Neprivaloma konsultuotis įstaigoje, kurioje esate prisirašę

Pacientai, gavę iš šeimos gydytojų siuntimus į konsultacijas, turi teisę konsultuotis bet kurioje antrinio lygio paslaugas teikiančioje gydymo įstaigoje, sudariusioje sutartį dėl konkrečių konsultacijų apmokėjimo su gyvenamosios vietos teritorine ligonių kasa. Gyventojams neprivaloma kreiptis tik į pirminės asmens sveikatos priežiūros įstaigose (kuriose yra prisirašę) dirbančius specialistus konsultantus.

Panevėžio teritorinės ligonių kasos (Panevėžio TLK) Gyventojų aptarnavimo skyrius iš klientų sulaukia nemažai pastebėjimų su apgailestavimu, kad šeimos gydytojai siunčia pacientus į konsultacijas tik tose įstaigose, kuriose patys dirba. Tokiais atvejais pacientai siuntimų į rankas negauna – daromas įrašas asmens sveikatos istorijoje. Dalis gyventojų yra įsitikinę, kad šeimos gydytojai kitaip elgtis ir negali, nes konsultuotis kitose gydymo įstaigose esą draudžia ligonių kasų patvirtinta tvarka. Taip, anot ligonių kasos klientų, teigia į konsultacijas siunčiantys gydytojai.
Panevėžio TLK informuoja, kad nėra tvarkos, draudžiančios gyventojams pasirinkti gydymo įstaigą, kurioje teikiamos specializuotos ambulatorinės sveikatos priežiūros paslaugos (gydytojo specialisto konsultacijos). Į konsultacijas siunčiama vadovaujantis sveikatos apsaugos ministro patvirtinta Siuntimų asmens sveikatos priežiūros paslaugoms gauti išdavimo, įforminimo ir atsakymų pateikimo tvarkos aprašu.
Šiame apraše nurodyta, kad pacientui pasirinkus asmens sveikatos priežiūros paslaugas gauti toje pačioje asmens sveikatos priežiūros įstaigoje (ASPĮ), kurioje dirba siunčiantysis gydytojas, siuntimo forma gali būti nepildoma – daromas tik įrašas asmens medicinos dokumentuose. Kai pacientas pasirenka kitos ASPĮ gydytoją specialistą ir apie savo pasirinkimą informuoja gydantį gydytoją, siuntimas turi būti išrašomas šio Aprašo nustatyta tvarka. Išduodant siuntimą, pacientas turi būti informuojamas, kuriose ASPĮ (nurodyti bent 3) teikiamos reikalingos paslaugos, o kur jas gauti, pacientas pasirenka pats.
Tokia tvarka galioja išrašant siuntimus ne tik šeimos gydytojams, bet ir gydytojams specialistams (konsultantams): į konsultaciją pas skirtingos profesinės kvalifikacijos gydytojus specialistus ar tos pačios profesinės kvalifikacijos tretinio lygio sveikatos priežiūros paslaugas teikiančius gydytojus specialistus siunčiantis gydytojas konsultantas pacientą privalo informuoti, kad šis turi teisę konsultuotis bet kurioje reikiamas paslaugas teikiančioje gydymo įstaigoje, sudariusioje sutartį dėl konkrečių konsultacijų apmokėjimo su gyvenamosios vietos teritorine ligonių kasa.
Panevėžio TLK prašo į konsultacijas siunčiančių gydytojų pacientams teikti tik tikslią ir išsamią informaciją, kur galima gauti konsultacijas, o pacientui pasirinkus kitą gydymo įstaigą nei ta, kurioje dirba siunčiantysis gydytojas, išrašyti siuntimą aprašo nustatyta tvarka.

Panevėžio TLK inf.

 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas