Neturtėliai pasiguodė juos aplankiusiems rajono vadovams

Šiandien, lapkričio 6 dieną, Utenos krizių centro „Angelų pieva” vadovo kun. Sauliaus Kalvaičio kvietimu, Utenos krizių centre, esančiame Atkočiškių kaime, buvusiuose vaikų globos namuose, lankėsi Utenos rajono savivaldybės meras Alvydas Katinas bei kiti savivaldybės vadovai.
Susitikimas prasidėjo labdaros valgykloje, į kurią gausiai rinkosi į nemokamus susirinkę uteniškiai. Kasdien čia sulaukiama po 70-80 valgytojų, kurie dažniausiai ant savo stalo neturi net ir sausos duonos kriaukšlelės.

Rūpesčiai dalijosi ir benamiai, ir žmonių morale susirūpinę uteniškiai

Pavaišinti karšta sriuba ir antruoju patiekalu, svečiai su Utenos krizių centro „Angelų pieva” vadovu kun. Sauliumi Kalvaičiu, centro darbuotojais ir lankytojais diskutavo apie socialinių paslaugų teikimą, buvusių vaikų globos namų, kuriuose dabar įsikūręs Krizių centras, patalpų panaudojimą, priežiūrą, Utenos krizių centro perspektyvas, plėtros galimybes, labdaros valgyklą. Labdaros valgyklos lankytojai turėjo galimybę rajono valdžiai užduoti rūpimus klausimus. Vienas uteniškis domėjosi socialiniais būstais, kurių tenka laukti ilgose eilėse, o buvusi pedagogė Birutė gyrė už gražėjančią Uteną, tačiau piktinosi bendrabučių koridoriuose vakarais besivoliojančiais stikliuko nevengiančiais asmenimis. „Reikia kažką daryti…”, – akcentavo nemokamų pietų pavalgyti atskubėjusi miesto gyventoja. Jaunas II neįgalumo grupę turintis Stasys guodėsi, kad jo bute kurį laiką gyveno jo sesuo, augino vaikus, tačiau pažadai kartu padėti susimokėti mokesčius taip ir liko pažadais. „Pridirbo skolų ir paliko”, – aimanavo Stasys, teigdamas, kad jam, gaunančiam kiek daugiau nei 500 litų, sunku susimokėti mokesčius, o ką daryti toliau – jis ir pats nelabai žinąs. Kitas neseniai į Uteną atvykęs ir sveikatos netekęs vyriškis teigė neturįs kur gyventi. „Gyvenau Kaune, tačiau butą palikau gražiai moteriai, o grįžus į gimtąją Uteną nebeturiu namų”, – pagalbos prašančiu žvilgsniu nedrąsiai į svečius žvelgė vyriškis. Tačiau šis žmogus nebus paliktas likimo valiai – jis sutiko gyventi kartu su kitais panašaus likimo draugais Rukliuose esančiame krizių centre „Angelų pieva”.

Neseniai pradėtos teikti naujos paslaugos

Didžiuliame buvusių vaikų globos namų pastate vietos užtenka tiek labdaros valgyklos lankytojams, tiek visai neseniai apsigyvenusiems namų neturintiems uteniškiams.
Šiuo metu išlaikyti dvylikai benamių Utenos rajono savivaldybė perka paslaugą, tačiau, pasak S. Kalvaičio, šiandien realiai socialinėmis paslaugomis, kurias teikia krizių centras „Angelų pieva”, naudojasi 27 žmonės. „Vadinasi, 16 žmonių turime pasirūpinti mes patys ir juos laikyti savomis lėšomis”, – sakė „Angelų pievos” vadovas, pridurdamas, kad tuomet, jei savivaldybė nupirktų paslaugą 30 žmonių, ši problema būtų visiškai išspręsta.
Kaip teigė S. Kalvaitis, neseniai pradėta teigti nauja paslauga – trumpalaikė socialinė globa – sulaukė nemažo uteniškių susidomėjimo. Šiuo metu laisvose pastato patalpose gyvena apie 10 benamių arba žmonių, kurie neišgali patys pasirūpinti savimi. Jų pajamos labai menkos, tad tokių vargšų globoti nesiveržia nė vienas globos institucija. O kur jiems dėtis?
Čia gyvenantys vyriškiai ne tik pavalgo pusryčius, pietus ar vakarienę, bet ir nusiprausia ir išsiplauna savo drabužius.
Šiomis dienomis Rukliuose pradėta teikti kita ne mažiau mūsų rajono gyventojams svarbi paslauga – senelių globos namai. „Kol kas nieko negaliu papasakoti – tai tik vizijos, nes šiuo metu vyksta dokumentų tvarkymas”, – teigė kun. S. Kalvaitis. Anot jo, tai ilgalaikė socialinė priežiūra senyvo amžiaus ar nevaikštantiems žmonės, kuriems bus teikiama ir medicininė priežiūra. Jais rūpinsis šeši medicininį išsilavinimą turintys darbuotojai.

Autorės nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas