Gydytoja – apie skiepais valdomas užkrečiamąsias ligas

Vis dar aktyviai reiškiantis vakcinacijos priešininkams, ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje vėl pradėjo „kelti galvą” kai kurios skiepais suvaldomos ligos. Be to, jau prasidėjo gripo sezonas. Pranašaujama, kad 2019–2020 m. sezoną ši užkrečiama liga bus itin pikta. Taip pat yra skiepų, apie kuriuos verta žinoti rizikos grupėms priklausantiems asmenims, turintiems galimybę jais pasiskiepyti nemokamai. Tai padėtų apsaugoti nuo tikrai sunkių ligų ar jų komplikacijų. Apie visa tai kalbėjomės su Utenos pirminės sveikatos priežiūros centro (toliau – Utenos PSPC) šeimos gydytoja Zina Žemčiugova.

Jau prasidėjo gripo sezonas

Gydytoja sakė, jog norėtų informuoti visus uteniškius apie skiepus, kurių jie gali prašyti atėję pas savo šeimos gydytoją. „Pirmiausia, norėčiau išvardyti tas žmonių grupes, kurioms valstybės lėšomis yra kompensuojami skiepai nuo gripo, – sakė Z. Žemčiugova. – Tai yra nėščios moterys, vyresni nei 65 metų asmenys, jaunesni nei 65 metų, bet sergantys lėtinėmis ligomis (cukralige, plaučių ligomis, padidėjusiu kraujospūdžiu ir pan.), medicinos personalas, slaugos ar globos namų gyventojai.”
Anot pašnekovės, nors nemokamų gripo vakcinų Utenos PSPC dar neturi, minėtieji asmenys gali pasiskambinti šeimos gydytojui ar į skiepų kabinetą ir pasitikslinti, kada jos bus. Delsti gydytoja nepatarė, kad nebūtų taip, jog vakcinų neliks. Šiemet, pasak gydytojos, mokama ir nemokama vakcinos yra vienodos – keturvalentės, apsaugančios ir nuo gripo A, ir nuo gripo B. Nenorintiems laukti Z. Žemčiugova siūlė pasiskiepyti mokama vakcina, kurios šiuo metu gydymo įstaiga turi pakankamai. Jos kaina – 11 eurų.
Gydytoja ypač rekomendavo nuo gripo skiepyti vaikus: „Pietų pusrutulyje gripas jau siautė, todėl, jei tikėtumėme specialistų prognozėmis, šiemet gripas bus labai piktas, pasibaigiantis sunkiomis komplikacijomis.” Anot jos, pradėti skiepyti galima vyresnius nei 6 mėnesių kūdikius. Nuo vienų iki devynerių metų amžiaus vaikams, anksčiau neskiepytiems gripo vakcina, rekomenduojamos dvi vakcinos dozės su mėnesio pertrauka.

Baisusis pneumokokas

Z. Žemčiugovos teigimu, Utenos PSPC, palyginti su kitų apskričių gydymo įstaigomis, išnaudoja labai mažai vakcinų nuo pneumokokinės infekcijos. Pašnekovė vardijo, kad pernai Utenoje buvo įskiepyta tik 250 vakcinos dozių, kitos apskritys skaičiuoja 500–600 ir daugiau dozių. Pasak gydytojos, yra nemažai rizikos grupių, kurioms priklausantys asmenys gali šia vakcina pasiskiepyti nemokamai. Šioms grupėms priklauso ir vaikai, ir suaugusieji, sergantys onkologinėmis ligomis, cukriniu diabetu, plaučių ligomis, reumatinėmis ligomis ir t. t. Anot pašnekovės, šis sąrašas neseniai buvo smarkiai išplėstas, todėl visiems, sergantiems sunkiomis lėtinėmis ligomis, siūlė pasidomėti galimybe gauti nemokamą skiepą.
Kaip sakė šeimos gydytoja, norint sustabdyti kelią pneumokokinei infekcijai, užtenka vienos vakcinos dozės ir būtų išvengta sunkių šios bakterijos sukeliamų ligų (meningito, bakteremijos, pneumonijos ir kt.), kurios dažnai pasibaigia mirtimi. Kaip teigė Z. Žemčiugova, 2008 metais mirtys nuo šio sukėlėjo sukeltų ligų sudarė net 32 proc. visų vaikų, jaunesnių nei 5 metų amžiaus, mirčių nuo vakcinomis valdomų ligų.

Išlikime budrūs

Gydytoja taip pat priminė difterijos ir stabligės vakciną, kuria nemokamai skiepijami ne tik vaikai, bet ir visi vyresni nei 26 metų asmenys (turintys galimybę nemokamai pasiskiepyti kas 10 metų). Anot pašnekovės, vakcinoje yra difterijos toksinas, kuris neužkerta kelio sukėlėjo dauginimuisi, todėl jis aplinkoje cirkuliuoja ir toliau. Jei sumažėja skiepijimosi apimtys, gali iškilti difterijos protrūkio grėsmė. Difterija – tai liga, nuo kurios miršta 5–10 proc. ligonių, didžiausias mirštamumas yra tarp neskiepytų vaikų iki 5 metų ir vyresnių kaip 40 metų žmonių.
Stablige, pasak Z. Žemčiugovos, žmogus nuo žmogaus neužsikrečia, bet dirvožemyje gyvenančios ligos sukėlėjo sporos labai atsparios aplinkos veiksniams (karščiui, šalčiui, saulės šviesai). Be to, mirštamumas nuo šios ligos siekia iki 50 proc. Gydytoja rekomendavo skiepytis visiems, ypač dirbantiems darbą, kuriame yra nemaža rizika susižeisti ar patirti traumų. Suaugusiems skiepus nuo stabligės siūloma kartoti kas dešimt metų.
Pašnekovė priminė, jog rytoj bus švenčiama Pasaulinė poliomielito diena. Gydytoja džiaugėsi, kad pradėjus skiepyti nuo šios ligos Lietuvoje paskutinis poliomielito atvejis užfiksuotas 1972 metais, o 2002 metais visa Europa buvo paskelbta kaip švari nuo poliomielito sukėlėjo. Visgi, pasak Z. Žemčiugovos, kol poliomielito viruso cirkuliacija pasaulyje nėra sustabdyta, visos šalys turi išlikti budrios dėl įvežtinės poliomielito rizikos.

Autorės nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas