Diskutavo burnos ir dantų priežiūros specialistai

Utenos kolegijos Burnos priežiūros specialistų rengimo centre vyko apskritojo stalo diskusija  „Dantų technikų rengimo ir profesinės veiklos aktualijos ir perspektyvos”. Diskusiją organizavo kolegijos Burnos ir dantų priežiūros katedra (vedėja Danguolė Šakalytė).

Temos aktualumą parodė gausus įvairių suinteresuotų institucijų – Sveikatos apsaugos ministerijos, Odontologų rūmų, Dantų technikų sąjungos, Sveikatos mokslų universiteto, Kauno ir Utenos kolegijų – atstovų dalyvavimas. Taip pat diskusijoje sulaukta darbdavių atstovų, dantų technikų – praktikų, kolegijos absolventų.
Diskusijos tikslas – bendrų sprendimų paieška
Renginio dalyvius pasveikinęs Utenos kolegijos direktorius prof. dr. Gintautas Bužinskas pasidžiaugė, kad jis vyksta Utenos kolegijoje ir pažymėjo, kad specialistų rengimo kokybė priklauso nuo bendrų pastangų.
Direktoriui pritarė ir kolegijos Medicinos fakulteto dekanas doc. dr. Raimundas Čepukas, pateikęs dantų technikų profesinio rengimo retrospektyvą bei atkreipęs dėmesį į šiandienos aktualijas: teisinę bazę, diskutuotiną Dantų technologijos studijų programos priskyrimą Medicinos technologijų krypčiai ir kitus klausimus.
Dekano išsakytas mintis pranešime „Dantų techniko profesijos portretas Lietuvos ir ES kontekste, teisinis reglamentavimas” pratęsė Burnos ir dantų priežiūros katedros vedėja Danguolė Šakalytė bei Odontologų rūmų tarybos narys Petras Ralys.
Kiek ir kokių dantų technikų reikia darbo rinkai, kalbėjo Dantų technikų sąjungos tarybos prezidentas Raimundas Bagdonas, apie Dantų technologijos studijų programos dabartinį dizainą ir perspektyvas – Kauno kolegijos Burnos sveikatos katedros vedėja Daiva Mačiulienė bei Utenos kolegijos Dantų technologijos studijų programos komiteto pirmininkė Zigrida Kaulinienė.
Minėti pranešimai įtraukė į aktyvias diskusijas visus susitikimo dalyvius. Šių diskusijų pagrindu  buvo priimta rezoliucija.
Rezoliucijoje – konkretūs pasiūlymai
Siekiant išspręsti probleminius klausimus, rezoliucijoje numatyta su pasiūlymais dėl dantų technikų rengimo kokybės gerinimo ir veiklos reglamentavimo kreiptis į atitinkamas institucijas.
Susitikimo dalyviai nutarė darbo grupei, kuri atnaujina Dantų techniko veiklą reglamentuojančią medicinos normą, siūlyti į šią grupę įtraukti Utenos ir Kauno kolegijų atstovus bei kitas suinteresuotas puses ir papildyti Medicinos normą punktu, nustatančiu, kad dantų technikas turi išmanyti apie veido srities protezus ir jų gamybą. Taip pat numatyta parengti raštą ir kreiptis į LR Švietimo ir mokslo ministeriją, kopiją pridedant ir LR Sveikatos apsaugos ministerijai, kad Dantų technologijos studijų programa Studijų sričių ir krypčių klasifikatoriuje būtų perkelta iš Medicinos technologijų į Burnos priežiūros kryptį.
Be to, numatyta, atnaujinant Dantų technologijos studijų programą, atkreipti didesnį dėmesį į manualinių gebėjimų ugdymą bei, bendradarbiaujant tarpusavyje, inicijuoti profesinės Dantų technologijų magistrantūros studijų atsiradimą. Profesinė magistrantūra leistų dantų technikams tęsti studijas savo specialybės rėmuose, o jos studijų turinys galėtų būti orientuotas į pedagoginių gebėjimų ugdymą, aukštesnio lygio technologijų studijavimą, medžiagotyrą ir pan.

Utenos kolegijos inf., Pauliaus Šakalio nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas