Kaip neapsinuodyti bobausiais

Grybų mėgėjai nelaukia, kol miške pradės dygti baravykai, voveraitės ar kiti žinomi ir pavojaus sveikatai nekeliantys grybai, ir renka jau pasirodžiusius pirmuosius grybus – bobausius. Grybautojai turėtų žinoti, kad šie labai kvapnūs, tačiau netinkamai paruošti grybai gali sukelti sunkų apsinuodijimą.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Utenos departamento visuomenės sveikatos specialistai primena, kad apsinuodijimą sukelia bobausiuose esanti veiklioji medžiaga giromitrinas. Giromitrinas neegzistuoja grynas, jis atsiranda vykstant hidrolizei jau išrovus grybą. Nuodas tirpus vandenyje, atsparus karščiui, tačiau verdant bobausius ilgiau nei 10 minučių pašalinama apie 99,5 procento nuodų. Nuodas labai lakus, jis ir lemia malonų ir stiprų bobausių kvapą.

Apsinuodijus bobausiais pradeda pykinti, pūsti vidurius, gali kamuoti pilvo skausmai, žmogus vemia. Pajutus minėtus apsinuodijimo grybais požymius būtina kreiptis į gydymo įstaigą. Uždelsus tai padaryti, giromitrinas gali pažeisti kepenis bei pradėti vystytis gelta, kepenų nepakankamumas. Be to, į organizmą patekęs didelis šio nuodo kiekis kenkia kraujui, jis mažiau prisotinamas deguonimi. Dėl to gali sutrikti širdies ritmas ir veikla.

Suvalgius netinkamai paruoštų bobausių, apsinuodijimo požymiai dažniausiai pasireiškia po 5–12 valandų. Kartais užvalgęs bobausių žmogus gali puikiai jaustis ir dvi paras.

Neretai grybautojai pritrūksta žinių, kaip tinkamai paruošti bobausius. Juos reikia virti tris kartus po penkias minutes. Kaskart virimo vandenį reikia nupilti ir jį pakeisti švariu. Nukoštų grybų plauti nebūtina. Taip išvirtus bobausius drąsiai galima ruošti pagal savo skonį.

Primename, kad negalima valgyti labai malonaus skonio bobausių sultinio, nes verdant grybus vandenyje išsiskiria nuodai. Nepamirškite, kad išvirus grybus būtina išvėdinti patalpą, kurioje jie buvo verdami. Svarbu žinoti, kad nuodingas ne tik grybas, bet ir garai, kurie atsiranda verdant bobausius. Verdant minėtus grybus nepamirškite atverti langą, kad patalpa greičiau išsivėdintų. Prisikvėpavus verdamų bobausių garų apsinuodijimo požymiai pasireiškia po 8–12 valandų.

Bobausis dar vadinamas pavasariniu gurmanų grybu. Bobausiai pasirodo ištirpus sniegui. Šie nekirmijantys grybai kartais painiojami su briedžiukais. Bobausio kepurėlė yra beformė, vingiuotai raukšlėta, jis išauga iki 10 cm aukščio ir iki 15 cm pločio. Jaunesnių bobausių kepurėlė būna ruda, senesnių – juodai ruda. Grybo kotas siekai iki 8 cm ilgio, dažniausiai baltas. Bobausiai auga kerpiniuose pušynuose, kirtavietėse, miškų aikštelėse, gaisravietėse.

Janina GRUZDIENĖ, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Utenos departamento Visuomenės sveikatos skyriaus Visuomenės sveikatos specialistė

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas