Dantų breketai ir plokštelės vaikams: kada kompensuoja ligonių kasos?

Pastaruoju metu ligonių kasos gauna daug klausimų dėl dantų breketų ir ortodontinių aparatų (plokštelių) kompensavimo vaikams. Šios priemonės kompensuojamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšomis, tačiau tik tam tikrų ligų ir būklių atvejais. Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) specialistai pataria, kur dėl šių priemonių ir paslaugų turėtų kreiptis tėvais su savo vaikais.

„Pirmiausia tėvai su vaikais, turinčiais rūpesčių dėl dantukų, turi kreiptis į pirminės asmens sveikatos priežiūros įstaigos, prie kurios vaikas prirašytas, gydytoją odontologą. Apžiūrėjęs ir įvertinęs dantų būklę gydytojas, jei yra būtina, vaiką siunčia gydytojo ortodonto konsultacijai. Tik gydytojas priima sprendimą, ar reikalingi vaikui dantų breketai, ar plokštelės”, – teigė VLK Paslaugų ekspertizės ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Rasa Savičiūtė.
Kompensuojamieji breketai vaikams skiriami tik esant įgimtoms veido bei žandikaulių anomalijoms ir deformacijoms – gomurio defektams, lūpos nesuaugimui, įgimtoms kaukolės ir veido kaulų formavimosi ydoms. Per visą vaiko gydymą, kuris gali trukti iki 5 metų, iš PSDF mokama ne daugiau kaip už 3 breketų sistemas.
Kompensuojamosios ortodontinės plokštelės skiriamos tuomet, kai gydytojai nustato dantų raidos ir dygimo sutrikimų, dantų ir veido anomalijų, taip pat įgimtas veido – žandikaulių anomalijas ir deformacijas.
Jeigu pradėjus gydyti vaikų ortodontines anomalijas iki 16 metų gydymas neužbaigiamas, jis tęsiamas ir toliau kompensuojamas iš PSDF lėšų, kol bus visiškai baigtas.
Už nuimamąjį ir ortodontinį aparatą (plokštelę) iš PSDF biudžeto kompensuojama 69,79 euro, už breketų sistemą – 558,21 euro. Sumokama paslaugas vaikui suteikusiai gydymo įstaigai.
Primename, kad išduodamas siuntimą gydytojo specialisto konsultacijai, gydytojas turi informuoti pacientą, kuriose gydymo įstaigose tokios paslaugos teikiamos (nurodyti bent 3). Visiems privalomuoju sveikatos draudimu apdraustiems pacientams – tiek vaikams, tiek suaugusiems – PSDF lėšomis apmokamos sveikatos priežiūros paslaugos, jei jos atitinka sveikatos apsaugos ministro patvirtintus paslaugų teikimo reikalavimus ir dėl šių paslaugų teikimo gydymo įstaiga yra sudariusi sutartį su teritorinę ligonių kasa (TLK).
Atkreipiame dėmesį, kad TLK sutartis sudaro tik su tomis gydymo įstaigomis, kurios pageidauja šias paslaugas teikti. Todėl, vienos jų turi sutartis dėl vienų paslaugų, kitos – dėl kitų. Pavyzdžiui, viena gydymo įstaiga gali turėti sutartį ir dėl ortodonto odontologo konsultacijų, ir dėl breketų sistemų, ir dėl ortodontinių aparatų (plokštelių) uždėjimo, kita – tik dėl vienos ar kelių iš pirmiau išvardintų paslaugų.
„Turint siuntimą konsultacijai gydymo įstaigoje pas ortodontą reikia užsiregistruoti per 30 dienų. Vaikų tėvus raginame pasidomėti, kokioje gydymo įstaigoje pas specialistą galima patekti per trumpesnį laiką ir rinktis būtent tą įstaigą, kur eilė trumpiausia”, – sakė R. Savičiūtė.

Valstybinės ligonių kasos inf.

 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas