Utenos apskrities vaiko teisių gynėjai: tėvų ligos atveju vaikais bus pasirūpinta

Šalyje plintant viruso COVID-19 epidemijai, jau atsitinka atvejų, kai susirgusius tėvus paguldžius į ligoninę, jų vaikai lieka be priežiūros. Vaiko teisių gynėjai rekomenduoja tėvams pasiruošti galimam kritiniam scenarijui – numatyti kas pasirūpintų jų vaikais, kol jie patys būtų gydomi ligoninėje.

„Nors Utenos apskrityje kol kas nesusidurta su atveju, kai vaikai liko be priežiūros jų tėvams atsidūrus ligoninėje, tam reikia ruoštis. Vilniaus mieste jau buvo susidurta su keliais tokio pobūdžio atvejais. Vaiko teisių specialistai glaudžiai bendradarbiauja su savivaldybių atstovais, kad būtų paruoštos patalpos vaikams, kuriose jie galėtų gyventi, būti prižiūrimi tol, kol jų tėvai sveiks gydymo įstaigose”, – sakė Utenos apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus vyresnioji patarėja Lina Baranauskienė.

Pasak L. Baranauskienės, tėvams rekomenduojama iš anksto apgalvoti, pas kokį giminaitį ar emociniais ryšiais susijusį asmenį vaikas laikinai, kol tėvai ar vienas iš turimų pasveiks, galėtų pagyventi.
„Vaikui emociškai saugiausia yra likti savo gyvenamojoje vietoje, tad idealu rasti artimą žmogų, kuris galėtų laikinai persikelti į vaiko namus. Taip pat turi būti numatyti visi kontaktiniai telefonai, galimas veiksmų planas. Vaikui iš anksto turi būti nustatytas dienos ritmas, kad jis žinotų kur, kas yra ir ką kada reikia daryti. Taip pat galima sutarti, kaip tėvai palaikys nuotolinį kontaktą su vaikais (pvz. telefonu, internetu ar kitomis ryšio priemonėmis) ar kas iš artimųjų palaikys vaiką, bendraus su juo tokiu atveju, jeigu tėvams sveikata neleis to daryti. Tai aptarus, krizinėje situacijoje vaikui būtų daug lengviau”, – teigė L. Baranauskienė.

Dėl koronaviruso turintys būti karantine vaikai, jei nėra kas jais pasirūpina iš artimųjų, Utenos apskrities savivaldybių sprendimu, būtų apgyvendinami:
·  Ignalinoje – Ignalinos sporto ir pramogų centro viešbučio patalpose;
·  Visagine – Visagino rekreacijos paslaugų centre;
·  Zarasuose – VšĮ Zarasų turizmo ir informacijos centre;
·  Molėtuose – Inturkės bendruomenės centre Molėtų rajone;
·  Utenoje – Utenos specialiojo ugdymo ir užimtumo centre;
·  Anykščiuose – Anykščių rajono šeimos ir vaiko gerovės centre.
Esant poreikiui, vaikams bus suteikta psichologų ar kitų specialistų pagalba.

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos inf.

 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas