Dviračiais – ir į darbą, ir namo, ir aplink ežerus, ir į Sirutėnus

Utena, vienintelis miestas Lietuvoje, savo teritorijoje turi du ežerus: Dauniškio ir Vyžuonaičio. Dauniškio ežero, esančio pačioje miesto širdy, prieigos sutvarkytos jau prieš dešimtmetį. Šiuo metu permainų laukia Vyžuonaičio ežeras: aplink jį įkurtas parkas taps ramių pasivaikščiojimų ir ramaus poilsio vieta.

Parke, įgyvendinus projektą „Želdynų teritorijos formavimas ir kraštovaizdžio būklės gerinimas Vyžuonaičio parke“, atsiras takų, suoliukų, želdynų, vaikų žaidimų ir poilsio aikštelių. Per pietvakarinę ežero pakrantę, tiksliau – per patį vandenį, nusidrieks 60 m ilgio pontoninis medinis takas, kuriuo einant bus galima krantais, augalais pasigrožėti iš ežero pusės. Rytinėje pusėje esančiame šlaite bus įrengta terasa-regykla, nutiesti takai su nišomis suolams, nuo individualių namų kvartalo iki paplūdimio bus įrengti laiptai. Taip bus sukurta ramaus poilsio zona su nuostabiu ežero vaizdu.

Bus sutvarkyta kitoje ežero pusėje, vakarinėje, esanti aplinkinių ir kitų miesto gyventojų pamėgta senoji maudymosi vieta. Vakarinėje ežero pusėje numatyta ir vieta vaikų žaidimų aikštelei: šalia įėjimo į pagrindinį paplūdimį. Pietinę parko dalį numatoma palikti artimą natūraliai, ten bus nutiestas takas, kuris apjungs kitus, sudarysiančius tikrą takų žiedą aplink ežerą. Minėtas takų žiedas neabejotinai bus maloni vieta pasivaikščioti, pasportuoti ir pailsėti. Einant taku bus galima susipažinti su Vyžuonaitį supančia augmenija, pasižvalgyti į ežere gyvenančius paukščius.

Kaip sakė Utenos rajono savivaldybės administracijos Teritorijų planavimo ir statybos skyriaus vedėjas Nerijus Malinauskas, Vyžuonaičio ežero teritorijos tvarkymo darbai prasidės dar šią vasarą. „Galbūt net birželio mėnesį, – sakė vedėjas. – Šiuo metu techninis Vyžuonaičio parko projektas yra ekspertų rankose. Kai tik projektas bus įvertintas, tikimės, kad darbai ir pajudės. Projektui įgyvendinti yra skirtos Europos Sąjungos lėšos. Savivaldybė prideda 15 proc. savo lėšų.“

Su Vyžuonaičio ežero pakrančių sutvarkymo projektu glaudžiai susijęs kitas projektas: Ežero gatvės rekonstrukcija. Ežero gatvė prie Vyžuonaičio veda nuo Rinkos aikštės, jos ilgis – 404 m. Gatvės būklė yra prasta, jos danga – žvyras. Kadangi gatvė siaura ir nėra šaligatvių, pėstieji eina važiuojamąja gatvės dalimi. „Visi šie trūkumai rekonstrukcijos metu bus ištaisyti, – sakė N. Malinauskas. – Techninį projektą jau turime, šiuo metu yra rengiamas rangos darbų pirkimas. Planuojame šią vasarą gatvės rekonstrukciją pradėti ir baigti.“ Ežero gatvė bus išasfaltuota, pakloti šaligatviai, joje numatyta įrengti 15 automobilių stovėjimo vietų ir dar dvi vietos žmonių su negalia automobiliams.

Ežero gatvė rekonstruojama Lietuvos automobilių kelių direkcijos lėšomis. Lietuvos automobilių kelių direkcija lėšų skyrė ir Aukštaičių gatvės rekonstrukcijai. Tai pramonės rajone esanti gatvė, pagarsėjusi savo duobėmis ir nepravažiuojamumu. Po rekonstrukcijos, kurios metu bus išlygintos duobės, paklota asfaltbetonio danga, gatvė taps patogiu išvažiavimu į aplinkkelį, be to, sutvarkyta gatvė pasitarnaus mažinant automobilių srautus mieste.

„Ir toliau yra vykdoma „Utenos miesto gatvių su žvyro danga asfaltavimo 2016–2018 m. programa“, – pabrėžė Teritorijų planavimo ir statybos skyriaus vedėjas. – Ukmergės, Liudo Giros, Rožių, Girių, Bangelės, Turgaus, Lanko, Piliakalnio, Žvejų, Daumanto, Kranto, Joneliškio gatvėms tvarkyti netrukus bus pradėti rangos darbų pirkimai. Kai kurios gatvelės bus asfaltuojamos ne visos, tik tam tikros jų atkarpos. Minėtų gatvių ir atkarpų asfaltavimui iš savivaldybės biudžeto yra skiriama per 0,5 mln. Eur. Jei viskas eisis pagal planą, numatome šias gatves sutvarkyti iki rudens.“

Taip pat planuojama sutvarkyti Užpalių miestelio Krokulės gatvę. Yra pateikta paraiška gauti finansavimą šios gatvės asfaltavimui. Permainų laukia ir Vyžuonų seniūnijos Parko gatvė, vedanti link Vyžuonėlių dvaro sodybos. Ji bus asfaltuojama.

Kartu su gatvėmis mieste ir seniūnijose bus tvarkomi ir dviračių takai. Yra parengtas techninis projektas tvarkyti dviračių taką nuo Utenio stadiono link naujųjų kapinių, rangovas parinktas jau pernai. Minėtą dviračių taką tvarkys UAB „Aukštaitijos traktas”. Takas su pakeista danga, naujais žymėjimais, suoliukais, šiukšlių dėžėmis uteniškiams, ir einantiems, ir važiuojantiems dviračiais aplankyti artimųjų kapų, pradės tarnauti jau šiemet. Taku bus galima pėdinti ar važiuoti dviračiu ir toliau: iki pat Sirutėnų.

Dar vienas dviračių takas sujungs Aušros–Aukštakalnio gatvių sankryžą su Užpalių gatve. Tiksliau, tai bus dviračių-pėsčiųjų takas, kuriame bus paklota nauja trinkelių danga ir kuris taps puikia jungtimi su Dauniškio gimnazijos stadionu. Šį bus galima sėkmingai pasiekti ne tik pėstute, bet ir dviračiais.

„Kaip matome, mieste dviračių takų infrastruktūra kurti yra baigiama, – sakė Nerijus Malinauskas. – Dviračių takai saugūs, pažymėti, jungiantys į vieną tinklą visą miestą. Tad pats laikas uteniškiams išlipti iš automobilių ir sėsti ant dviračių. Tai – ir sveikata, ir judėjimas, ir laiko bei šeimos biudžeto taupymas, ir kiti malonumai. Juoba kad užmiestyje taip pat yra puikių dviračių takų. Puoselėdami tradiciją kuo daugiau važinėti dviračiais, galėtume tapti pirmuoju Lietuvoje dviračių miestu.“

Utenos rajono savivaldybės administracijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas