Pasitikrinti širdies sveikatą nieko nekainuoja, bet gali išgelbėti gyvybę

Paskutinį rugsėjo sekmadienį minima Pasaulinė širdies diena. Šia proga Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) specialistai ir medikai ragina visuomenę skirti dėmesio savo sveikatai ir nemokamai pasitikrinti dėl širdies ir kraujagyslių ligų. Tokią galimybę gyventojams suteikia Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšomis finansuojama širdies ir kraujagyslių ligų prevencijos programa.

„Daugelį metų širdies ir kraujagyslių ligos yra pagrindinė mirties priežastis Lietuvoje. Tuo tarpu, ligonių kasų specialistai skaičiuoja, kad nemokamai dėl šių ligų pasitikrina kas antras žmogus. Per pirmus septynis šių metų mėnesius dėl širdies ir kraujagyslių ligų gydymo įstaigose pasitikrino beveik 170 tūkst. žmonių. Tai yra, gyventojams buvo suteikta 9 000 paslaugų daugiau, nei pernai per tą patį laikotarpį”, – sakė VLK Paslaugų ekspertizės ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Jurgita Grigarienė.

Jos teigimu, kasmet didėja ir finansavimas šiai programai vykdyti. Šiemet tam buvo skirta 7,5 mln. eurų iš PSDF. O iš viso per 14 programos vykdymo metų buvo išleista apie 46 mln. eurų PSDF biudžeto lėšų.

Širdies ir kraujagyslių ligų prevencijos programos priemonės kartą per metus taikomos vyrams nuo 40 iki 54 metų (imtinai) ir moterims nuo 50 iki 64 metų (imtinai). Tačiau jeigu žmogus nėra programoje nustatyto amžiaus ir gerai jaučiasi, bet turi nors menkiausią rizikos veiksnį – rūko, turi padidėjusį kraujospūdį, viršsvorį, genetinį polinkį – taip pat gali kreiptis į šeimos gydytoją.
Anksti diagnozavus ligą yra daugiau galimybių išgelbėti gyvybę, nei gydant žmogų, kuriam liga diagnozuota jau vėlyvoje stadijoje. Todėl tiek VLK specialistai, tiek medikai Pasaulinės širdies dienos proga ragina gyventojus pasirūpinti savo širdies sveikata.

„Pagrindinės ligos – išeminės širdies ligos, cerebrovaskulinės ligos, aterosklerozė, insultas, miokardo infarktas ir kt. Visame pasaulyje šios ligos pasiglemžia apie 17 mln. gyvybių kasmet ir pranešama, kad ateityje šie skaičiai tik augs. Širdies ir kraujagyslių ligų rizikos veiksnių yra daug. Vienus galima valdyti, kitų ne. Todėl norėčiau paraginti gyventojus kreiptis į savo šeimos gydytoją ir atlikti profilaktinius širdies tyrimus. Pacientui bus nustatyta gliukozės, cholesterolio, trigliceridų koncentracija kraujyje, atlikta elektrokardiograma ir kiti tyrimai, sudarytas individualus širdies ir kraujagyslių ligų prevencijos planas. Jei po pirminių tyrimų paaiškėja, kad širdies ir kraujagyslių ligų tikimybė yra didelė, pacientas siunčiamas išsamiau ištirti į specializuotus centrus, prireikus – skiriamas gydymas”, – sakė gydytojas kardiologas prof. habil. dr. Aleksandras Laucevičius.

Jo teigimu, širdies veikla daug priklauso nuo taisyklingos mitybos ir žalingų įpročių. „Širdžiai itin kenkia nutukimas, nejudrumas ir rūkymas. Tad siekiant iš anksto užkirsti kelią širdies ligoms, žmonės turėtų stengtis, kad rizika jomis susirgti kiek įmanoma mažėtų: atsisakyti žalingų įpročių, keisti mitybą, būti fiziškai aktyvūs, mažinti svorį, reguliuoti cholesterolį, koreguoti kraujospūdį, tinkamai gydyti cukrinį diabetą. Šių priemonių imtis būtina, kad pacientai išvengtų širdies infarkto ar širdies nepakankamumo”, – perspėjo profesorius.

Be šios programos šiuo metu Lietuvoje nemokamai pasitikrinti galima dar pagal keturias prevencijos programas – prostatos, storosios žarnos, gimdos kaklelio ir krūties vėžio.

VLK inf.

 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas