Lietuvoje daugėja įvežtinių dengė karštligės atvejų

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, šiais metais Lietuvoje užregistruoti 4 įvežtiniai dengė karštligės atvejai. Susirgusiųjų kelionių kryptys – įvairios (Maldyvai, Tailandas, Šri Lanka). Iš viso 2010–2016 m. Lietuvoje užregistruota 18 įvežtinių atvejų.

ULAC medikai primena, kad dengė karštligė paplitusi tropiniuose ir subtropiniuose pasaulio kraštuose. Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro duomenimis, Amerikoje ir Karibuose nuo šių metų pradžios iki kovo 27 d. iš viso užregistruoti 50 172 dengė karštligės atvejai, iš jų daugiausia – Nikaragvoje, Kolumbijoje, Peru. Brazilijoje. 2016 m. užregistruoti net 1 500 535 ligos atvejai. Azijoje 2017 m. daugiausia jų registruojama Malaizijoje ir Šri Lankoje. Tailande nuo metų pradžios iki balandžio 3 d. užregistruoti 3 685 ligos atvejai.

Dengė karštligė – ūmi virusinė uodų pernešama liga, kurią sukelia dengė virusas, priklausantis Flaviviridae šeimai.

Ligos inkubacinis periodas – 3–14 d. Liga pasireiškia karščiavimu, galvos, sąnarių, raumenų skausmais, bėrimu, pykinimu ir vėmimu. Dažniausiai dengė karštlige sergama lengvai, kartais pasireiškia ir sunkesnė ligos forma – dengė hemoraginė karštligė (DHK)/dengė šoko sindromas). 40–80 proc. karštligės atvejų ligos požymiai gali ir nepasireikšti.

ULAC primena, vakcinos nuo dengė karštligės nėra.

Keliautojams, vykstantiems į endemines dengė karštligės teritorijas, ULAC medikai rekomenduoja saugotis uodų įgėlimų:

  • naudoti repelentus pagal ant pakuotės nurodytas instrukcijas;
  • vilkėti marškinius ilgomis rankovėmis, mūvėti ilgas kelnes, ypač dienos metu, nes virusą nešiojantys uodai (Aedes) yra aktyvūs ir dienos metu;
  • miegoti ar ilsėtis nuo uodų apsaugotuose ar kondicionuojamuose kambariuose, kitu atveju – naudoti tinklelius nuo uodų dienos ir nakties metu;
  • 3–14 dienų po kelionės pradėjus karščiuoti, atsiradus sąnarių, raumenų ir galvos skausmams, kraujavimui ir kt., būtina nedelsiant kreiptis medicininės pagalbos ir informuoti gydytoją apie buvusią kelionę.

ULAC inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas