Utenos pirminės sveikatos priežiūros centre – svarbios naujovės

Utenos pirminės sveikatos priežiūros centre (toliau – Utenos PSPC) atsirado kelios naujovės, skirtos pacientų patogumui. Norėtumėme apie jas plačiau papasakoti „Utenos dienos“ skaitytojams.

Naujovė – nuotolinė sveikatos priežiūros paslauga

Utenos PSPC direktorius Edvinas Ašoklis informavo, kad jau kelis mėnesius įstaigoje teikiamos nuotolinės sveikatos priežiūros paslaugos pacientams. Šių paslaugų esmė – užsiregistravus registratūroje ar paskambinus telefonu šeimos gydytojui (vidaus ligų gydytojui, vaikų ligų gydytojui, akušeriui ginekologui ar chirurgui) galima gauti tam tikras paslaugas, todėl nebūtina apsilankyti sveikatos priežiūros įstaigoje. Tokiu būdu gali būti skiriami pakartotiniai tyrimai, tęsiamas vaistinių preparatų ar medicinos pagalbos priemonių skyrimas, pacientui ar jo atstovui paaiškinami atliktų tyrimų rezultatai bei pagal juos koreguojamas gydymas, vaistų ar medicinos pagalbos priemonių vartojimas.
Nuotolinės sveikatos priežiūros paslaugos neteikiamos, kai yra naujas gydymo atvejis, prašoma paskirti vaistų ar medicinos pagalbos priemonių, kurių pacientas anksčiau nevartojo, arba jei negalima įsitikinti paciento pateikiamų duomenų tikrumu ar įvertinti paciento būklės be apžiūros. Utenos PSPC vadovas pabrėžė, jog suteikus nuotolinę paslaugą žmogus kitą kartą dėl tos pačios priežasties privalo atvykti į įstaigą, išskyrus, jei pacientui tęsiamas medicinos pagalbos priemonių skyrimas.

Nėščiosios neliks be prie žiūros

E. Ašoklis informavo, kad, išėjus vienai gydytojai akušerei ginekologei į užtarnautą poilsį, kūdikių besilaukiančias moteris galės prižiūrėti ir šeimos gydytojai, kurie kompetentingai ir atsakingai teiks šias komandines paslaugas. Utenos PSPC kol kas lieka dirbti du gydytojai akušeriai ginekologai. „Paslaugos bus teikiamos visos ir kokybiškai”, – pabrėžė pašnekovas.
Kita naujovė – jau kurį laiką nuo 8 iki 14 val. veikiantis informacijos langelis registratūroje. Jame teikiama informacija pacientams apie įstaigoje teikiamas paslaugas (apie draustumą privalomuoju sveikatos draudimu, kaip gauti paslaugas nedraustam pacientui, kaip užsiregistruoti pas gydytojus ir pan.), pagalba išsikviečiant taksi ir pan.

Priminimas iš koordinatoriaus dėl prevencinių programų

Utenos PSPC direktorius taip pat pranešė, jog įstaigoje jau kurį laiką dirba koordinatorė, kuri kuruoja visas įstaigos vykdomas valstybines sveikatos prevencines programas: gimdos kaklelio piktybinių navikų prevencinių priemonių programą 25–60 metų moterims; atrankinės mamografinės patikros dėl krūties vėžio finansavimo programą 50–69 metų moterims; asmenų, priskirtinų širdies ir kraujagyslių ligų didelės rizikos grupei, atrankos ir prevencijos priemonių finansavimo programą 40–55 metų vyrams ir 50– 65metų moterims; priešinės liaukos vėžio ankstyvosios diagnostikos finansavimo programą vyrams nuo 50 iki 69 metų (imtinai) ir vyrams nuo 45 metų, jei jų tėvai ar broliai sirgo priešinės liaukos vėžiu; storosios žarnos vėžio ankstyvosios diagnostikos programą 50–74 metų pacientams; vaikų krūminių dantų dengimo silantinėmis medžiagomis programą 6–14 metų vaikams.
Pašnekovas pabrėžė, kad koordinatorė gali paskambinti bet kuriam nurodyto amžiaus Utenos rajono gyventojui ir priminti, kad atvyktų nemokamai pasitikrinti.

Laiku pasitikrinti ir gydytis

E. Ašoklis taip pat priminė mokyklinio amžiaus tėvams, kad vaiko sveikatos pažymos išduodamos visus metus, todėl dabar, kai dalis gydytojų atostogauja, gali tekti laukti eilėse. Vadovas kvietė šiomis pažymomis susirūpinti anksčiau ir neatidėlioti visko vasarai, ypač – prieš pat mokslo metų pradžią.
Neseniai Utenos PSPC Odontologijos skyriuje nuo 7 iki 12 val. pradėta teikti paslauga pacientams su danties skausmu. Direktorius sakė, kad buvo pageidavimų ilginti šio kabineto darbo laiką, bet atlikus tyrimą paaiškėjo, jog didesnė dalis su skausmu besikreipiančių pacientų nesirūpino savo dantimis anksčiau – neatliko burnos higienos, nesilankė profilaktiniams patikrinimams, jų netaisė. Todėl buvo nuspręsta palikti darbo laiką tokį patį.

Svarbiausia – kreiptis

Direktoriaus pavaduotoja slaugai Danutė Kunčiūnienė taip pat priminė apie teikiamas Slaugos tarnybos paslaugas, kurias gali gauti ne tik Utenos PSPC, bet ir kitose pirminės sveikatos priežiūros įstaigose registruoti pacientai, be to – ir iš kitų miestų atvykę ligoniai, kuriems nustatytas slaugos ar priežiūros poreikis. „Suteiksime visą reikiamą pagalbą, tarpininkausime bendraujant su šeimos gydytojais, net jei tai ne mūsų įstaigos gydytojai, – tikino pavaduotoja. – Randame tikrai apleistų pacientų, su įsisenėjusiomis pragulomis ir opomis, todėl kviečiamės konsultantą iš Vilniaus ir padedame tokiems ligoniams. Tegul tik žmonės kreipiasi, skambina – mes visiems padėsime.”
E. Ašoklis minėjo, kad nuo lapkričio 1 dienos bus plečiama vaikų ir paauglių psichikos sveikatos priežiūros paslaugų įvairovė ir teikiamos vaikų bei paauglių psichiatrijos dienos stacionaro paslaugos, todėl tėvai galės prašyti siuntimo joms gauti pas gydantį gydytoją psichiatrą.

Autorės nuotr.

Prevencinių programų koordinatorės tel. 8 615 88 313
Slaugos paslaugų namuose tarnyba – tel. 8 685 83 775 darbo dienomis nuo 9 iki 11 val.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas