Kaimynai renovacijos patirties sėmėsi Utenoje

Spalio 15–16 dienomis svečiai iš Minsko, Gardino, Mogiliovo savivaldybių, komunalinių paslaugų įmonių atstovai domėjosi renovacijos procesu Lietuvoje. Delegacija iš Baltarusijos į Lietuvą atvyko pasisemti patirties, kaip išvystyti sėkmingą pastatų atnaujinimo programą. Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programa Lietuvoje įgyvendinama nuo 2004 metų, per šį laikotarpį sukauptas nemažas patirties bagažas, o išmoktomis pamokomis ir gerąja praktika noriai dalijamasi su kitomis šalimis.

„Šiuo metu Baltarusijoje yra rengiama panaši programa į Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą, kuri Lietuvoje yra įgyvendinama jau daugelį metų. Mūsų kaimynai nusprendė startuoti su bandomaisiais projektais dviejose atskirose apskrityse, o juos domina platus spektras atsakymų į įvairius su renovacija susijusius klausimus: nuo techninių sprendinių ir kokybės valdymo procesų iki bendravimo su gyventojais”, – pasakojo Būsto energijos taupymo agentūros direktorius Valius Serbenta.

Turi iš ko pasimokyti

Kartu su Baltarusijos atstovais viešnagės metu lankėsi ir Pasaulio banko, prisidedančio prie Baltarusijos daugiabučių namų renovacijos projekto finansavimo, atstovė Irina Voitechovič. Ji pastebėjo, kad Baltarusija šiuo metu yra panašioje situacijoje, kokioje Lietuva buvo prieš daugiau nei du dešimtmečius, tad daugiabučių modernizavimo programą Lietuvoje kūrę specialistai šiandien jau gali savo išmoktas pamokas perduoti kitiems.

Domino skirtingi aspektai

Delegaciją sudarė savivaldybių administracijų ir komunalinių paslaugų įmonių atstovai. Vizito Lietuvoje metu juos domino skirtingi renovacijos aspektai. Miestų atstovus domino savivaldos įtraukimo į renovacijos procesą reikšmė, o komunalinių paslaugų įmonių atstovai domėjosi bendravimo su gyventojais bei renovacijos proceso administravimo ypatumais.
Delegacijos nariai atsakymų į sau rūpimus klausimus ieškojo bendraudami su savivaldybių atstovais, administratoriais bei šilumos tinklų atstovais. Svečius labiausiai domino įgyvendinamų energinio efektyvumo priemonių spektras ir kokie energinio efektyvumo rezultatai pasiekiami po renovacijos.
Svečiai apžiūrėjo atnaujintus daugiabučius Vilniuje, Ignalinoje ir atnaujinamą kvartalą Utenoje. Aprodyti Ignaliną pasirinkta, nes tai yra pirmoji Lietuvos savivaldybė, kurioje greitu metu bus atnaujinti visi daugiabučiai namai. Būtent ten 2012 m. pradėtas įgyvendinti naujas renovacijos modelis, kai į daugiabučių atnaujinimo procesą buvo įtraukta ir savivaldybė.
Pristatyti Utenos miestą pasirinkta neatsitiktinai – tai viena iš pirmųjų savivaldybių Lietuvoje, patvirtinusių Kvartalų energinio efektyvumo didinimo programą ir pradėjusi kvartalų atnaujinimą. Aukštakalnio kvartalą sudaro 41 daugiabutis namas, jau atnaujinti septyni namai, keturiuose vykdomi rangos darbai ir trys yra patvirtinę investicijų planus.
Utenos rajono savivaldybė yra suplanavusi sutvarkyti visą Aukštakalnio mikrorajono infrastruktūrą, Jau dabar pakeistos šilumos tiekimo tinklų trasos, atnaujinti vandens tiekimo ir nuotekų vamzdynai. Iki 2020 m. planuojama suremontuoti ir išplatinti įvažiavimo į teritoriją kelią, įrengti pėsčiųjų takus, automobilių stovėjimo aikšteles, vaikų žaidimo aikštelę, apšvietimą. Taip pat Aukštakalnyje suplanuota sutvarkyti ir žaliąsias erdves, įrengti privažiavimo kelius specialiosioms tarnyboms.

Renovacija Utenoje

Renovacijos procesas nėra paprastas ir greitas. Šiais metais Utenoje buvo baigti renovuoti namai Taikos g. 53, 73, Vaižganto g. 8, 18, J. Basanavičiaus g. 15, Bažnyčios g. 4. Artimiausiu metu bus pabaigti priduoti Taikos g. 18, Vaižganto g. 70 bei Taikos g. 5 namai. Rangos darbai vyksta Taikos g. 29, 35, Aušros g. 95 bei Vaižganto g. 16. Iš penkto renovacijos etapo yra baigiamas projektavimas ir gaunami statybos leidimai. Yra ruošiama dokumentacija pirkti rangos darbus dvidešimčiai namų bei techninę priežiūrą. Šešto renovacijos etapo yra pasirašytos dešimties namų Valstybės paramos sutartys ir artimiausiu metu planuojamos pirkti projektavimo ir projekto ekspertizės paslaugos.

  

                           Finansuojama iš Europos regioninės plėtros fondo

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas