Šį savaitgalį Vilniuje pakvips pomidorais ir aliejumi: vyks „Ispaniškos atostogos“

Lėti ispaniški pusryčiai, iškylos su paelija ir sangrija, vakarai su aistringais lotyniškais šokiais – taip vilniečiai ir miesto svečiai kviečiami praleisti ateinantį savaitgalį. Nuo penktadienio iki sekmadienio Vilniuje vykstančių „Ispaniškų atostogų” programoje daug dėmesio bus skiriama šokiams, ispaniškai maisto kultūrai, šeimų pramogoms atvirose erdvėse, pažintinėms ekskursijoms ir netikėtiems meno projektams.

 Flamenkas, Maljorka ir Žygimanto Augusto portretas

 „Ispaniškų atostogų“ pradžia penktadienio vakarą taps šeimų piknikas Lietuvos vaikų ir jaunimo centro amfiteatre. Lietuvos vaikų ir jaunimo centras mažuosius ir suaugusiuosius pikniko metu kvies nusikelti į saulėtąją Maljorką – ragauti tradicinių šios salos saldumynų, ispaniškosios paelijos, gurkšnoti nealkoholinės sangrijos. Taip pat visų lauks flamenko pamoka ir spalvingas šio šokio meistrų pasirodymas, vyks kūrybinės ispaniškų puošmenų dirbtuvės.

Šventinį savaitgalį Stiklo kvartale bus atidengtas Lietuvos didžiojo kunigaikščio bei Lenkijos karaliaus Žygimanto Augusto ir karalienės Barboros Radvilaitės viso ūgio portretas. Jį Žygimanto Augusto 500-ųjų gimimo metinių paminėjimo proga nutapė talentinga tapytoja Miglė Kosinskaitė. Portretas bus eksponuojamas pastate, kuriame XVI a. buvo įsikūrusi pirmoji Vilniaus spaustuvė.

Atskleis ispanų ir lietuvių ryšius

Jei kas svajoja išmokti ispanų kalbos, šis savaitgalis bus pati tinkamiausia proga tai pradėti. Vyks įvairiausios šios kalbos pamokos skirtingose miesto erdvėse. Vienas netradicinių būdų – mokytis pagrindinių ispaniškų žodžių ir frazių ekskursijų metu. Būtent tokią galimybę siūlys Vilniaus miesto gidai, savaitgalį atskleisiantys Vilniaus sąsajas su Ispanija.

Savaitgalį bus surengta daugiau nei dvidešimt teminių ekskursijų. Tarp jų – ekskursijos su ispanų kalbos pamokomis pradedantiesiems „iUn café, por favor!“, taip pat – „Vilnius ispaniškai“, „Ispaniškų pėdsakų Vilniuje beieškant“, „Hola, Vilniau!“ ir kitos.

Pomidorai, aliejus ir „valgyk, kiek telpa“

Nors Vilniuje pomidorais nesimėtysime, bet bus išradingai paminėtas žymusis Ispanijos pomidorų mūšio festivalis „La tomatina“. Užupio meno inkubatorius penktadienį ir šeštadienį kvies aplankyti draugišką aplinkai pomidorų parodą, susipažinti su įvairiomis pomidorų rūšimis, jų kilme, pažvelgti į pomidorą kaip į meno objektą ir pažaisti išradingus „pomidorinius“ žaidimus.

Tikrą Ispaniją visą savaitgalį bus galima atrasti ir Didžiojoje gatvėje – čia svečių lauks vakarėlis po atviru dangumi su šokiais ir ispaniškais patiekalais, lauko turgus, kuriame bus galima nusipirkti kumpių, sūrių, gėrimų ir kitų Ispanijos gastronomijos gardėsių, bei tradiciniai ispaniški vėlyvieji pusryčiai – bus galima valgyti tiek, kiek telpa. Šią programą organizuoja restoranas „El Mercado“.

Apie Ispanijos kultūrą bus galima sužinoti ir žiūrint rinktinius šios šalies filmus. Šeštadienį ir sekmadienį Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje bus nemokamai rodomi filmai „Trumanas“, „Mama“ ir „Chaenas – ypač tyro aliejaus kraštas“. Pastarajame pasakojama apie nuo Ispanijos neatsiejamą alyvuogių aliejų – kaip jis gimsta, kokie iššūkiai laukia augintojų ir kur spaudžiamas bene geriausias aliejus. Visa „Ispaniškų atostogų“ programa skelbiama tinklalapyje www.atostogosvilniuje.lt.

Visą vasarą „Atostogų Vilniuje“ savaitgaliais siūlomos nuolaidos nakvynei, pramogoms, ekskursijoms ir maitinimui. Pigiau bus galima ir atvykti į Vilnių – nuolaidas suteikia projekto partneriai „LG Keleiviams“, „Kautra“, „BusTuras“, „Citybee“. Pigų automobilių statymą Vilniaus centre pasiūlys „Unipark“. Informacijos apie nuolaidas ir specialius pasiūlymus galima rasti projekto svetainėje, jais pasinaudoti bus galima su specialiu promo kodu „IspanijaVilniuje“.

Medžiaga parengta pagal Vilniaus miesto savivaldybės užsakymą. Turinys apmokėtas.

 

 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas