Geras derlius priklauso ir nuo žinių, ir nuo sėklų

Sėklomis geriausia pradėti rūpintis jau nuo ankstyvo pavasario. Kaip nepasiklysti ir išsirinkti tai, ko jums reikia, patarė parduotuvės „Geras derlius” vadovė Lina Babelienė.
Šią parduotuvę, esančią J. Basanavičiaus g. 89, Utenoje, šalia Utenos turgavietės, gerai žino daugelis uteniškių. Dvidešimt metų patirtis prekiaujant trąšomis ir sėklomis, agronomo specialybė ir nuolatinis tobulinimasis leidžia kompetentingai patarti kiekvienam, siekiančiam turėti savo daržą ar sodą. Taigi šįkart – apie pomidorus, agurkus, burokėlius ir laikraščio „Utenos diena” vyr. redaktoriaus Vytauto Ridiko labai mėgstamus ridikėlius.

Aukštaūgiai pomidorai
Berberana H. Labai ankstyvi, labai derlingi. Gerai mezga ir per karščius, ir esant dideliam oro drėgnumui, jie atsparūs ligoms. Vaisiai užauga iki 280–320 g, yra mėsingi, labai skanūs. Belle H. Taip pat ankstyvi, derlingi, puikiai mezga ir aukštoje temperatūroje. Šie pomidorai atsparūs ligoms. Vaisiai dideli, 180–220 g, labai skanūs. Marissa F1. Ankstyvi, itin derlingi, tačiau jie dera iki vėlyvo rudens. Taip pat atsparūs ligoms. Vaisiai kiek mažesni, 150–170 g, skanūs, nuskinti laikosi 2 savaites. Astona H. Ankstyvi, labai derlingi, gerai mezga ir vėsesniu oru. Labai atsparūs ligoms. Vaisiai patrauklios vidinės ir išorinės spalvos, 170–190 g svorio, ilgai laikosi nuskinti, atsparūs įtrūkimams. Menhir H. Ankstyvi, puikiai mezga ir aukštoje temperatūroje bei yra atsparūs ligoms. Vaisiai neturi žalių dėmių prie pagrindo, sveria 160–190 gramų, puikios spalvos, atsparūs įtrūkimams, jie gerai išsilaiko nuskinti. Torun H. Tai naujas, vidutinio vėlyvumo, derlingas hibridas. Pradeda derėti po 70 dienų nuo daigų pasodinimo. Puikiai mezga ir aukštoje temperatūroje bei yra atsparūs ligoms. Vaisiai šiek tiek suploti, patrauklios spalvos, puikaus skonio.

Riboto augimo pomidorai
Magnus F1. Ankstyvi, 2 m aukščio. Augalas turi stiprią šaknų sistemą, todėl galima auginti dviem stiebais. Atsparūs ligoms, o vaisiai užauga iki 160–180 g svorio yra tvirti ir blizgantys. Marfa F1. Taip pat ankstyvi. Augalas turi stiprią šaknų sistemą, todėl galima auginti dviem stiebais. Gerai mezga ir žemesnėje temperatūroje ir yra atsparūs ligoms. Vaisiai būna iki 130–150 g, blizgantys, labai skanūs ir neskyla bei lengvai skinasi. Tomsk F1. Tai naujas, vidutinio vėlyvumo žemaūgis „mėsingų” tipo hibridas. Gerai mezga net ir vėsią, drėgną vasarą ir yra atsparūs ligoms. Vaisiai be žalios dėmelės, apie 200 g svorio, puikaus skonio ir išskirtinio aromato.

Agurkai
Madita H. Tai labai ankstyvi ir itin derlingi, savidulkiai agurkai. Tinka auginti lauke ir šiltnamyje. Augalas mažai lapuotas, todėl jį lengviau prižiūrėti. Atsparus ligoms. Vaisiai tamsiai žali, nekartūs, juos galima rauginti ir marinuoti. Šie agurkai tinkami sėti ir vasaros viduryje rudens derliui. Bettina H. Labai ankstyvi kornišonų tipo savidulkiai agurkai, užauginantys rekordišką derlių. Pakenčia šviesos trūkumą. Augalai mažai šakojasi ir yra atsparūs ligoms. Vaisiai ilgai laikosi nuskinti, nekartūs, tinka marinuoti ir rauginti. Tinkami sėti ir vasaros viduryje rudens derliui. Delpina H. Šie agurkai yra vidutinio ankstyvumo, labai derlingi ir yra savidulkiai. Vaisiai nekartūs, labai skanūs, pasiekę 10–12 cm ilgį pradeda augti lėčiau. Tinka marinuoti ir rauginti bei yra atsparūs ligoms. Juos galima auginti lauke ir šiltnamiuose. Satina H. Tai naujas, ankstyvas kornišonų tipo savidulkis hibridas, auginimui lauke ir šiltnamyje. Minkštimas traškus, vaisiai gerai laikosi nuskinti. Idealiai tinka marinavimui ir raugimui. Viename mazge augalai suformuoja 3–4 vaisius ir yra atsparūs ligoms. Tinkamas sėti ir vasaros viduryje rudens derliui.

Morkos
Carvejo F1. Tai ankstyvas, naujas, Nanto tipo hibridas. Šakniavaisiai cilindriniai, lygūs, vienodi, apie 18 cm ilgio ir yra tvirti, nelūžta, todėl tinka plauti. Gero skonio. Lapija stipri, todėl stambius šakniavaisius lengva rauti. Itin derlinga. Nors šios morkos ankstyvos, bet tinka ir sandėliuoti. Nantes 2 Tito. Vidutinio ankstyvumo, 100–110 d. Šakniavaisiai 19–22 cm ilgio, ryškiai oranžinės spalvos, gražios formos. Tinka parduoti šviežias, plauti ir sandėliuoti. Tinkama auginti sunkiuose dirvožemiuose. Baltimore H. Augimo trukmė 100 – 105 d. Šakniavaisiai dideli, sultingi ir intensyvios spalvos, šios morkos labai tinka sultims bei atsparios ligoms. Tinka auginti sunkiame dirvožemyje. Sėti reikia giliai, šiek tiek rečiau, nes šakniavaisiai užauga stambūs – ilgi ir stori. Berlin H. Augimo trukmė apie 113 dienų. Šakniavaisiai užauga ilgi ir stambūs (daugiau nei 200 g), sultingi, saldūs, ryškios spalvos. Rekomenduojama sultims gaminti ir puikiai laikosi per žiemą. Belgrado H. Augimo trukmė apie 110 dienų. Labai greitai auga. Šakniavaisiai ilgi, stambūs, labai skanūs. Šerdis nedidelė. Pasėjus šias morkas anksti, galima rauti kaip ankstyvą derlių. Jos atsparios ligoms ir gerai sandėliuojasi. Romance H. Tai naujas, vėlyvas hibridas, išsiskiriantis ypač saldaus skonio morkomis. Vegetacijos trukmė – apie 120 dienų. Galima kasti ir ankstyvam naudojimui, nes dar vasarą užauga dideli šakniavaisiai. Šis hibridas Britanijoje yra laimėjęs „Skaniausios 2012 metų morkos” apdovanojimą.
Burokėliai. Forono. Vienasėklė-dvisėklė veislė, todėl nereikia retinti. Šakniavaisiai cilindro formos, tamsiai raudoni, tinka sultims gaminti. Gerai sandėliuojasi.
Ridikėliai. Ricardo H. Greitai augantis hibridas. Tinka auginti pavasarį, vasarą ir rudenį lauke. Šakniavaisiai dideli, iki 55 mm diametro, atsparūs trūkinėjimui, ilgai neišpursta, nesumedėja ir išlaiko prekinę išvaizdą. Atsparūs ligoms.

Šių sėklų galima įsigyti įmonės „Gero derliaus” parduotuvėje „Prekės sodininkams ir daržininkams”, esančioje J. Basanavičiaus g. 89, Utenoje. Dirbame šiokiadieniais 8.30–14 val., šeštadienį 8–12 val. Tel. (8 389) 44 631.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas