Aptarti žingsniai, būtini gimdymo ne ligoninėje teisiniam reglamentavimui

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos įsakymu sudaryta darbo grupė gimdymo ne ligoninėse klausimams nagrinėti pirmame posėdyje aptarė kitų šalių patirtį šioje srityje ir galimybes teisiškai reguliuoti šią sritį Lietuvoje.

Darbo grupės pirmininkės pavaduotoja Sveikatos apsaugos ministerijos Motinos ir vaiko sveikatos skyriaus vedėja Aušrutė Armonavičienė pasidžiaugė, kad jau pirmas posėdis buvo produktyvus ir geranoriškas, savo nuomonę, požiūrį ir siekius išsakė ne tik nevyriausybinių organizacijų, bet ir akušerių, gydytojų akušerių-ginekologų atstovai.
„Akivaizdu, kad susirinko tie, kuriems rūpi motinos ir naujagimio saugumas, kuriems rūpi užkirsti kelią galimoms sunkioms ar skaudžioms pasekmėms. Mūsų tikslas įvertinti galimybes reglamentuoti gimdymą ne ligoninėse, kokią pagalbą ir kokią kvalifikaciją turintis profesionalus akušeris gali teikti gimdyvei. Bet svarbiausia atkreipti dėmesį į vaiko teisę gimti sveikam ir gauti geriausio lygio sveikatos priežiūros paslaugas”, – pabrėžė A. Armonavičienė.
Nacionalinės šeimų ir tėvų asociacijos tarybos narys Algimantas Ramonas taip pat pasidžiaugė pirmą kartą suteikta galimybe geranoriškai diskutuoti nevyriausybinių organizacijų bei valstybinių institucijų atstovams.
„Šeima ir valstybė yra partneriai, tad šeimai svarbūs sprendimai turi būti priimami partnerystės dvasioje, – teigė A. Ramonas. – Mūsų, kaip šeimų atstovų, esminis lūkestis – gerbti moters teisę pasirinkti gimdymo vietą bei būdą ir siekti pačios geriausios pagalbos jos pasirinkime. Mūsų manymu, pagalbai gimdantiems namuose užtikrinti reikėtų sukurti tęstinės akušerinės priežiūros paslaugų modelį, apimantį pasirengimo gimdymui etapą, pagalbą paties gimdymo ne stacionare metu bei būtiniausias konsultacijas po gimdymo.”
Situacijos kitose Europos šalyse analizė parodė, kad planiniai gimdymai ne ligoninėse yra teisiškai reglamentuojami ir reguliuojami 20 Europos valstybių, tarp jų ir mūsų kaimyninėse šalyse Latvijoje, Estijoje, Lenkijoje. Posėdžio dalyviai, įvertinę kitų šalių patirtį, aptarė kokius teisės aktus būtina keisti, kad gimdymas ne ligoninėse būtų teisiškai reglamentuotas ir Lietuvoje.
Posėdyje dalyvavo darbo grupės nariai – Sveikatos apsaugos ministerijos, Lietuvos akušerių organizacijų, Natūralaus šeimos planavimo asociacijos, Lietuvos laktacijos ir žindymo konsultantų asociacijos narė, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Akušerijos ir ginekologijos klinikos, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, Nacionalinės šeimų ir tėvų asociacijos, Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos ir Valstybinės ligonių kasos atstovai. Į šią grupę įtraukti ekspertai iki 2017 m. birželio 1 d. įpareigoti įvertinti gimdymo ne ligoninėse reglamentavimo galimybes, sąlygas bei parengti gimdymo ne ligoninėse priežiūros modelį. Darbo grupei vadovauja sveikatos apsaugos viceministrė Gintarė Šakalytė.

Sveikatos apsaugos ministerijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas