Pirmieji šių metų kvietimai protezuoti dantis pasieks uteniškius

Panevėžio teritorinė ligonių kasa (TLK) išsiuntė pirmuosius šių metų kvietimus protezuoti dantis asmenims, laukiantiems eilėje ligonių kasų lėšomis apmokamo dantų protezavimo. Kvietimai išsiųsti 341 Utenos ir 510 Panevėžio apskričių gyventojų.

Daugiausia kvietimų išsiųsta laukiantiesiems eilės Panevėžio mieste – 240. Utenos rajono gyventojams išsiųsta 100, Rokiškio rajono ir Visagino miesto – po 70, Panevėžio ir Anykščių rajonų – 60 kvietimų. Jų taip pat sulaukė po 50 Pasvalio ir Biržų, 41 Molėtų, po 40 Kupiškio ir Ignalinos, 30 Zarasų rajonų gyventojų.
Panevėžio TLK ragina gyventojus, laukiančius eilėje dantų protezavimo (įrašytus į laukiančiųjų sąrašą) pasitikrinti savo pašto dėžutes. Kvietimai siunčiami registruotais laiškais, įteikiamais gyventojams į rankas, todėl pašto dėžutėje reikia ieškoti ne TLK laiško, o pašto pranešimo. Jei pašto darbuotojas asmens, kuriam adresuotas laiškas, neranda, dėžutėje paliekamas informacinis lapelis su nurodymu atvykti į paštą. Neatsiimti kvietimai grįžta atgal į ligonių kasą ir pakartotinai nebesiunčiami, o gyventojai išbraukiami iš dantų protezavimo eilės.
Per 3 mėn. nuo pranešimo išsiuntimo dienos gyventojui nesikreipus į gydymo įstaigą dėl dantų protezavimo paslaugos suteikimo arba nesikreipus į ligonių kasą dėl šios paslaugos atidėjimo, kviečiamasis išbraukiamas iš sąrašo bei informuojamas apie tai paštu. Iš sąrašo išbraukiami ir tie, kuriems siųsti kvietimai, nepasiekę adresato, grįžta dėl pasikeitusių gyventojų adresų, jei asmenys apie tai neinformuoja ligonių kasos.
Primename, kad nuo 2016 m. lapkričio 1 d. įsigaliojo dantų protezavimo paslaugų teikimo ir išlaidų kompensavimo iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (toliau – PSDF) biudžeto tvarkos pakeitimai. Jais vadovaujantis, vaikams dantys protezuojami pagal griežčiau apibrėžtus kriterijus ir kai kuriais atvejais už mažesnę nei nustatytą maksimalią sumą.
Asmenims, kurie iki 2016 m. lapkričio 1 d. yra gavę pažymą apie teisę gauti dantų protezavimo paslaugas, dantys turi būti baigti protezuoti iki 2019 m. gruodžio 31 d. Pakartotinai į TLK sąrašą suaugusieji gali būti įrašyti ne anksčiau kaip po 3 metų nuo dantų protezavimo arba nuo paslaugų išlaidų kompensavimo dienos.
Panevėžio TLK sulaukia gyventojų skundų dėl nekokybiškų, burnoje nesilaikančių, dantenas spaudžiančių protezų, lūžtančių plokštelių, dėl to, kad gydymo įstaigos, teikiančios dantų protezavimo paslaugas, neteikia garantijų atliktoms paslaugoms. Atkreipiame dėmesį, kad su šiomis pretenzijomis reikia kreiptis į dantų protezavimo paslaugą suteikusį gydytoją, gydymo įstaigos administraciją arba, jei ten neišsiaiškinama, į Lietuvos Respublikos odontologų rūmų atstovą savo apskrityje.
Taip pat pabrėžiame, kad priėjus eilei, dantų protezavimo paslaugos turi būti suteiktos per 3 metus, tačiau suaugusiesiems laukti dantų protezavimo paslaugos arba kompensacijos už dantų protezavimą savo lėšomis, tenka gana ilgai.
Iš viso 2017 m. Panevėžio TLK veiklos zonos gyventojų dantims protezuoti skirta daugiau kaip 1,9 mln., t. y. kone 0,5 mln. Eur daugiau nei 2016 m. Skirti papildomų lėšų dantims protezuoti gali ir savivaldybės.

Panevėžio teritorinės ligonių kasos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas