Pavasaris keliuose: daugėja dviratininkų ir motociklininkų

Atšilus orams keliuose ir gatvėse padaugėja dviratininkų, mopedų, motociklų vairuotojų. Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato (AVPK) pareigūnai primena visiems eismo dalyviams tai, kad po tam tikro laiko nedalyvavus eisme būtina pasikartoti kelių eismo taisykles ir vykdyti jų reikalavimus bei patikrinti transporto priemonių techninę būklę. Didžioji dalis skaudžių eismo įvykių, kurių metu sužalojami arba žūsta žmonės, įvyksta dėl eismo taisyklių reikalavimų nesilaikymo, neatsargaus arba net tyčinio elgesio gatvėse ir keliuose.

 

Dviračių vairuotojams keliami pagrindiniai reikalavimai:

Važiuoti važiuojamąja dalimi dviračiu leidžiama ne jaunesniems kaip 14 metų asmenims, o išklausiusiems atitinkamą mokymo kursą ir turintiems mokymo įstaigos išduotą pažymėjimą – ne jaunesniems kaip 12 metų asmenims. Prižiūrint suaugusiajam, važiuoti važiuojamąja dalimi dviračiu leidžiama ne jaunesniems kaip 8 metų asmenims. Gyvenamojoje zonoje dviračių vairuotojų amžius neribojamas.
Dviračio vairuotojui leidžiama važiuoti keliu tik tvarkingą stabdį ir garso signalą turinčiu dviračiu. Dviračio gale turi būti raudonas šviesos atšvaitas arba raudonos šviesos žibintas, iš abiejų šonų – oranžiniai šviesos atšvaitai, pritvirtinti prie ratų stipinų. Važiuodamas važiuojamąja dalimi, dviračio vairuotojas privalo dėvėti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais arba dviračio priekyje turi degti baltos šviesos žibintas, o gale – raudonos šviesos žibintas. Važiuojant keliu tamsiuoju paros metu arba esant blogam matomumui, dviračio priekyje turi degti baltos šviesos žibintas, o dviračio gale – raudonos šviesos žibintas, dviračio vairuotojas privalo dėvėti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais. Dviračio vairuotojas (keleivis) iki 18 metų, važiuodamas (vežamas) keliu, privalo būti užsidėjęs ir užsisegęs dviratininko šalmą. Vyresniam kaip 18 metų asmeniui, dviračiu važiuojančiam keliu, rekomenduojama būti užsidėjus ir užsisegus dviratininko šalmą.
Važiuoti dviračiu leidžiama tik dviračių takais arba dviračių juostomis, o kur jų nėra – tam tinkamu (su asfalto arba betono danga) kelkraščiu pagal eismo kryptį. Kai dviračių tako, dviračių juostos, kelkraščio nėra arba jais važiuoti negalima (duobėti ir panašiai), leidžiama važiuoti šaligatviu arba viena eile važiuojamosios dalies kraštine dešine eismo juosta, kuo arčiau jos dešiniojo krašto.

Dviračių vairuotojams draudžiama:

1. važiuoti važiuojamąja dalimi, jeigu įrengti dviračių takai, išskyrus taisyklėse nustatytus atvejus;
2. važiuoti automagistralėmis ir greitkeliais;
3. važiuoti nelaikant bent viena ranka vairo;
4. vežti keleivius, jeigu nėra įrengtų specialių sėdėjimo vietų;
5. vežti, vilkti ar stumti krovinius, kurie trukdo vairuoti arba kelia pavojų kitiems eismo dalyviams;
6. būti velkamiems kitų transporto priemonių;
7. vilkti kitas transporto priemones, išskyrus tam skirtas priekabas;
8. važiuoti įsikibus į kitas transporto priemones;
9. važiuoti pėsčiųjų perėjomis.
Dviratį vairuojantis asmuo turi būti blaivus ir neapsvaigęs nuo narkotinių medžiagų.
Taisyklių turi laikytis ir mopedų, ir motociklų vairuotojai. Kelių policijos pareigūnai skirs didelį dėmesį šių transporto priemonių techninės būklės kontrolei, vairavimo kultūrai, elgesiui gatvėse ir automobilių stovėjimo aikštelėse. Pavojingo ir chuliganiško vairavimo atvejams, kitiems kelių eismo taisyklių pažeidimams išaiškinti ir užfiksuoti Utenos apskrityje policija naudoja specialiomis spalvomis nežymėtus policijos automobilius su vaizdo įrašymo įranga.
Todėl pašome visų eismo dalyvių laikytis kelių eismo taisyklių reikalavimų, gerbti vieni kitus gatvėse ir keliuose.

Utenos AVPK Kelių policijos skyriaus viršininkas Rolandas Antanas Skrebiškis

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas