Verslo klientų konsultavimui įdarbino robotą

Energetikoje vis dažniau pritaikomos skaitmeninės technologijos gerina ir gamtinių dujų vartotojų aptarnavimą. Gamtinių dujų prekybos ir tiekimo bendrovė „Lietuvos dujų tiekimas“, priklausanti „Lietuvos energijos“ įmonių grupei, verslo klientams aptarnauti sukūrė robotizuotą savitarnos sistemą, kuri operatyviai informuoja apie dujų vartojimo bei sisteminių paslaugų naudojimo apimtis.

Robotas, vardu Linas, perėmė dalį įmonės konsultantų funkcijų ir, analizuodamas beveik realaus laiko duomenis, dalina klientams patarimus bei prognozuoja ateities tendencijas.

„Lietuvos energijoje” nuolat ieškome veiklos efektyvumo receptų. Šiuo metu aktyviai diegiame veiklos meistriškumo – LEAN programą, taip pat skaitmenizuojame procesus. „Lietuvos dujų tiekimo” pristatyta robotizuota verslo klientų savitarnos sistema – vienas iš tų visuomenei ir klientams matomų produktų, kuris mūsų klientams padės taupyti laiką bei gerinti rodiklių kontrolę”, – teigė „Lietuvos dujų tiekimo” valdybos pirmininkas, „Lietuvos energijos” gamybos ir paslaugų direktorius Dominykas Tučkus.

„Dujų tiekimas tampa vis labiau kompleksiška paslauga, kuriai valdyti reikia žinių. Plėsdami priemones, skirtas patobulinti aptarnavimą, svarbiausiu tikslu keliame pagalbą klientams kontroliuojant sąnaudas energijai ir taupant jų laiką.

Kadangi duomenys plūsta kone realiu laiku, pasitelkėme robotizuotą savitarnos sistemą jiems apdoroti, interpretuoti ir kuo operatyviau pateikti klientams esmines žinutes. Robotas pasirinktas kaip patraukli forma verslo klientams pranešti naujienas, kurios gali padėti sprendžiant dėl efektyvaus dujų vartojimo bei kontroliuojant išlaidas”, – sakė „Lietuvos dujų tiekimo” Komercijos departamento direktorius Haroldas Nausėda.

Jis pabrėžė, kad naujoji savitarnos sistema yra unikali ir savo srityje neturi analogo.

Prognozuoja įvykius ir įspėja iš anksto
Svarbu, kad robotas pranešimus teikia ne tik po įvykusio fakto, o suformuoja žinią dar prieš jį, patardamas, kokių veiksmų galima imtis.
„Verslui bene svarbiausi yra vartojimo bei sisteminių pajėgumų naudojimo duomenys. Pavyzdžiui, artėjant prie užsakytų perdavimo pajėgumų ribos, robotas apie tai informuos. Klientas galės užsisakyti trumpalaikius papildomus pajėgumus ir taip nepermokėti už neplanuotą perviršį. Panašiai su suvartojamų dujų kiekiu, nes jei yra galimybių kontroliuoti gamybos procesus ir reguliuoti dujų poreikį, verslas galės tą padaryti”, – tvirtino H. Nausėda.

Atnaujinta savitarnos sistema papildyta vadinamuoju „monitoringo kambariu”, kuriame įdiegti analizės įrankiai, leidžiantys patogiai stebėti ir vertinti paslaugų naudojimą, taip pat analizuoti kaštus bei sumokamus mokesčius.

„Nebeįsivaizduojame savo gyvenimo be elektroninės bankininkystės ar specializuotų verslo valdymo sistemų. Rodikliai padeda suprasti situaciją, priimti sprendimus ir operatyviai reaguoti. Savo klientams norime perteikti tai, ką geriausiai išmanome patys, todėl ir atnaujinome sistemą, paversdami ją tarsi elektronine baltąja lenta svarbiausiems rodikliams stebėti. Skaitmeninė energetika yra tai, į ką sparčiai judame savo veikloje”, – įsitikinęs „Lietuvos dujų tiekimo” Komercijos departamento direktorius.

Klientai gali kontroliuoti išlaidas
Modernios savitarnos sistemos privalumus pabrėžia ir „Jonavos grūdų” Energetinės tarnybos vadovas Saulius Jotauta.

„Kasdienės apskaitos skaitikliai leidžia kiekvieną dieną stebėti ir sekti, kiek dujų išnaudojome. Mums nereikia laukti mėnesio pabaigos, kad pamatytume duomenis”, – sakė jis.

Pasak valstybės valdomos grūdų bendrovės, kuri, be kita ko, Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūros pavedimu paruošia bei saugo intervencinius grūdus, atstovo, tai svarbu ir dėl finansų valdymo.

„Mes grūdų džiovinimo įrenginiams naudojame gamtines dujas, o jų sunaudojimą galime matyti realiu laiku. Suvartojamų dujų stebėjimas leidžia mums planuoti tam tikrus finansinius aspektus ir padeda kontroliuoti biudžetą”, – teigė S. Jotauta.

Tuo tarpu AB „Grigeo Klaipėda” Šiluminės grupės vadovas Andrius Smaguris teigia, kad dar vienas sistemos privalumas – galimybė matyti prognozuojamas dujų kainas.

„Pats kiekvieną dieną savitarnos sistema naudojuosi ir stebiu parametrus – kiek suvartojame, kaip vartojame, kiek mums tai kainuoja. Labai svarbu tai, kad sistemoje galima matyti, kokia prognozuojama dujų kaina artimiausioje ateityje. Tai leidžia labai motyvuotai planuoti procesus, prognozuoti gamybos apimtis ir taip savo ruožtu sutaupyti”, – teigia A. Smaguris.

Pasak „Lietuvos dujų tiekimo” komercijos departamento direktoriaus H. Nausėdos, verslui ypatingai svarbu kontroliuoti sąnaudas energijai, nes jos gamyboje yra vienos didžiausių, todėl ir galimi sutaupymai yra reikšmingi.

„Lietuvos dujų tiekimo” inf.

Daugiau: NAV sistemos

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas