Donorinę širdį gabeno „Spartan“

Nacionalinis transplantacijos biuras vėl turi gerų žinių apie pastarosiomis dienomis pasikartojančią itin sėkmingą organų donorystės ir transplantacijos situaciją. Antrą kartą nuo kovo pradžios Lietuvos recipientų gyvybę gelbsti tarptautiniai donorai.

Kovo 7-ą per vieną dieną registruoti trys donorai – du paruošti Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikose, donorinius organus pasiūlė Latvija, šįkart – vaikų ligoninė.
Netektį išgyvenantys žmonės sutiko padovanoti organus donorystei, todėl Nacionalinio transplantacijos biuro koordinatoriai kovo 7-ą turėjo suorganizuoti donorinių organų atgabenimą transplantacijai. Dažniausiai donorystės procesas išsitęsia į naktį, nes atlikti donorinių organų tyrimus, parinkti tinkamus recipientus (transplantacijos laukiančius žmones), suderinti kelių šalių chirurgų eksplantologų (gydytojų, paimančių donorinius organus transplantacijai) darbą, atgabenti organus – užtrunka laiko. Situaciją sunkino nakties metas ir nepalankus oras.
Įprastai dėl skrydžio yra kreipiamasi į dvi tarnybas – Valstybės sienos apsaugos tarnybą (VSAT) ir Karines oro pajėgas (KOP). Tačiau šįkart šie sraigtasparniai talkinti negalėjo, todėl buvo ieškoma kitų išeičių – pagalbos kreiptasi į privačius asmenis, reisinius skrydžius organizuojančias bendroves. Galiausiai buvo kreiptasi į Lietuvos kariuomenę dėl galimybės šiai misijai pasitelkti karinį transportinį lėktuvą „Spartan”.
Chirurgų brigada greitosios pagalbos automobiliu nuvyko į Rygoje esančią ligoninę, iš kurios ankstyvą trečiadienio rytą kariniu lėktuvu „Spartan” gydytojai su donorine širdimi grįžo į tarptautinį Vilniaus oro uostą. Čia jau laukė greitosios pagalbos automobilis, kuris donorinę širdį ir gydytojus atvežė į Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikas.
Logistika visada yra apsunkinta, kai donorystės procesas peržengia valstybės ribas ir būtina viską kruopščiai sustyguoti. O širdies gabenimas – itin ypatinga misija, nes laiko – labai mažai: širdis naujoje krūtinėje turi pradėti plakti per penkias valandas. Todėl labai svarbu tinkamai koordinuoti ir organizuoti darbą, kad kelios tarptautinės komandos – chirurgų brigados, pilotai, oro uostų tarnybos, vairuotojai – dirbtų geranoriškai ir lanksčiai.
Trečiadienio naktį vyko ir kitų, Lietuvoje paruoštų, donorų organų koordinavimo procesas. Viskas vyko sklandžiai.

Nacionalinio transplantacijos biuro inf.

 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas