Žinoti sveika…perspėjimas žiedadulkėms jautriems asmenims

Oru plintančios žiedadulkės – svarbus išorinis aeroalergenas, kuris žiedadulkėms jautriems asmenims sukelia alerginio rinito požymius. Šiaulių universiteto aerobiologai, kurie nuolat stebi žiedadulkių kiekį ore, perspėja žiedadulkėms alergiškus asmenis, kad Joninių (Rasos) šventės, trumpiausios nakties, sutiktuvės gali būti varginančios dėl paūmėjusios alerginės ligos. Paprastai tokia šventė organizuojama žydinčiose pievose ir jos metu pinami vainikai iš žydinčių žolynų, todėl alergški žiedadulkėms žmonės turėtų pasisaugoti. Ir dar, šiuo metu žolių žiedadulkių ore kiekis viršija daugiametes tendencijas. Šiemet oro mėginiuose aptinkama beveik tris kartus daugiau žiedadulkių nei praėjusiais metais. Tokia pat tendencija stebima visoje Europoje.

Taip pat norime atkreipti dėmesį į tai, kad žaibuojant ore padaugėja žolių žiedadulkių alergenų, nes audros metu plyštant žiedadulkėms alergenų molekulės lengvai pasklinda ore. Neretai astma sergantiems asmenims pablogėja savijauta dėl didelio alergenų kiekio ore. Siekiant sumažinti miglinių augalų žiedadulkių poveikį, reikia iki žydėjimo nušienauti gyvenamųjų ir poilsio teritorijų žolynus. Patartina nešioti akinius nuo saulės, nelaikyti atvirų langų, nedžiovinti lauke skalbinių ir imtis kitų apsaugos priemonių.

Kartu su žolių žiedadulkėms ore sklando gysločių ir liepų, balandinių ir salietrinių augalų žiedadulkių. Vis dar aptinkami nedideli kiekiai pušinių ir kiparisinių augalų žiedadulkių.

Geroji žinia, kad žiedadulkių alergenų sukeliamas neigiama poveikis jau gali būti sumažinamas ne tik naudojant gydytojo paskirtus vaistus, bet gaunant personalinę alergijos simptomų prognozę. Asmenys, norintys žiedadulkių koncentracijos prognozę pasitikrinti dažniau, gali pasinaudoti inovatyviu įrankiu, skirtu personalinei alergijos simptomų prognozei – pasyfo.lt. Ji yra nemokama visiems vartotojams. Tie, kas nori sužinoti apie alergijos riziką Europoje, turėtų apsilankyti tinklalapyje pasyfo.lt. Tai „Copernikus” programos CAMS ir Suomijos meteorologijos instituto SILAM įrankis, skirtas modeliuoti žiedadulkių gausumą.

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro inf.

 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas