Šokoladas ir kava medikui – ar tai kyšis?

Ar jums yra tekę prie gydytojo kabineto matyti žmogų, lūkuriuojantį su gėlių puokšte ar saldainių dėžute? O patys taip darėte? O gal net rankinėje ar kišenėje yra tekę spausti vokelį su grynaisiais pinigais?

Sociologinių tyrimų duomenimis, beveik pusė (48,2 proc.) apklaustųjų Lietuvos gyventojų gydytojams yra neoficialiai atsidėkoję. Didžioji dalis taip pasisakiusių žmonių – mažiausias pajamas gaunantys ir vyresni nei 46 metų amžiaus. Ši statistika puikiai iliustruoja, jog kyšiai Lietuvos sveikatos apsaugos sistemoje vis dar gaji problema.

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Antikorupcijos ir atitikties skyriaus vedėja Eglė Tamošiūnienė pastebėjo, kad situacija gerėja, palyginti su ankstesnėmis apklausomis. Tačiau lietuviai vis dar pakantūs korupcijai ir patys yra linkę medikams neoficialiai atsidėkoti. Didžioji dalis tai darydami netgi nežino, kad daro nusikaltimą, už kurį gresia baudžiamoji byla, bauda didesnė nei duodamo kyšio vertė.

Nesvarbu kada „atsidėkoji”

Kyšis tai ne kas kita, kaip bet kokios turtinės ar kitokios asmeninės naudos sau ar kitam asmeniui neteisėtas atlygis už pageidaujamą gydytojo veikimą arba neveikimą. Dažniausiai kyšius medikams pacientai duoda norėdami gauti nedarbingumo pažymėjimą, siuntimą pas gydytoją specialistą, slaugos paslaugas ar siekdami negalios pripažinimo. Dar kitu atveju kyšiai duodami dėl to, jog žmogus, pavyzdžiui, paguldytas į ligoninę, tikisi gauti geresnę ar išskirtinę priežiūrą, gydymą.
E. Tamošiūnienė atkreipė dėmesį į vis dar gajų mitą visuomenėje, kad, davus vokelį po procedūros, apžiūros ar vizito, tai jau ne kyšis, o padėka.
„Iš tiesų visiškai nesvarbu, kuriuo metu tai padaroma. Neoficialus atsidėkojimas tiek prieš, tiek po procedūros ar paslaugos yra kyšis, ir už tai gali būti baudžiamas tiek jį duodantis pacientas, tiek jį imantis gydytojas”, – pastebėjo E. Tamošiūnienė.

Bauda didesnė už kyšį

Lietuvoje atlikti sociologiniai tyrimai rodo, kad dažniausiai gydytojams ir kitiems medicinos darbuotojams duodamos dovanos yra saldainiai, šokoladas (46 proc.) ir kava (44 proc.). Beveik penktadalis – 19 proc. – apklaustų respondentų dovanoja alkoholį, 16 proc. – gėles. 12 proc. – maisto produktus, o 5 proc. – daržoves.
Daugelis pacientų suvokia, kad vokelis su grynaisiais pinigais yra kyšis, tačiau dar ne visi žino, kad už tai gali būti patraukti baudžiamojon atsakomybėn. SAM Antikorupcijos ir atitikties skyriaus vedėja E. Tamošiūnienė atkreipia dėmesį į faktą, kad kai kurie pacientai ir medikai smulkių dovanų, tokių kaip šokoladas ar kava, net nelaiko kyšiu. Tačiau būtent nuo tokių iš pirmo žvilgsnio lyg ir nereikšmingų smulkmenų ir formuojasi neigiamas sveikatos sektoriaus įvaizdis, pradeda sklisti kalbos apie medikus, kuriems reikia nešti kyšius.
Už kyšio, kurio vertė viršija 12 500 eurų (250 MGL), davimą pagal Baudžiamąjį kodeksą gali grėsti net ir laisvės atėmimo bausmė iki aštuonerių metų. Už mažesnį – iki septynerių metų.

Gali tik pakenkti

Utenos ligoninės Antikorupcinės komisijos pirmininkas Kęstutis Pangonis įsitikinęs, kad pacientai žino, jog kyšio davimas yra nusikaltimas. Tačiau ypač vyresnio amžiaus pacientai mano, kad davus kyšį bus skiriama daugiau procedūrų, išrašomi geresni vaistai, gydytojas skirs daugiau dėmesio, nors gydytojo sprendimus ir dėmesį lemia visai ne kyšiai.
Šioje gydymo įstaigoje ant gydytojų durų kabo lipdukai su užrašu „Atsilygink šypsena”, padalinių skelbimų lentose visur iškabinta informacija pacientams apie baudžiamąją atsakomybę už korupcinio pobūdžio veiksmus.
Utenos ligoninė aktyviai įsitraukia į antikorupcinę veiklą ir netoleruoja jokio pobūdžio kyšininkavimo. „Mes nesame gavę nė vieno pranešimo ar įtarimo, kad būtų duodamas ar imamas kyšis už medicinos paslaugas”, – teigė K. Pangonis.

Informacija parengta bendradarbiaujant su LR sveikatos apsaugos ministerija, kuri įgyvendina Europos socialinio fondo ir Lietuvos Respublikos valstybės lėšomis finansuojamą projektą „Korupcijos prevencijos didinimas sveikatos apsaugos sektoriuje”.

                

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas