentuota, kad ypatingas dėmesys turi būti skirtas nusikalstamoms veikoms, nukreiptoms prieš žmogų, ir nė vienas nusikaltimas neturėtų likti nepastebėtas, o nusikaltimų tyrimo negalima atsisakyti lėšų taupymo sumetimais. Šiuo metu egzistuoja praktika, kai įvykus nusikaltimui, tačiau trūkstant ikiteisminio tyrimo medžiagos, bylos netrukus keliauja į stalčių. M. Kaukėnas pastebėjo, jog neturėtų būti taip, kad, jei žmogus už rankos pats neatveda nusikaltėlio – tyrimas baigiamas. Jis pabrėžė, kad tokia praktika privalo būti keičiama, nes kelia visuomenėje nepasitikėjimą valstybės institucijomis. Būtina formuoti aiškius teisėsaugos prioritetus, svarbiausią prioritetą teikiant nusikaltimų prieš žmogaus sveikatą bei gyvybę tyrimui, smurtinius nusikaltimus siekiant ištirti ir išnagrinėti per maksimaliai trumpą laiką.
Vizito Utenos apskrities valstybinėje mokesčių inspekcijoje metu su jos viršininku Pranu Alsiu buvo aptarta įstaigos struktūriniai pokyčiai, jos veikla tiek padedant gyventojams deklaruoti turtą bei pajamas, tiek vykdant mokestinius patikrinimus ar tyrimus, naujus reikalavimus mokesčių mokėtojams ir tai, kokie teisės aktai padėtų užtikrinti mokesčių surinkimą. Akcentuota, kad mokesčių inspekcija turėtų būti daugiau patarėjas, nei baudėjas.
Po susitikimų LR Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas V. Gailius kartu su M. Kaukėnu reziumavo, jog didžiausias teisėsaugos prioritetas turi būti greitas reagavimas į pagalbos šauksmą ir efektyvus bei racionalus bylų tyrimas. Siekiant didinti pasitikėjimą teisėsaugos institucijomis, visuomenėje rezonansą sukėlusios bylos turėtų būti ištirtos kuo skubiau, o nusikalsti linkę asmenys privalo jausti bausmės neišvengiamumą. Siekiant motyvuoti teisėsaugos srities darbuotojus, pastarųjų atlyginimai turėtų priklausyti ne nuo politikų pažadų, bet nuo valstybės ekonominių rodiklių.

Politinė reklama bus apmokėta iš Marijaus Kaukėno politinės kampanijos sąskaitos. Užsakymo Nr. 020

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas