Molėtuose – meningokokinė infekcija

Molėtų rajone registruotas meningokokinės infekcijos atvejis. Apie tai informavo Utenos visuomenės sveikatos centro Molėtų skyrius. Meningokokine infekcija susirgo 6 metų berniukas.

Švenčionėliuose meningokokinė infekcija nusinešė gyvybę

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, vidutiniškai Lietuvoje kasmet užregistruojama apie 70 meningokokinės infekcijos atvejų. 2014 šalyje registruoti 5 mirties atvejai nuo šios ligos. Praėjusią savaitę šešiametės mirtis nuo žaibiškos meningokoko infekcijos pasėjo nerimą Švenčionėlių miestelyje. Tėvai puolė skiepyti vaikus, bijo juos vesti į darželį. Švenčionių regione per savaitę – tai antrasis meningokoko infekcijos atvejis. Šiuo klastinga liga susirgo ir 7 metų mergaitė – į Švenčionių ligoninę buvo atvežta 7-erių mergaitė.
Kas yra meningokokinė infekcija?

Medikų teigimu, meningokokinė infekcija – tai ūmi bakterinė infekcija, kurios sunkiausios klinikinės formos – žaibinis sepsis (kraujo užkrėtimas) ar pūlingas meningitas (galvos ir nugaros smegenų dangalų uždegimas). Šios ligos sukėlėjas – Neisseria meningitidis, gramneigiama bakterija. Užsikrečiama nuo sergančio asmens ar bakterijų nešiotojo per kvėpavimo takus (kosint, čiaudint, kalbant).
Ankstyvieji meningokokinės ligos požymiai panašūs į peršalimo ligų. Ligai progresuojant jos eiga sunkėja – išryškėja odos bėrimas. Šia liga serga įvairaus amžiaus asmenys, bet daugiausiai atvejų registruota iki 5 metų.

Ką daryti?

Inkubacinis ligos periodas svyruoja 1-10 dienų (vidutiniškai 4 dienos), todėl asmenis, turėjusius kontaktą su sergančiuoju, reikia stebėti 10 dienų. Jei per tą laiką pasireiškia ligos simptomai (karščiavimas, galvos skausmas, šaltkrėtis, sprando raumenų sustingimas, sąnarių ir raumenų skausmas, mieguistumas, vėmimas, hemoraginis bėrimas), reikia kreiptis į asmens sveikatos priežiūros įstaigą:

• kreipkitės į asmens sveikatos priežiūros įstaigą, nesvarbu, ar tai būtų diena, ar naktis;
•  papasakokite apie simptomus, kuriuos pajutote Jūs pats ar Jūsų vaikas;
. gydytojui pasiūlius, atlikite visus tyrimus, siekiant išsiaiškinti Jūsų ar Jūsų vaiko negalavimo priežastį;
•  jei po apžiūros Jūs ar Jūsų vaikas buvo išleistas į namus, stebėkite savo ar savo vaiko būklę, esant būklės pablogėjimui, nedelsiant bet kuriuo paros metu pakartotinai kreipkitės į gydymo įstaigą.

Labai svarbu ankstyvas meningokokinės infekcijos gydymas, kuris gali išgelbėti gyvybę. Todėl pajutus bent kelis iš minėtų simptomų medikai ragina nedelsti, o imtis skubių veiksmų.
Profilaktika

Meningokokinės infekcijos profilaktika:

•   reguliariai plauti rankas;
•   laikytis kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo (kosint ar čiaudint prisidengti nosį ir burną vienkartinėmis servetėlėmis, panaudotas – išmesti į šiukšliadėžę);
•   reguliariai vėdinti ir valyti patalpas;
•   svarbu užtikrinti kuo mažesnį sergančio asmens kontaktavimą su sveikais asmenimis;
•   skiepyti keliautojus, vykstančius į užsienio šalis, kuriose yra didelė rizika užsikrėsti.

„Utenos dienos” ir Utenos visuomenės sveikatos centro inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas