Turistus padeda pritraukti ir Hario Poterio kambarys

Antalieptėje (Zarasų r.) įsikūrusi VšĮ „Inovatorių slėnis“ yra puikus pavyzdys, kaip susitelkusi bendruomenė sugeba ne tik spręsti problemas, bet ir užsiimti  verslu. Ir ne bet kokiu verslu, o socialiniu – įvairi veikla sukuria darbo vietų, kurių trūksta regione, o iš gautų pajamų gerinamos bendruomenės gyvenimo sąlygos ir plėtojama įdomi veikla.

Aplankė pirmieji turistai
„Inovatorių slėnio“ ištakos siekia 2012 m., kai šioje vietoje pradėta pirminė veikla. Tvirtesnį pagrindą slėnis įgavo 2015 m., tada VšĮ Nacionalinio socialinės integracijos instituto iniciatyva jis įgavo juridinę formą. Vieta, kaip pasakojo programos koordinatorė Urtė Žukauskaitė-Zabukė, buvo įkurta mokymuisi, švietėjiškai veiklai ir darbui, tačiau pradėjus veikti atsirado naujų iššūkių.

Vienas iš jų – kaip sukurti įvairią veiklą ir darbo vietų, kurios galėtų pritraukti žmonių ir sujungtų švietimo, aplinkosaugos ir verslo sritis. „Inovatorių slėnyje“ buvo įkurtos kelios nakvynei patogios vietos. Autentiškame XVIII a. vienuolyne yra 60 lovų ir dar 90 čiužinių, todėl čia gali įsikurti apie 150 žmonių. Jie čia gali mokytis bitininkystės, įvairių amatų, dalyvauti neformalaus ugdymo veiklose (žmogaus teisės, kritinis mąstymas, socialinis verslas, komandos formavimas) ar tiesiog ilsėtis – veiklų įvairovė vien pernai pritraukė 1500 žmonių. Atrodo, programos iniciatorių įdirbis ir mintys nenuėjo veltui, nes šiemet Antalieptėje jie sulaukė ir pirmųjų turistų. Kas juos čia priviliojo?

„Sustoję kelioms valandoms jie užsuko į vienuolyną, jame įrengtą slaptą Hario Poterio kambarį, kartu su gidu aplankė bažnyčios rūsius bei vienuolyno parką. Šiemet jau sulaukėme bemaž 400 lankytojų“, – rezultatais džiaugėsi koordinatorė. Tokia veikla leidžia atnaujinti miestelio infrastruktūrą. Atvertos apleisto pastato – buvusios vienuolių daržinės, sovietiniais metais tapusios mokyklos sporto sale, – durys. Daržinė pabuvo ir šokių aikštele, ir įspūdinga kino sale.

Atvyksta ir jaunimas, ir šeimos
U. Žukauskaitė-Zabukė dėstė, kad pagrindinė slėnio koncepcija – kuo daugiau įdomios, skirtingos veiklos bei žmonių vienoje vietoje. Vasarą vykę renginiai – „BizZz 2017“, Lietuvos moksleivių sąjungos organizuotas suvažiavimas bei VšĮ „Meno avilys“ kasmet rengiama kino stovykla – sulaukė po pusantro šimto svečių.

2017 metai buvo paskelbti jaunimo savanorystės metais, tad buvo įgyvendintas projektas „Mokymosi evoliucija“, kur jauni žmonės savo kailiu išbandė, ką reiškia savanorystė. Tarptautiniai savanoriai įgyvendino projektą „Image mapping”, kuris leido į gražiausias Antalieptės parko vietas žvelgti tarsi į gyvą paveikslą. Prie kiekvieno rėmelio pateikiamas atitinkamas istorinis aprašymas apie teritoriją lietuvių ir anglų kalbomis. Tokia visapusiška veikla pritraukia žmones net iš kitų valstybių, o tai pagyvina kultūrinį ir socialinį vietos gyvenimą.

„Štai šiemet į miestelį pusei metų atsikraustė šeima iš Ukrainos. Šie jauni žmonės entuziastingai prisideda prie vykdomų veiklų, įgyvendina savo projektus ir idėjas, mezga pažintis su vietiniais gyventojais – vaikams veda užsiėmimus, o su suaugusiaisiais keičiasi uogienėmis“, – pasakojo pašnekovė.

Pasak U. Žukauskaitės-Zabukės, į slėnio veiklą įsitraukia įvairūs žmonės. Dažniausiai tai jaunuoliai, kurie dalyvauja kultūrinėse programose. Ekskursijos po apylinkes populiarios tarp šeimų bei senjorų.

Plečia veiklą
Slėnio kūrėjai nesustoja ir plečia veiklą – pavyzdys gali būti laboratorija „Medus“. „Ši laboratorija atvira ištisus metus, joje veikia 38 darbo ir gyvenimo vietos. Daugiau kaip pusę ploto užima bendro naudojimo erdvės, pritaikytos renginiams ir mokymams. Kambariuose stovi čia pat pagaminti baldai iš ekologiškų ir tvarių medžiagų. Juos sumeistrauti padėjo savanoriai architektai bei vietiniai meistrai“, – apie naujausią erdvę pasakojo U. Žukauskaitė-Zabukė.

Už uždirbtus pinigus gerinama miestelio infrastruktūra, gyventojai sulaukia ir įdomių renginių. Štai buvo atsivežtos dvi savanorės kirpėjos iš Vilniaus, o gyventojai pakviesti keisti savo įvaizdį. Apsikirpti atvyko 18 žmonių. Vieniems tai buvo įprasti pokyčiai, kitiems – kartą per penkerius metus įvykstantis nuotykis.

Info blokas

Socialinis verslas – vis svarbesnis

Socialinio verslo idėjos pasaulyje pradėjo plisti praėjusio šimtmečio pabaigoje ir kai kuriose valstybėse jos yra itin populiarios. Šiandien kas ketvirta nauja bendrovė Europoje yra socialinis verslas, o tokio tipo įmonės sukuria apie 10 proc. Europos Sąjungos bendrojo vidaus produkto. Socialinio verslo organizacijomis laikomos tokios organizacijos, kurios savo veikla siekia socialinio ar bendrojo visuomenės intereso arba savo uždarbį investuoja, kad įgyvendintų socialinius siekius.

Siekdama skatinti socialinio verslo kūrimąsi šalyje, Ūkio ministerija yra numačiusi konkrečias priemones, kurias įgyvendinus bus sukurta socialiniam verslui palanki teisinė aplinka, finansinė ir mokestinė paramos sistema, taip pat tai skatins socialinio verslo kultūros formavimąsi ir žinomumo didinimą.

Ūkio ministerijai pavaldi VšĮ „Versli Lietuva“, kartu su projekto „Kurk Lietuvai“ ekspertais, surengė ne vieną su socialinio verslo plėtra susijusį renginį regionuose, taip pat parengė ir visuomenei pateikė socialinio verslo gidą – informaciją, kaip plėtoti socialinį verslą Lietuvoje, kokius kriterijus socialinis verslas turi atitikti pagal gerąją Europos Sąjungos socialinio verslo praktiką.

Daugiau informacijos apie socialinį verslą ir aspektus, į kuriuos reikia atsižvelgti jį kuriant, rasite Ūkio ministerijos tinklalapyje www.ukmin.lrv.lt, skiltyje „Socialinis verslas“.

 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas