Už 750 tūkst. eurų įsigyti automobiliai atliks ir kitą funkciją

VĮ Valstybinių miškų urėdija papildė savo automobilių, skirtų miško gaisrams gesinti, parką. Įmonė įsigijo 23 padidinto pravažumo automobilius „Isuzu D-MAX Space cab“ su įmontuota gaisrų gesinimo įranga, galinčius gabenti 300 litrų vandens, skirtus operatyviai aptikti gaisro židinio vietą ir pradėti pirminį gesinimą.

„Ir mūsų, ir kaimyninių šalių miškininkų patirtis parodė, kad efektyviausia priemonė reaguojant į kilusį gaisrą – nuslopinti jį ir neleisti plisti yra būtent visureigis su įrengtu priešgaisriniu moduliu, galintis gabenti 300-500 litrų vandens. Šie automobiliai yra didelio pravažumo ir gali pasiekti miške tas vietas, kur didesnėms gaisrinėms mašinoms pravažiuoti yra sunkiau.

Todėl siekiant, kad miško gaisrai kuo mažiau plėstųsi ir būtų kuo greičiau užgesinami, į gaisro paiešką išvykstantys darbuotojai turi vežtis pačias efektyviausias gaisrų gesinimo priemones, kurios nemažintų jų mobilumo”, – sakė Valstybinių miškų urėdijos direktorius Valdas Kaubrė.
23 padidinto pravažumo automobiliai su įmontuota gaisrų gesinimo įranga bus paskirstyti Valstybinių miškų urėdijos regioniniams padaliniams visoje Lietuvoje.
Be naujųjų automobilių, Valstybinių miškų urėdija naudoja 61 miško gaisrams gesinti skirtą automobilį, 20 cisternų, skirtų vandeniui iki gaisravietės privežti ir 15 priešgaisrinių nedidelės vandens talpos modulių, sukomplektuotų su lengvaisiais visureigiais automobiliais arba sumontuotų ant automobilinių priekabų.
„Nors Valstybinių miškų urėdija patikėjimo teise valdo pusę Lietuvos miškų, mes reaguojame į visus gaisrus, kylančius miškuose. Įgyvendinant valstybinę priešgaisrinių priemonių sistemą vykdome miškų stebėjimą, gesiname miško gaisrus, miškuose atnaujiname mineralizuotas juostas, įrengiame priešgaisrinius kelius, vandens paėmimo telkinius, vykdome švietėjišką veiklą”, – pabrėžė V. Kaubrė.
Pastaraisiais metais Lietuvoje stebimas gan didelis miško gaisrų skaičius ir šių gaisrų apimto ploto augimas. Gaisrų skaičiaus augimą sąlygoja klimato šiltėjimas, besikartojusios sausros. Dideli miško gaisrai siautėjo kaimyninėse šalyse, tačiau tokio masto nelaimių mūsų šalyje pavyko išvengti.
„Itin sudėtingas buvo praėjusių metų sezonas, ypač išsiskyrė pavasaris, kai sausra prasidėjo dar nesužaliavus žolinei augmenijai. Dėl to kilo labai daug pievų ir laukų gaisrų, kurie persimesdavo į miškus. Situaciją sunkino vėjuotos dienos. Esame dėkingi Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentui už bendradarbiavimą bei pagalbą suvaldant didesnius gaisro židinius”, – sakė V. Kaubrė.
Priešgaisrinių automobilių ir gaisrų gesinimo įrangos įsigijimo konkursą laimėjo UAB „Autoverslo automobiliai”. Automobilių kaina su visais mokesčiais, įskaitant PVM – 751,4 tūkst. eurų.

Valstybinių miškų urėdijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas