Deklaruoti jau gali savarankiškai dirbantys gyventojai

Panevėžio apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (toliau – AVMI) informavo, kad nuo balandžio 15 dienos gyventojai, vykdantys individualią veiklą, jau gali teikti metines pajamų deklaracijas. Šiems gyventojams Elektroninio deklaravimo sistemoje (deklaravimas.vmi.lt) VMI suformavo metines pajamų deklaracijas.

Panevėžio ir Utenos apskrityse pernai individualią veiklą vykdė 19,5 tūkst. gyventojų. Deklaracijas šiemet reikia pateikti ir mokesčius sumokėti iki liepos 1 dienos.

Panevėžio AVMI viršininkas Aldas Skvarnavičius pažymi, kad šių metų deklaravimas kitoks nei įprasta ir vyksta etapais – šiandien pradeda deklaruoti savarankiškai dirbantys, o už savaitės – balandžio 22 d., prie jų prisijungs ir visi kiti gyventojai. Šiemet deklaruoti laiko bus daugiau, kadangi deklaravimo pabaigos terminas nukeltas dviem mėnesiais. Tikėtina, kad deklaruoti gyventojams seksis lengviau, nes keičiasi deklaravimo principas – nelieka pilkos GPM308 formos, vietoj to deklaruojama bus klausimų – atsakymų principu.
VMI, gavusi trečiųjų šaltinių duomenis, kaip ir kasmet, juos susistemina bei sukelia į EDS. Individualią veiklą vykdantiems gyventojams, žingsnis po žingsnio, atsakant į vedlio pateikiamus klausimus, reikės informaciją papildyti savo turimais duomenimis.
Skirtingai nei didžiajai daliai gyventojų (apie 75 proc.), kuriems VMI pateikia pilnai suformuotas deklaracijas, savarankiškai dirbantys gyventojai disponuoja tam tikra informacija, kurią žino tik jie, todėl jiems tenka ir daugiau patiems prisidėti pildant pajamų deklaraciją.
Pažymėtina, jog pildant deklaraciją EDS vedlyje, gyventojų pateikiama informacija yra išsaugoma automatiškai, todėl nutraukus ir vėliau tęsiant darbą, informacijos gyventojui suvesti pakartotinai nebereikės.
Konsultacijas telefonu šiemet teiks visos apskričių VMI.
Atsižvelgiant į tai, jog dėl karantino VMI paslaugos gali būti teikiamos tik nuotoliniu būdu, ir tai, jog deklaravimo laikotarpiu konsultacijų poreikis gerokai išauga, VMI konsultacijas telefonu šiemet teiks mokesčių specialistai visoje šalyje. Taigi, jei pildant deklaraciją e. būdu gyventojams kils klausimų, pasikonsultuoti jie gali ne tik paskambinę 1882 bet ir bet kuriuo papildomu telefonu, kurių ilgieji numeriai yra skelbiami VMI interneto svetainėje.
Panevėžio AVMI primena, kad gyventojams, kurie vykdo individualią veiklą, tačiau neturi galimybės deklaracijos pildyti e. būdu per EDS, jiems deklaraciją padės užpildyti konsultantai, paskambinus 1882.
Savarankiškai aktualią informaciją deklaruojantys, paaiškinimus, atsakymus į dažniausiai užduodamus klausimus bei individualiai veiklai skirtą vedlio video gidą galima rasti adresu www.vmi.lt, išsamius paaiškinimus – VMI vaizdo kanale. Taip pat, aktuali informacija susijusi su deklaravimu, skelbiama socialinio tinklo „Facebook” oficialiame VMI puslapyje: www.facebook.com/Valstybinemokesciuinspekcija.
Gyventojai jau gali skirti paramą.
Panevėžio AVMI primena, jog prašymų skirti pajamų mokesčio dalį paramai tvarka ir forma nesikeičia (FR0512, 4 versija), ją galima pateikti prisijungus prie EDS. Paremti organizacijas, partijas, profesines sąjungas ar meno kūrėjus šiais metais galima iki liepos 1 d. Informacija, kaip paprasčiausia tą padaryti e. būdu yra čia: https://www.vmi.lt/cms/gpm-dalis-paramai.
Pernai Panevėžio apskrityje 37,2 tūkst. gyventojų paramai skyrė 1,09 mln. eurų, iš kurių beveik 50 tūkst. eurų skirta politinėms partijoms. Utenos apskrityje 22,2 tūkst. gyventojų paramai skyrė 0,6 mln. eurų, iš kurių 27 tūkst. eurų skirta politinėms partijoms.

Panevėžio AVMI inf.

 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas