Renovacijos realijos: gyventojai domisi vis aktyviau, o kokybė gerėja

2004 metais Lietuvoje prasidėjęs daugiabučių namų modernizavimo procesas tęsiasi. Nuo 2004 iki 2012 m. buvo renovuota apie 480 namų, o nuo 2013 m. iki dabar jau pradedamas skaičiuoti trečias tūkstantis renovuojamų Lietuvos daugiabučių. Tai didžiulis šuolis Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos (toliau – Programa) vykdyme. Keitėsi ne tik kiekis, bet ir kokybė, kuria rūpinasi ne viena valstybės institucija. Tiesa, specialistai pabrėžė, kad renovacijos kokybe pagal savo kompetencijas privalo rūpintis ir patys gyventojai, o nepavykus rasti bendros kalbos su rangovu ar administratoriumi, kreiptis į Valstybinę teritorijų planavimo ir statybos inspekciją (toliau – VTPSI) ar Būsto energijos taupymo agentūrą (BETA).

Finansuojama iš Europos regioninės plėtros fondo
Gyventojai vis aktyvesni Pasak Vilniaus VTPSI departamento direktorės Linos Staškevičienės, gyventojai tapo aktyvesni. Jie domisi renovacijos procesu, dalyvauja daugiabučio namo atnaujinimo proceso pasitarimuose, teikia siūlymus ir praneša apie galimas klaidas. Direktorės teigimu, gyventojai, abejojantys renovacijos procesų kokybe, pirmiausia nedvejodami turėtų kreiptis į administratorių, taip pat statybos darbus prižiūrintį techninį prižiūrėtoją, tačiau savo pastebėjimais gali pasidalyti ir su valstybinę priežiūrą vykdančia VTPSI ar BETA.

BETA Projektų įgyvendinimo kokybės priežiūros skyriaus vedėjas Edvardas Petrauskas pabrėžė, jog renovacijos procesų priežiūrą vykdančių institucijų atstovai primena, kad gyventojams būtina ne tik domėtis, bet ir aktyviai dalyvauti renovacijos procesuose. Anot jo, jei kyla kažkokių abejonių, gyventojai turėtų kreiptis į projekto administratorių, jis turi pasirašęs dvišalę sutartį su rangovu ir visų pirma būtent administratorius turi išsireikalauti kokybės. O jei nepavyksta rasti dialogo su rangovu ar administratoriumi, pagalbos galima kreiptis į VTPSI ar BETA.

Tikrintojų daug
L. Staškevičienė sakė, jog VTPSI tikrina visus atnaujinamus modernizuojamus pastatus ir net po du kartus visame statybos procese, neskaitant užbaigimo procesų. Anot pašnekovės, jei yra skundų ar kažkokių pastebėjimų, VTPSI iškart operatyviai reaguoja, jos specialistai taip pat važiuoja ne tik inspektavimo, bet ir konsultacijų tikslais. Direktorės teigimu, dažniausi gyventojų skundai yra nerimas, kad rangovas nespės padaryti darbų iki žiemos, jog renovacija vyksta lėtai, ir klausia, ar suspės rangovas pakeisti šildymo sistemą iki šildymo sezono.

E. Petrauskas pasakojo, kad BETA specialistai kas mėnesį pasirinktinai patikrina ne vieną dešimtį renovuojamų daugiabučių. Skyriaus vedėjas teigė, jog pagal Statybos įstatymą administratorius, kaip užsakovas, yra atsakingas už vykdomų statybos darbų kokybę ir ja turi rūpintis iki pat statybos pabaigos. Pasak jo, tiesiogiai už atliekamą statybos darbų kokybę atsakingas techninis prižiūrėtojas. Statybos techniniame reglamente yra atskira dalis, kuri nurodo, ką jis turi tikrinti, ką atlikti.

Taip pat pašnekovas priminė, jog vykdant modernizuojamų namų priežiūrą, be statybos techninio prižiūrėtojo, kokybę prižiūri VPTSI ir BETA. Jei VTPSI specialistai žiūri į darbų atitiktį techniniam projektui, tai BETA darbuotojai daugiau žiūri, kad būtų įgyvendintos visos priemonės, kurios numatytos investiciniame plane ir jos įgyvendintos kokybiškai.

Kokybė gerėja
Kaip pasakojo VTPSI atstovė, tikrinimai vyksta pagal iš anksto sudarytą planą, naudojant specialius kontrolinius klausimynus. Anot jos, žinodami tai, renovacijos proceso dalyviai dažniausiai laikosi reikalavimų. „Palyginti su praėjusiais metais, protokolų surašoma daugiau, pažeidimų fiksuojama daugiau. Jei pernai per metus buvome surašę devynis protokolus, tai šiemet per pusmetį – 10, – aiškino direktorė. – Bet pagal pažeidimų pobūdį tie pažeidimai yra ne tokie, kurie lemia pačią modernizavimo kokybę, tai daugiau procedūriniai nesklandumai – tai kažkokių dokumentų neturi, žurnalų nepildo.” Pasak VTPSI atstovės, rangovų atsakomybę drausmina ne tik pastabos, bet ir gresiančios baudos: priklausomai nuo pažeidimo, jos gali siekti nuo pusšimčio eurų už nepranešimą apie statybos pradžią iki tūkstančio eurų, jei nesilaikoma tam tikrų technologinių reikalavimų.

BETA atstovas taip pat džiaugėsi gerėjančia renovacijos kokybe ir tvirtino, jog rezultatai džiugina, o atliktų gausybės patikrų metu pastebėta, jog statybos kokybė tikrai gerėja. Jo nuomone, taip yra todėl, kad dėmesys kokybei nesumažėjęs, o patys statybininkai įgavo patirties ir daro mažiau klaidų.

Autoriaus nuotr.

 

 

Finansuojama iš Europos regioninės plėtros fondo

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas