Verslininkai netruko įvertinti viešojo sektoriaus e. paslaugas

Nuo prekybininko iki vestuvių fotografo, nuo elektriko iki renginių organizatoriaus – visi smulkieji, vidutiniai ar stambieji verslai jau gauna naudos iš internetu teikiamų įvairių Lietuvos viešojo sektoriaus paslaugų. Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšomis įgyvendinus projektą „Administracinių procedūrų, susijusių su valstybės ir savivaldybių institucijų ir įstaigų išduodamais leidimais, perkėlimas į elektroninę terpę” gerokai palengvinta verslininko dalia.

„Iki šiol verslininkams reikėdavo gaišti brangų laiką kreipiantis dėl verslo leidimų į įvairias valstybės ir savivaldybių institucijas. Tam tekdavo sugaišti vidutiniškai tris valandas.
Dėl šio neefektyviai praleisto laiko valstybė ir verslas kasmet prarasdavo milijonus. Dabar reikalingus leidimus galima gauti vos prisėdus prie kompiuterio. Svetainėje www.epaslaugos.lt užtenka užpildyti prašymą ir, jei reikia, už norimą leidimą ar pažymą susimokėti per elektroninę bankininkystę. Ir tai viskas”, – naujas galimybes dėstė VšĮ „Versli Lietuva” projektų vadovė Asta Lingytė.
VšĮ „Versli Lietuva” kartu su partneriais – Informacinės visuomenės plėtros komitetu prie Susisiekimo ministerijos (IVPK), Kauno miesto, Alytaus miesto ir Ignalinos rajono savivaldybių administracijomis – įgyvendino projektą, kurio metu siekta perkelti į internetą valstybės teikiamas paslaugas verslui.
Jei prireikė gauti prekybos ar renginio organizavimo leidimą, norite dėti lauko reklamą ar pan., visi reikalingi veiksmai: užsakymas, dokumentų teikimas, paslaugos apmokėjimas, licencijos ar leidimo išdavimas nuo šiol gali būti atliekami internetu, nes į elektroninę erdvę perkelta 116 prašymų formų.
E. paslaugos gerokai sumažino verslo subjektams tenkančią administracinę naštą, paslaugų gavimo procesas verslininkui tapo daug greitesnis ir patogesnis, galima stebėti paslaugos teikimo būseną.
Visi būtini dokumentai rengiami atskiroms institucijoms tarpusavyje bendraujant tiesiogiai, išnaudojant valstybės informacinių išteklių sąveikumo platformos (VIISP) suteikiamas duomenų mainų ir paslaugų procesų konstravimo galimybes. Tokias galimybes suteikė VIISP standartiniai platforminiai įrankiai, kuriais naudojantis e. paslauga nuo jos projektavimo iki galutinio rezultato buvo sukuriama greičiau ir efektyviau. Atsižvelgiant į tai, institucijoms nebereikėjo papildomų resursų atskirai diegiant savo e. paslaugų kūrimo ir teikimo sistemas, todėl, IVPK skaičiavimais, įgyvendinus šį projektą valstybė jau sutaupė beveik 32 mln. eurų (110 mln. litų).
„Projektas baigėsi gegužės mėnesio pabaigoje, todėl užsakymų procesas dar nėra įsibėgėjęs. Vis dėlto, verslininkai naudojasi internetinėmis paslaugomis. Birželio mėnesį buvo 21 užsakymas, o liepą – 86 užsakymai ir kiekvieną mėnesį skaičius auga”, – kalbėjo A. Lingytė.
„Pokytis jau yra ir jis tik stiprės – verslas intensyvins naudojimąsi e. paslaugomis, tai, savo ruožtu, prisidės prie administracinės naštos verslui mažinimo, verslo procesų efektyvinimo, taip pat ir valdžios institucijų geresnio darbo”, – sakė A. Lingytė.

VšĮ „Versli Lietuva” inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas