Smėlynės parkui kurti – novatoriški pasiūlymai

Utenos rajono savivaldybės administracija organizavo Smėlynės parko (teritorija prie Smėlio gyvenamųjų namų kvartalo) ir beisbolo aikštelių įrengimo projektų konkursą, kuriame penkis darbus pateikė autoriniai kolektyvai ir autoriai. Šie projektai kurį laiką buvo eksponuojami Utenos rajono savivaldybės administracijos I aukšte – juos įvertinti buvo galima kiekvienam į savivaldybę užsukusiam mūsų rajono gyventojui ar miesto svečiui.

Smėlynės parko teritorija sudaro apie 25 ha. Šiuo metu didžioji dalis medžiais užaugusios teritorijos yra priskirta valstybiniams miškams. Parke auga apie 40-ies metų pušys, o šlapiojoje dalyje – baltalksnio, gluosnio medynai. Ateityje planuojama rengti planus, siekiant išbraukti miškų sklypus iš valstybinės reikšmės miškų schemos ir suformuoti žemės sklypą Smėlynės parkui, o taip pat rengti techninį projektą parkui ir beisbolo aikštelėms įrengti.
Parko teritoriją sudaro smėlinga kalvota lyguma, apaugusi sodintomis pušimis ir šlapias aliuvinis upės slėnis. Vakarinėje teritorijos dalyje yra Smėlio gyvenamųjų namų kvartalas. Tarp kvartalo ir parko miesto bendrajame plane numatyta gatvė. Šiuo metu parko (miško) teritorijoje gyventojai eina pasivaikščioti išmintais ir minimaliai parengtais takais. Vyksta judėjimas per parko teritoriją nuo Smėlio kvartalo iki „Norfos” prekybos centro ir nuo J. Basanavičiaus iki Aukštaičių gatvių. Parko teritoriją kerta vandentiekio, nuotėkų ir elektros tinklai.
Vasario 13 dieną Utenos rajono savivaldybėje vyko viešas Smėlynės parko įrengimo Utenoje konkursinių projektų aptarimas, kuriame projektus pristatė recenzentas Lietuvos kraštovaizdžio sąjungos narys, architektas Virginijus Skardžiukas. Komisijai pateikti penki autorinių kolektyvų ir autorių darbai, tačiau tai, kam autorystė priklauso, kol kas nėra aišku – apie tai skaitytojus informuosime artimiausiu metu.
Vertindamas Utenos rajono savivaldybei pateiktus darbus, V. Skardžiukas trumpai apžvelgė Smėlynės parko reljefo ypatumus, geologinę sandarą, taip pat kalbėjo apie objektų planavimą ir kitus labai svarbius kriterijus.
Smėlynės parke planuojamas įrengti ir beisbolo aikštynas. Utenos beisbolo klubo „Vėtra” prezidentas Valentinas Bubulis mano, kad rengiant beisbolo varžynas, Smėlynes parke įrengto vieno beisbolo aikštyno nepakaktų, todėl reikėtų atkreipti į dviejų – vieno mažesnio, kito didesnio – beisbolo aikštynų projektavimą.
Apžvelgdamas projektinius darbus, V. Skardžiukas teigė, kad jie visi labai vertingi ir turėtų tapti savivaldybės turtu. „Architektūriniame” darbe egzistuoja ne gamtiniai ar landšaftiniai sprendiniai, o architektūros elementai. Šiame projekte ypač detaliai padarytos beisbolo statinių vizualizacijos.
„Kontrastingasis” variantas įrodė tai, kad gamtinė aplinka vaizduojama ypač kontrastingai. Čia vaizduojamas tamsus miškelis ir priešingas jam – šviesusis slėnis. Anot architekto, taip pat pateiktas technologinis sporto aikštyno variantas.
Kalbėdamas apie projektą „Slėnis be gatvės”, V. Skardžiukas teigė, kad šiame darbe matyti, kad šalia Aukštaičių gatvės pažymimas tik vienas beisbolo aikštynas.
„Vandens centras” geriausiai ir meniškiausiai įkūnija Utenos miesto parkų idėją, mat šiame projekte kompoziciškai ežeriukas „įsodinamas” į teritorijos vidurį ir skambiai pavadinamas „lietaus sodu”. Šiame darbe aiškiai atsiskleidžia visos techninės sąlygos: įrengimai tolygiai išdėstyti visoje teritorijoje, atskiri takai dviratininkams ir šunų vedžiotojams.
Projektas „Tarptautinis futbolas” yra visų futbolininkų svajonė. Tokio Smėlynės parko devizas „Smėlynės parko beisbolas – sveikam gyvenimui”. Planuojant parką, autoriai didžiausią dėmesį skyrė sportui.

Autorės nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas